Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όλα δείχνουν νίκη Trump τον Νοέμβριο - Morgan Stanley: Αγορές και οικονομικοί δείκτες... μίλησαν

Όλα δείχνουν νίκη Trump τον Νοέμβριο - Morgan Stanley: Αγορές και οικονομικοί δείκτες... μίλησαν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου
Η προεδρική κούρσα του 2024 μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά προβλέψιμη ήταν, με γεγονότα που κυμαίνονται από τη συγκλονιστική απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald Trump,  μέχρι την απόσυρση της υποψηφιότητας του προέδρου Joe Biden και την υποστήριξη του αντιπροέδρου Kamala Harris.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, παρά το γεγονός ότι η Harris αντιμετωπίζεται ελαφρώς πιο ευνοϊκά από τον Trump και ότι πρόσφατα φάνηκε να πλησιάζει το προβάδισμα του αντιπάλου της σε δημοσκοπήσεις «head-to-head», οι οικονομικοί δείκτες και οι τάσεις του χρηματιστηρίου υποδηλώνουν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν από την Ημέρα των Εκλογών, τον Νοέμβριο του 2024.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης: Ιστορικά, το αίσθημα των ψηφοφόρων για την οικονομία, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, έχει συσχετιστεί με τα εκλογικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το μέτωπο, η πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για τους Δημοκρατικούς, με την επιβράδυνση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο, από 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, που αντιστοιχεί σε πτώση 1,4% στην εκτίμηση αποδοχής του προέδρου φέτος.
Υψηλές τιμές και επιτόκια: Πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley Research δείχνει ότι ο πληθωρισμός και η οικονομία αποτελούν την κύρια ανησυχία για το 64% των καταναλωτών, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Οι υψηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με τα επιτόκια που πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ακόμη και μετά τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα φέτος, μπορεί να επιβαρύνει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Η εξασθένιση της διάθεσης των καταναλωτών: Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 66 τον Ιούλιο, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 85,7 για το έτος των εκλογών.
Στην πραγματικότητα, από το 1978 και μετά, το κλίμα έχει βρεθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο τον Ιούλιο ενός εκλογικού έτους μόνο δύο φορές, με τη μία περίπτωση να οδηγεί στην ανατροπή του εκάστοτε κυβερνώντος (1980) και την άλλη σε αλλαγή κόμματος στην οποία δεν υπήρχε κυβερνών (2008).
Με όλα αυτά, το κλίμα είναι ένας μόνο από τους πολλούς δείκτες των εκλογικών αποτελεσμάτων και θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο των συνολικών οικονομικών συνθηκών.

Και οι αγορές βλέπουν Trump

Οι επιδόσεις των διαφόρων τομέων μετοχών μπορούν επίσης να προσφέρουν πληροφορίες για τα πιθανά πολιτικά αποτελέσματα, καθώς οι επενδυτές τοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους για κέρδη ή ζημίες πριν από τις αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής που μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία ενός κλάδου.
Οι αναλυτές δημιούργησαν δύο καλάθια μετοχών, καθένα από τα οποία περιείχε 12 χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια κλάδων και βιομηχανιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια νίκη των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων.
Μέχρι στιγμής φέτος, το καλάθι των Ρεπουμπλικάνων (το οποίο περιλαμβάνει κλάδους όπως η Ενέργεια, τα Υλικά, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η Ακίνητη Περιουσία) έχει υπεραποδώσει κατά 9% έναντι του καλαθιού των Δημοκρατικών (το οποίο περιλαμβάνει μετοχές ηλιακής ενέργειας, τεχνολογίας και υποδομών).
Στοιχείο που υποδηλώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μια νίκη των Ρεπουμπλικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης