Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία γράφει το χρονικό ενός ιπτάμενου ολέθρου: Γιατί τα δυτικά F-16 θα έχουν τη μοιραία κατάληξη των Leopard και Abrams

Η Ρωσία γράφει το χρονικό ενός ιπτάμενου ολέθρου: Γιατί τα δυτικά F-16 θα έχουν τη μοιραία κατάληξη των Leopard και Abrams
«Η μόνη απάντηση είναι να καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη, όπως ακριβώς τα άρματα μάχης Leopard και Abrams», λένε οι Ρώσοι
Η Ουκρανία έλαβε επιτέλους την πρώτη μικρή παρτίδα των πολυπόθητων μαχητικών αεροσκαφών F-16 που υποσχέθηκε η Δύση, με ορισμένα από αυτά να φέρονται να συμμετέχουν ήδη σε αποστολές αεράμυνας, αν τουλάχιστον πιστέψει κανείς πρόσφατα ρεπορτάζ των δυτικών μέσων ενημέρωσης.
Ενώ τα αεροσκάφη F-16 είναι πράγματι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν σχετικά αργά κινούμενους αερομεταφερόμενους στόχους, όπως είναι οι πύραυλοι κρουζ, η αποτελεσματικότητα αυτών των αεροπλάνων κατά των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών είναι αμφίβολη, λέει ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Dmitry Drozdenko.

Οι πυραυλοί των F-16 είναι πιο ακριβοί από τα ... ρωσικά drones που στοχεύουν

«Η χρήση μαχητικών για την επίθεση σε drones κατηγορίας Geran είναι άσκοπη, μόνο και μόνο επειδή οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται εναντίον τους είναι πολύ πιο ακριβοί από τα ίδια τα drones», εξηγεί ο Drozdenko.
Σημειώνει περαιτέρω ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση ρωσικής ομάδας θα περιλάμβανε έως και είκοσι πυραύλους κρουζ.
Τα αεροσκάφη F-16 που δωρήθηκαν στην Ουκρανία είναι απίθανο να καταφέρουν να καταρρίψουν όλους αυτούς τους πυραύλους, συμπληρώνει.
«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να εμπλακούν σε αερομαχίες και θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στα Su-34 που προκαλούν σοβαρές ζημιές στις ουκρανικές οχυρώσεις χάρη στις βόμβες ολίσθησης με την καθολική μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης», λέει ο Drozdenko, κληθείς να σχολιάσει πώς αλλιώς στο Κίεβο μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα F-16.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα εξελιγμένα Su-30 και Su-35

«Όσον αφορά την απάντησή μας, έχουμε Su-30 και Su-35, αεροσκάφη που είναι πιο προηγμένα από αυτά τα F-16. Και ξέρω ότι οι πιλότοι μας ετοιμάζονται να συναντήσουν τον εχθρό στους ουρανούς μας», σημειώνει με νόημα.
Σύμφωνα με τον Drozdenko, η εμβέλεια των συστημάτων ραντάρ των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και η εμβέλεια των πυραύλων αέρος-αέρος τους υπερβαίνει αυτά των ραντάρ και των πυραύλων που χρησιμοποιούνται από το F-16, επομένως οι Ρώσοι έχουν όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή.
«Η μόνη απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι να καταστρέψουμε αυτό το υλικό, όπως αυτά τα άρματα μάχης Leopard και Abrams», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Drozdenko εικάζει επίσης ότι το Κίεβο μπορεί να επιλέξει να σταθμεύσει F-16 στην Πολωνία ή στη Ρουμανία για να τα κρατήσει ασφαλή από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Στη συνέχεια, ένα F-16 θα πετούσε σε έναν αεροδιάδρομο για να επανεξοπλιστεί γρήγορα και να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, θα πραγματοποιούσε μια πτήση από ουκρανικό αεροδρόμιο και στη συνέχεια θα έφευγε γρήγορα πίσω σε μια αεροπορική βάση, σε μία από τις δύο προαναφερθείσες χώρες του ΝΑΤΟ.

SkyNews: Η ρωσική αεράμυνα επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στα F-16

Τα δυτικά μαχητικά F-16 που αποστέλλονται στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν έναν τρομερό εχθρό που θα εμφανιστεί τρομακτικά μπροστά τους με τη μορφή ρωσικών κινητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, τονίζει με τη σειρά του το βρετανικό SkyNews.
«Τα ουκρανικά F-16 θα βρεθούν αντιμέτωπα με τρομερά ρωσικά κινητά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 και S-400», αναφέρει το άρθρο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα συστήματα αεράμυνας μπορούν ταυτόχρονα να χτυπήσουν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών στον αέρα.
Αναδεικνύει επίσης ότι τα F-16 θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε χτυπήματα πυραύλων σε αεροδρόμια.
Κι αυτό διότι σωρεία τέτοιων αεροσκαφών μπορεί να καταστραφεί από συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.
Όμως η μεγαλύτερη απειλή για το δυτικό μαχητικό, σύμφωνα με το Sky News, θα είναι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι πραγματοποίησαν τις πρώτες τους πτήσεις με το F-16.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μαχητικά μέχρι στιγμής είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο ως «όπλα αεράμυνας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είναι βέβαιος ότι η προμήθεια F-16 στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αεροπλάνα θα καταρριφθούν και θα καταστραφούν.
Ο Peskov τόνισε ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει «μαγικό χάπι» και πρέπει να το γνωρίζουν καλά αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης