Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Άμεσα εμβολιασμός και προληπτικά μέτρα για να μην μεταδοθεί ο ιός της πολιομυελίτιδας στα παιδιά της Γάζας

ΠΟΥ: Άμεσα εμβολιασμός και προληπτικά μέτρα για να μην μεταδοθεί ο ιός της πολιομυελίτιδας στα παιδιά της Γάζας

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα εμποδίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης απειλών για την υγεία

Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στη Γάζα και προειδοποίησε ότι τα παιδιά στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα θα μολυνθούν σύντομα από την ασθένεια εάν δεν ληφθούν γρήγορα προληπτικά μέτρα.
Μια μέρα αφότου ο ΠΟΥ είπε ότι υπήρχαν «πολύ πιθανά» κρούσματα πολιομυελίτιδας στον πληθυσμό της Γάζας, ο Γενικός Διευθυντής Tedros πήγε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τετάρτη (31/7/2024) για να επισημάνει την ανησυχία για το ανθρώπινο κόστος του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.
«Η ανίχνευση της πολιομυελίτιδας στη Γάζα είναι άλλη μια υπενθύμιση των τρομερών συνθηκών που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός», έγραψε ο Tedros στο X.
«Η επιμονή της σύγκρουσης εμποδίζει τις προσπάθειες εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών που μπορούν να αποφευχθούν, όπως η πολιομυελίτιδα».
Ο Tedros συνέδεσε την ανάρτησή του με ένα άρθρο που είχε γράψει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, που δημοσιεύτηκε αργά την Τρίτη, στο οποίο είπε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει εντοπιστεί σε δείγματα λυμάτων στη Γάζα.
Στο άρθρο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ έγραψε ότι αν και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη περιπτώσεις πολιομυελίτιδας, «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι θέμα χρόνου να φτάσει η ασθένεια στα χιλιάδες απροστάτευτα παιδιά» εκεί.

Προσπάθειες εμβολιασμού

Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση και θάνατο σε μικρά παιδιά.
Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99% παγκοσμίως από το 1988 χάρη στις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού και τις προσπάθειες για την εξάλειψή της.
Ο ΠΟΥ στέλνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια πολιομυελίτιδας στη Γάζα για να χορηγηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να αποτρέψει τη μόλυνση των παιδιών από την ασθένεια, είπε ο Tedros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης