Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κυβέρνηση… καμαρώνει που επιδοτεί τα τιμολόγια ρεύματος τον Αυγούστου 2024 από τις τσέπες των νοικοκυριών

Η κυβέρνηση… καμαρώνει που επιδοτεί τα τιμολόγια ρεύματος τον Αυγούστου 2024 από τις τσέπες των νοικοκυριών
Οι νόμοι της αγοράς και της οικονομίας λένε ότι η επιβολή ενός φόρος θα περάσει στην κατανάλωση και ειδικά για τους παραγωγούς ενέργειας ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh, θα συμβάλει στην άνοδο της τιμής της MWh μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Στην εύκολη λύση της φορολογίας προσέφυγε η κυβέρνηση για να «ρίξει» τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου κατά 0,016 ευρώ ανά KWh, παρότι το κόστος της ενέργειας τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 36,6% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Η χονδρική τιμή (ΤΕΑ) από τα 98,89 ευρώ ανήλθε σε ένα μήνα στα 135,18 ευρώ για τον Ιούλιο. Η κυβερνητική εξίσωση με την επιβολή φόρου 10 ευρώ ανά MWh στις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου χαροποίησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Κάτω από 15 λεπτά/kWh η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας με έμφαση ότι σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδο η τελική τιμή για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου μετά την επιδότηση για τον Αύγουστο».
Να σημειωθεί ότι η εξίσωση με βάση την οικονομία η προσθήκη ενός φόρους ανεβάζει τις τελικές τιμές του προϊόντος και δεν τις… ρίχνει.
Οι νόμοι της αγοράς και της οικονομίας λένε ότι η επιβολή ενός φόρος θα περάσει στην κατανάλωση και ειδικά για τους παραγωγούς ενέργειας ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh, θα συμβάλει στην άνοδο της τιμής της MWh μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τα νοικοκυριά από την τσέπη τους θα πληρώσουν το κόστος του φόρου που έγινε επιδότηση όπως και το κόστος της ενέργειας.

Οι προμηθευτές συγκράτησαν την τιμή της KWh του Αυγούστου

Στην Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου (TTF) ανέρχεται σε 40,9 ευρώ ανά MWh και στην Ελλάδα χάρη στην κυβέρνηση κοστίζει 50,9 εξαιτίας του φόρου.
Η πρόβλεψη του ΥΠΕΝ για τη διαμόρφωση των τιμολογίων του Αυγούστου δεν προήλθε από τη δική τους παρέμβαση αλλά από τις ανταγωνιστικές διαθέσεις των παρόχων ενέργειας. Ο όμιλος Metlen του Ε. Μυτιληναίου στα μέσα Ιουλίου ανακοίνωσε ότι η τιμή ανά KWh για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου θα παρέμεινε η ίδια με του Ιουλίου στα 0,15990 ευρώ. Ακολούθησαν κι άλλου πάροχοι απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του Ιουλίου και συγκράτησαν την τιμή του ρεύματος.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 0,147 ευρώ ανά KWh μετά την επιδότηση

Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η τιμή της KWh θα διαμορφωθεί στα 0,14791 ευρώ μετά την επιδότηση των 0,016 ευρώ όταν η αρχική τιμή που έδωσε ήταν τα 0,16391 ευρώ ανά KWh. Η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε έκπτωση 53% στο τιμολόγιο του Αυγούστου η οποία να σημειωθεί θα ήταν στα 0,189 ευρώ ανά KWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες είναι ο φθηνότερος παροχος στο πράσινο τιμολόγιο αλλά τον Αύγουστο χάνει την πρωτιά από την Protergia η οποία διαθέτει το αντίστοιχο τιμολόγιο στα 0,1439 ευρώ μετά την επιδότηση.
Η αγορά ενέργειας εμφανίζει αντανακλαστικά με τους παρόχους να διαμορφώνουν ανταγωνιστικά τιμολόγια για τον Αύγουστο.
Η παρουσία του φόρου θα ανεβάζει την τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά 25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές καθιστώντας την Ελλάδα ως την πιο ακριβή χώρα ως παραγωγό ενέργειας με φυσικό αέριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης