Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία - Διαλύεται το αντι-ρωσικό μέτωπο στην ΕΕ - Εμφύλιος με Σλοβακία, Ουγγαρία και πρόταση Πολωνίας... για έξοδο

Αποτυχία - Διαλύεται το αντι-ρωσικό μέτωπο στην ΕΕ - Εμφύλιος με Σλοβακία, Ουγγαρία και πρόταση Πολωνίας... για έξοδο
Αφορμή η απόφαση της Ουκρανίας να σταματήσει τη διαμετακόμιση αργού πετρελαίου από τη ρωσική Lukoil
Η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση αργού πετρελαίου της Lukoil μέσω του αγωγού Druzhba οδήγησε σε διπλωματικό σκάνδαλο.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία απείλησαν την Ουκρανία με κυρώσεις, αν και Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα δέχθηκαν επικρίσεις από τους συμμάχους τους που πρότειναν… ακόμα και την έξοδο τους από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Peter Pellegrini μίλησε για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους, ενώ ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Petr Szijjarto υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για να αποζημιώσει τις χώρες της ΕΕ για την προμήθεια όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.

Προειδοποιήσεις στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον Szijjarto, η Ουκρανία απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας και «παραβιάζει σαφώς» τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογο του, Denys Schmyhal, κατέστησε σαφές ότι η Μπρατισλάβα δεν σκοπεύει να είναι όμηρος των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων και προειδοποίησε ότι η έλλειψη πετρελαίου που δημιουργείται από το Κίεβο θα επηρεάσει επίσης την Ουκρανία.
Η Βουλγαρία, η οποία αγοράζει πετρέλαιο από το Καζακστάν, το Ιράκ και την Τυνησία, προσέφερε βοήθεια στην Ουγγαρία.
Ο Szijjártó το ονόμασε αυτό εκδήλωση αληθινής φιλίας.
Η Μπρατισλάβα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, τονίζοντας ότι όλες είναι λιγότερο κερδοφόρες από τις προμήθειες της Lukoil.
Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Roman Andarak θεωρεί την αντίδραση των ουγγρικών και σλοβακικών αρχών ως «χειραγώγηση της αγοράς».
«Παρέχουμε διαμετακόμιση για κάθε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και η Lukoil βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων για αρκετά χρόνια», είπε.
Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έκανε μια εξαίρεση για τον αγωγό Druzhba – καθώς έλαβε υπόψη την ισχυρή εξάρτηση της Ανατολικής Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Δυσαρέσκεια ΕΕ

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιουλίου.
Οι Βρυξέλλες έκαναν μια παύση για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Szijjártó είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Η Ουγγαρία αναλύει συνεχώς πιθανές νομικές και τεχνικές λύσεις που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει πετρέλαιο ανεξάρτητα από την Ουκρανία επισήμανε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.
Η ΕΕ είναι πολύ δυσαρεστημένη με τη Μπρατισλάβα και τη Βουδαπέστη.
Έτσι, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski, σε συνέντευξή του στο Visegrad Insight, είπε ότι λόγω του Fico και του Orban, η Ομάδα του Visegrad δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη.
«Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία σκοπεύουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει εξοπλισμό, αλλά η Ουγγαρία είναι εμπόδιο» υπογράμμισε ο Sikorski.
Κατά τη γνώμη του, η Βουδαπέστη οδεύει προς την απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιθυμία του Orban να συμφιλιώσει τη Μόσχα και το Κίεβο εκνευρίζει τους πάντες.

Συμμαχήστε με τη Ρωσία

Ο αναπληρωτής του Sikorsky, Teofil Bartoshevsky, ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστικός.
«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί οι Ούγγροι θέλουν να παραμείνουν σε οργανισμούς που δεν τους αρέσουν τόσο πολύ και όπου υποτίθεται ότι τους φέρονται άσχημα...
Αν δεν θέλεις να είσαι μέλος κάποιου συλλόγου, μπορείς πάντα να φύγεις.
Είναι, φυσικά, αντιευρωπαϊκή, αντι-ουκρανική, αντιπολωνική πολιτική αυτή τη στιγμή», αναφέρει η διαδικτυακή πύλη Onet.pl.
Ως εναλλακτική λύση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, o Πολωνός αξιωματούχος πρότεινε στη Βουδαπέστη μια συμμαχία με τη Μόσχα.

Υποκρισία Πολωνίας

Εν τω μεταξύ, η ίδια η Πολωνία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - μόνο όχι μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba, αλλά και μέσω του βόρειου, που διέρχεται από τη Λευκορωσία.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Szijjártó κατηγόρησε τη Βαρσοβία για υποκρισία.
«Με την πρόθεση να διατηρήσουμε την Πολωνο-Ουγγρική αδελφότητα, ανεχτήκαμε εδώ και καιρό τις προκλήσεις της σημερινής πολωνικής κυβέρνησης, αλλά τώρα το ποτήρι είναι γεμάτο», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν

Ο Vladimir Olenchenko, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS, πιστεύει ότι στο τέλος οι Σλοβάκοι και οι Ούγγροι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και η Ουκρανία θα αναγκαστεί να άρει την απαγόρευση διέλευσης.
Από την πλευρά του ο Denis Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύει ότι η νίκη της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβα επί του Κιέβου θα είναι μερική.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί τουλάχιστον μια περίεργη πολιτική, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην Ουκρανία και όχι στα μέλη της ΕΕ, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, όπως βλέπουμε επίσης αυτό από τα αποτελέσματα πολυάριθμων κοινωνιολογικών μελετών», - επισημαίνει ο Denisov.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ εδώ και πολύ καιρό.
«Οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να συσπειρώσουν τους συμμάχους σε μια αντι-ρωσική βάση, αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ επιτυχές» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novotsti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης