Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και ημέρες... εμφυλίου με 12 νεκρούς στη Βενεζουέλα – Maduro: Δεν θα πάρετε ποτέ την εξουσία - Aπειλεί με φυλακίσεις την αντιπολίτευση

Χάος και ημέρες... εμφυλίου με 12 νεκρούς στη Βενεζουέλα – Maduro: Δεν θα πάρετε ποτέ την εξουσία - Aπειλεί με φυλακίσεις την αντιπολίτευση
Ο Maduro ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να ελέγξει τις προεδρικές εκλογές, δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα
(upd6) Με τη Βενεζουέλα να έχει κυλήσει ξανά στη βία και στο χάος κατόπιν των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, μια και η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα που δίνουν τη νίκη στον Nicolas Maduro, υποστηρίζοντας πως αυτή έχει επικρατήσει με το 73% των ψήφων, αυξάνονται οι φόβοι για ένα νέο αιματοκύλισμα και για μια εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση.
Ήδη από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα, εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι και ότι έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις και προσαγωγές.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση καλεί σε νέες μαζικότερες κινητοποιήσεις αναφέροντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποκαλυφθεί ... η αλήθεια.

Maduro: Έχετε αίμα στα χέρια σας

Ο Maduro, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επικράτησε στις εκλογές με 51,2%, κατηγορεί την αντιπολίτευση για την υποκίνηση των διαδηλώσεων και για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται πως έως σήμερα δεν έχουν δοθεί τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που ο Maduro δεσμεύτηκε ότι θα πράξει.
Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο Maduro έλαβε το 51,2% των ψήφων έναντι 44,2% του αντιπάλου του Edmundo Gonzalez.
Η εθνική εκλογική επιτροπή υποστήριξε πως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τελικό και δεν επρόκειτο να αλλάξει, με την καταμέτρηση των υπόλοιπών ψήφων.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα, υποστηρίζει πως αυτή είναι που επικράτησε στις εκλογές, λαμβάνοντας το 73% των ψήφων με την ηγέτιδα των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, Maria Corina Machado να διαμηνύει πως διαθέτει αποδείξεις για αυτή την εκλογική νίκη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο ο Maduro κατηγόρησε τους δύο αυτούς ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι έχουν αίμα στα χέρια τους.

Δεν θα πάρετε ποτέ την εξουσία

«Κε.Gonzalez δείξτε το πρόσωπό σας, βγείτε από την κρυψώνα σας, μην είστε δειλός…
Kα.Machado… έχετε αίμα στα χέρια σας.
Δεν θα καταλάβουν ποτέ την εξουσία (...)
Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» υποστήριξε στη συνέντευξη του σε δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου – την πρώτη εδώ και 2 χρόνια - ο Maduro, κάνοντας λόγο για απόπειρα «αντεπανάστασης» σε διεθνές επίπεδο και για προσπάθεια «βίαιης» αρπαγής της εξουσίας.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε ίσως... την πιο εγκληματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας που έχουμε δει.
Όλα αυτά κατευθύνονται από ένα διεστραμμένο και μακάβριο δίδυμο που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε ο Maduro, ο οποίος αφού υποστήριξε πως έχει τη «βοήθεια του Θεού», αφού έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ «Δαβίδ και Γολιάθ» και αφού επιτέθηκε έντονα κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος, τον διχασμό και τον φασισμό στη Βενεζουέλα», κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να βγουν στους δρόμους και να επιβάλλουν την τάξη.

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και να υπάρξει επανακαταμέτρηση με διαφάνεια, ο Maduro, ο οποίος μετέβη στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, υποστήριξε πως είναι 100% διατεθειμένος να δώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα.
Παράλληλα ζήτησε από το Δικαστήριο να διενεργήσει έλεγχο των προεδρικών εκλογών και υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να δείξει όλα τα φύλλα καταμέτρησης των ψήφων.
«Εμφανίζομαι ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Είμαι πρόθυμος να κληθώ, να ανακριθώ, να ελεγχθώ» είπε ο Maduro σε δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας.
Πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση του Maduro στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, αν και διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν πως το Δικαστήριο είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση του.

Τον αμφισβητούν

Παρά τις δηλώσεις και προθέσεις αυτές, υπάρχει έντονη δυσπιστία κατά του Maduro.
Το Carter Center, το οποίο έστειλε αντιπροσωπεία παρατηρητών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα, επέκρινε το αίτημα του Maduro, αναφέροντας πως το Δικαστήριο δεν πρόκειται να παράσχει μια ανεξάρτητη επανεξέταση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό όργανο που διορίζεται από την κυβέρνηση και που έρχεται να επαληθεύσει τους αριθμούς της… κυβέρνησης για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Αυτή δεν είναι μια ανεξάρτητη έρευνα» τόνισε η Jennie K. Lincoln, επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τα ανακοινωθέντα εκλογικά αποτελέσματα κάνοντας λόγο για «πλήρη έλλειψη διαφάνειας».

Κυβερνοεπίθεση

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Maduro ότι τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, λόγω… κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.
«Μηχανικοί αγωνίζονται αυτή τη στιγμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις» υποστήριξε ο Maduro χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της τα δύο τρίτα των φύλλων καταμέτρησης που τυπώνονται ηλεκτρονικά μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναφέροντας πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών θα αποδείξει την εκλογική ήττα του Maduro.

Αίτημα για επανακαταμέτρηση

Το αίτημα για επανακαταμέτρηση έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το τι συνέβη στις εκλογές διατυπώνει και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως η αντιπολίτευση έχει κερδίσει ξεκάθαρα και μάλιστα με διαφορά εκατομμυρίων ψήφων, ζήτησαν από τις εκλογικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα «πλήρη και λεπτομερειακά αποτελέσματα αυτών των εκλογών ώστε να μπορεί να τα δει όλος ο κόσμος», ενώ την ίδια άποψη συμμερίζονται τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο οποίος κάλεσε να «τερματιστεί η βίαιη ρητορική και η καταστολή σε βάρος μελών της αντιπολίτευσης» όσο και τουλάχιστον 10 κράτη της Λατινικής Αμερικής.

12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες συλλήψεις

Εξίσου εμφυλιοπολεμικό είναι το κλίμα και στην κοινωνία, καθώς σε διαδηλώσεις προχωρούν τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του προέδρου Maduro.
Aπό την περασμένη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί 11 πολίτες, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ στρατιωτικός έγινε το 12o θύμα, όταν σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Η εισαγγελία μιλά για 77 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και για πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις.
Πάντως, η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Machado έκανε λόγο για «16 δολοφονίες» και «11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση της καταστολής από το καθεστώς».

Έκκληση για μαζικές κινητοποιήσεις

Παρόλο αυτά η Machado κάλεσε σε νέες μαζικότερες κινητοποιήσεις.
«Προτείναμε στο καθεστώς να αποδεχτεί δημοκρατικά την ήττα του (...) αλλά αυτό επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, της βίας και των ψεμάτων.
Επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ας κινητοποιηθούμε», ανέφερε μέσω X η Machado, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε «να αρχίσει διαπραγματεύσεις» για την «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Αντιπαράθεση ... και με τον Elon Musk

Στη συνέντευξη του ο Maduro καταφέρθηκε και κατά του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ο οποίος προεκλογικά είχε ταχθεί με την αντιπολίτευση.
Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο Musk είχε κάνει λόγο για «ντροπή του δικτάτορα Maduro».
Ο Maduro είπε πως είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον Musk, τον «υποστηρικτή της ακροδεξιάς» σε… ρινγκ πυγμαχίας.
«Έλα στο Πολιέδρο (σ.σ. γυμναστήριο στο Καράκας).
Εσύ κι εγώ.
Αν σε νικήσω, δέχομαι το ταξίδι σου στον Άρη - αλλά θα έρθεις μαζί μου!» είπε ο Maduro.
55_11.JPG6663.JPG11_56.jpg

0000_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης