Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνεται πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα - Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Εύβοια και Ρέθυμνο

Μαίνεται πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα - Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Εύβοια και Ρέθυμνο
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Νέο μήνυμα του 112 για απομάκρυνση κατοίκων από Μεγάλο Μετόχι και Ξελαφτάκι
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 11:15 σε περιοχή όπου κοντά υπάρχουν κατοικίες.
Στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 4 ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα και από αέρος 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη πριν λίγο καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από Μεγάλο Μετόχι και Ξελαφτάκι Αγίας Μαρίνας Κορωπίου προς την οδό Αγίου Δημητρίου και την Παραλιακή Λεωφόρο.
Σημειώνεται, ότι συνολικά έχουν εκδοθεί τρία μηνύματα του 112.
Συγκεκριμένα: Στις 11:25 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Λίγο αργότερα, στις 11:34, εκδόθηκε νέο 112, προκειμένου όσοι βρίσκονταν στο Μεγάλο Μετόχι Αγίας Μαρίνας Κορωπίου να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Λεωφόρο Κορωπίου-Αγίας Μαρίνας, ενώ στις 12:00 ήχησε εκ νέου το 112 καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από Μεγάλο Μετόχι και Ξελαφτάκι Αγίας Μαρίνας Κορωπίου προς την οδό Αγίου Δημητρίου και την Παραλιακή Λεωφόρο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής- Επιχειρούν 18 εναέρια μέσα

Διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην φωτιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στην Εύβοια.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα που συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος.
Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα και 18 εναέρια (11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα). Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, η οποία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα πάνω από το φαράγγι του Κοτσιφού.
Ειδικότερα, μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Άγιο Ιωάννη Καμένο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και κατευθύνθηκε προς τα χωριά Μαριού, Μύρθιο και Σελλιά, η οποία τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Μιχάλη Σαρρή.
Από την πυρκαγιά δεν κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες, χάρη στην ετοιμότητα και την ικανότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εθελοντών, του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρρής, ο οποίος τους συγχαίρει.
Επίσης, τονίζει την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή η οποία απαιτείται καθώς διανύουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.
Στο μέτωπο της φωτιάς παραμένουν 20 υδροφόρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Στάχτες το πευκοδάσος στην Εύβοια

Η φωτιά στην κεντρική Εύβοια κατέστρεψε το μοναδικό κομμάτι πευκοδάσους που είχε μείνει ανέγγιχτο από τις προηγούμενες καταστροφές που έχει βιώσει το νησί πριν από τρία χρόνια.
Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία.
Το κύριο βάρος δόθηκε στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς.
«Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», είπε αργά χθες το βράδυ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας.
Αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία που εστίασαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Καθώς η ένταση των ανέμων μειώθηκε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς.
Με το πρώτο φως της ημέρας, πάνω από 20 εναέρια μέσα ξεκίνησαν σε δύο κύκλους τις ρίψεις νερού από αέρος.
Συνεχή ήταν τα μηνύματα του 112 προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και όπου χρειάζεται να εκκενώσουν, όπως και συνέβη στο Αφράτι και στα Καμάρια.

Ο καπνός από την Εύβοια έκρυψε τον ήλιο στην Αττική χθες το απόγευμα, ενώ και σήμερα το πρωί υπήρχε οσμή καμένου.

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας
«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες.
Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα.
Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια.
Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
01_16.webp
Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.
Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων».
Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς».
Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης