Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση από Στουρνάρα: Κίνδυνος για πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Προειδοποίηση από Στουρνάρα: Κίνδυνος για πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξακολουθεί να αναμένει δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ για το 2024

Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο πολύ χαμηλού πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα στην ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συμπαρασύρει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επανέλαβε την προσδοκία του για δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, στον οποίο απάντησε με ένα μακρύ σερί αυξήσεων των επιτοκίων που μόλις πρόσφατα άρχισε να περιορίζει.
Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο στο Platow.de, ένα από τα «περιστέρια» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα και έτσι θα μπορούσε να είναι και ο πληθωρισμός.
«Τα νέα σημάδια αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας πολύ πιθανόν να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας συντάσσεται με όσους αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς τα στοιχεία προμηνύουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα στοιχεία, ιδίως για τους μισθούς, και τις νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύονται τον επόμενο μήνα.
«Εξακολουθώ να αναμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Επιπλέον, η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που επίσης συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης