Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας - Ουγγαρίας για την Ουκρανία - Τα ψέματα του Πολωνού Sikorski

Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας - Ουγγαρίας για την Ουκρανία - Τα ψέματα του Πολωνού Sikorski
Η Πολωνία θέλει να προκαλέσει την Ουγγαρία να συμπεριφερθεί αντιδιπλωματικά
Oι σχέσεις Πολωνίας-Ουγγαρίας βρίσκονται σε κρίση λόγω των πολικά αντίθετων προσεγγίσεών τους προς την Ουκρανία, οι οποίες ήδη κατέστρεψαν την 700 ετών αδελφοσύνη τους σε επίπεδο κράτους προς κράτος και συνεχίζουν να χειροτερεύουν.
Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, αλλά τελικά εξερράγησαν αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban επέκρινε το Σάββατο την Πολωνία για υποκριτική επίθεση στη χώρα του λόγω των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου και για τη ριζική αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής ισορροπίας δυνάμεων.
Ακολούθησε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Teofil Bartoszewski, ο οποίος πρότεινε την Κυριακή ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να σχηματίσει «μια ένωση με τον Putin».
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto απάντησε σε αυτό ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του Orban ότι η Πολωνία είναι υποκριτική και προκλητική, ενώ παράλληλα μετέφερε στη Βαρσοβία ότι η υπομονή της Βουδαπέστης εξαντλείται.

Τα ψέματα του Πολωνού Sikorski

Σύμφωνα με τον Andrew Korybko του substack.com, αποδεικνύεται ότι η εφημερίδα Visegrad Insight με έδρα τη Βαρσοβία δημοσίευσε αργότερα την ίδια ημέρα συνέντευξη του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Radek Sikorski, στην οποία ο κορυφαίος διπλωμάτης συνέχισε τις επιθέσεις του αναπληρωτή του κατά της Ουγγαρίας.
Ουσιαστικά χλεύασε τον Orban  επειδή δεν έχει καμία υποστήριξη για την ειρηνευτική του αποστολή και στη συνέχεια ισχυρίστηκε σκανδαλωδώς ότι ο Szijjarto αρχικά υποστήριξε την πρότασή του να διεξαχθεί το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Ουκρανία ως συμβιβασμός μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών, προτού τελικά ασκήσει βέτο.
Οι άλλες επιθέσεις του Sikorski κατά της Ουγγαρίας περιελάμβαναν σκιές για την εξισορρόπηση Ανατολής-Δύσης και τον υπαινιγμό ότι η νεοαποκτηθείσα συνεργασία με την κινεζική αστυνομία θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία.
Ο Szijjarto πιέστηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει σε αυτές τις πολωνικές προκλήσεις, πράγμα που έκανε σε δύο αναρτήσεις στο Facebook εδώ και εδώ.
Κατηγόρησε τον Sikorski ότι λέει ψέματα, διευκρίνισε ότι η ειρηνευτική αποστολή του Orban  ήταν μια εθνική πρωτοβουλία που δεν αντιπροσώπευε την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολωνία θα επιστρέψει μια μέρα στην Κεντρική Ευρώπη.

Στο ύψος της στέκεται η Ουγγαρία

Ο Szijjarto αρνείται να πέσει στο επίπεδο του Sikorski με ψέματα και λάσπη, κάτι που θα ισοδυναμούσε με το να λερώνει τον εαυτό του παλεύοντας με ένα γουρούνι, ενώ ο Πολωνός ομόλογός του τσιρίζει από ευχαρίστηση.
Η Πολωνία θέλει να προκαλέσει την Ουγγαρία να συμπεριφερθεί αντιδιπλωματικά, καθώς αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να απαξιώσει τη συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση που αναζητά από αυτήν καθοδήγηση σε θέματα που δεν σχετίζονται με την Ουκρανία, όπως η παράνομη μετανάστευση, και εξακολουθεί να εκτιμά την αδελφοσύνη τους.
Εκτός από το ότι δεν θέλει να δώσει το χαριστικό χτύπημα σε αυτή τη σχέση, μεταξύ εκείνων στην Πολωνία που εξακολουθούν να την εκτιμούν, η Ουγγαρία δεν θέλει επίσης να δυσφημιστεί στα μάτια των μη δυτικών εταίρων της, όπως η Ρωσία και η Κίνα, συμπεριφερόμενη όπως μια τυπική ευρωπαϊκή χώρα στις μέρες μας.
Αυτοί οι δύο και άλλοι σέβονται το γεγονός ότι η Ουγγαρία συμπεριφέρεται διαφορετικά από τους ομολόγους της, γι' αυτό και θα απογοητευτούν σφόδρα αν προκληθεί επιτυχώς από την Πολωνία να συμπεριφερθεί όπως οι υπόλοιποι.
Η ουγγρική διπλωματία είναι αρκετά εκλεπτυσμένη ώστε να μην σπιλώσει ποτέ το κράτος με αυτόν τον τρόπο, γι' αυτό και αναμένεται ότι οι εκπρόσωποί της θα συνεχίσουν να ακολουθούν την ανώτερη οδό, ανεξάρτητα από το τι λέει ή κάνει η Πολωνία, ακόμη και αν ο Sikorski και άλλοι γίνουν πολύ πιο προκλητικοί.
Αυτό πιθανότατα θα πάρει τη μορφή ότι θα συνεχίσουν να εξηγούν πόσο πολύ έχει ξεστρατίσει η Πολωνία από την αποστολή της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, να μετατρέψει την ομάδα του Βίσεγκραντ με την Τσεχία και τη Σλοβακία σε ένα τρίτο κέντρο επιρροής στην Ευρώπη δίπλα στον γαλλογερμανικό άξονα και τη Ρωσία.
Η Ουγγαρία θέλει να υπενθυμίσει στην Πολωνία ότι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό όφελος εξυπηρετείται με την επιστροφή σε αυτή την αποστολή αντί να συνεχίσει να συμβάλλει στην ηπειρωτική αστάθεια, λειτουργώντας ως σφήνα του αγγλοαμερικανικού άξονα μεταξύ των προαναφερθέντων παραδοσιακών κέντρων ισχύος.
Η πολωνική πολιτική δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα, αλλά οι Πολωνοί πατριώτες θα γνωρίζουν ότι η Ουγγαρία έχει κατά νου τα συμφέροντα της Πολωνίας, ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζεται ο κυβερνών φιλελεύθερος-παγκοσμιοποιητικός συνασπισμός, διατηρώντας έτσι την αδελφοσύνη τους ζωντανή σε επίπεδο ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης