Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Γεωπολιτικό κραχ – Δαχτυλίδι πυρός θα κάψει Ισραήλ και αγορές εντός 48 ωρών, να είστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Rabobank: Γεωπολιτικό κραχ – Δαχτυλίδι πυρός θα κάψει Ισραήλ και αγορές εντός 48 ωρών, να είστε έτοιμοι για κάθε σενάριο
Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένο σε ένα δακτυλίδι πυρός που μπορεί να κάψει το ίδιο όσο και τους επενδυτές… οι οποίοι πρέπει, όπως ο δηλώνει ο Netanyahu, να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…
Για άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό κίνδυνο και συνακόλουθο κραχ στα στοιχεία ενεργητικού προειδοποιεί με ανάλυσή της η Rabobank.
Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένο σε ένα δακτυλίδι πυρός που μπορεί να κάψει το ίδιο όσο και τους επενδυτές… οι οποίοι πρέπει, όπως δηλώνει ο Netanyahu, να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…και σενάριο.
Ειδικότερα, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η Federal Reserve άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%, ενώ παράλληλα συνεχίζει το πρόγραμμα ποσοτικής συρρίκνωσης, «απορρίπτοντας» ομόλογα ύψους 60 δισ. δολάρια το μήνα.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, λέει η Rabobank, η Fed δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές.
Από την άλλη, η ρητορική ήταν λίγο πιο επιθετική του αναμενομένου.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές κρατούν το ότι ο Powell έστειλε ξεκάθαρο σήμα νομισματικής χαλάρωσης, διά επιτοκιακής περικοπής 0,25%, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα, οι πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό και την ανεργία φαίνεται να δικαιολογούν μείωση των επιτοκίων στο μέλλον - αν και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί «κολλώδης»…
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Rabobank, η Fed θα έπρεπε να έχει στραμμένο το βλέμμα της σε άλλα στοιχεία σε σχέση με αυτά τα οποία που «κοιτά», προκειμένου να εξαγάγει τα συμπεράσματά της.
Διαφωνεί επίσης έντονα με την πρόβλεψη για 4 μειώσεις επιτοκίων ετησίως τόσο το 2025 όσο και το 2026, καθώς σε αυτή την περίπτωση ίσως υπάρξει εκτροχιασμός της ισχύουσας πολιτικής.
Περαιτέρω, ο ολλανδικός οίκος τείνει στο ότι ο Trump θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς το οικονομικό πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμόσει ο υποψήφιος πρόεδρος, ήτοι ο συνδυασμός περικοπής φόρων, προστατευτικών μέτρων έναντι των εισαγωγών, περιορισμού των μεταναστευτικών ροών και υποτίμησης του δολαρίου είναι άκρως πληθωριστικός.
«Σε αυτή τη βάση, αναμένουμε μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2025, όλες στο πρώτο εξάμηνο, και καμία το 2026» υποστηρίζει η Rabobank.

«Για κάθε σενάριο»

«Έρχονται δύσκολες μέρες… Να είστε έτοιμοι για κάθε σενάριο εντός 48 ωρών».
Αν και αυτή είναι η πλέον κατάλληλη διατύπωση για τις αμερικανικές εκλογές και τις παγκόσμιες προοπτικές –ειδικά εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια μόνο κατά 100 μονάδες βάσης–, δεν βγήκε από τα χείλη των στελεχών του Real Clear Politics ή του Powell, αλλά από το στόμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Μέσα σε ένα δραματικό 24ωρο, ο Νο 2 της Hezbollah δολοφονήθηκε στη Βηρυτό, και μετά ο Νο 1 της Hamas, Ismail Haniye στην Τεχεράνη.
Πίσω από αυτές τις ενέργειες, όλοι βλέπουν το χέρι του Ισραήλ, με τον ταπεινωμένο Ayatollah Hamenei του Ιράν να υπόσχεται εκδίκηση.
Σύμφωνα με τους New York Times, o κόσμος θα πρέπει να περιμένει μια συντονισμένη επίθεση από τον άξονα της αντίστασης.
Το Ιράν μόλις έκλεισε τον εναέριο χώρο του για την κηδεία του Haniyeh στην Τεχεράνη την Παρασκευή, ενώ ο #2 της Hezbollah θα ταφεί στον Λίβανο.
Το πρόσφατο μοτίβο υποδηλώνει ότι τυχόν επίθεση στο Ισραήλ θα ακολουθήσει εντός των ημερών, ίσως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Πώς θα «καθίσετε» στο κλείσιμο αυτής της Παρασκευής;

Η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ τον προηγούμενο Απρίλιο θεωρήθηκε από ορισμένους γεωπολιτικό «θέατρο», αλλά, σύμφωνα με τη Rabobank, ήταν πρόβα για όσα θα επακολουθούσαν.
Η δε απάντηση του Ισραήλ ήταν ένδειξη της ικανότητας κρούσης.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν ξανά το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.
Ο ισραηλινός Τύπος κάνει λόγο για σμήνη drones και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ από πολλαπλές κατευθύνσεις που θα στοχεύουν σε στρατιωτικές βάσεις στη Χάιφα ή στο Τελ Αβίβ.
Το κρίσιμο είναι ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει διπλωματικά κανάλια για να ενημερώσει το Ιράν ότι οποιαδήποτε μεγάλη ζημιά ή θύματα στο τέλος του σημαίνει πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Εν ολίγοις, το Ιράν (και η Hezbollah) θα πρέπει είτε να υποχωρήσει και να ταπεινωθεί στα μάτια των συμμάχων του είτε να απαντήσει, με τον κίνδυνο τυχόν αστοχία του να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο για τον οποίο τόσο πολλοί ανησυχoύν.
Υπάρχει, βέβαια, και το σενάριο βάσει του οποίου δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε – αλλά φαίνεται λιγότερο πιθανό.
Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αρχίζουν να κινούνται.
Το πρώτο στάδιο αντίδρασης της αγοράς σε μια γεωπολιτική κρίση όπως η τρέχουσα είναι το risk off. Ο χρυσός είναι πιθανό να ανέβει υψηλότερα.
Το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν (ήδη σε κύλιση μετά το BOJ) και το δολάριο ΗΠΑ επωφελούνται από αυτό το περιβάλλον, αλλά ο Powell στηρίχτηκε στο δεύτερο, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιο συναίσθημα θα επικρατήσει.

Το δεύτερο στάδιο αντίδρασης της αγοράς θα αφορά την Ενέργεια.
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα στην πρώτη δολοφονία στη Βηρυτό και ξανά στη δεύτερη στην Τεχεράνη.
Οι τίτλοι στις εφημερίδες υποδηλώνουν περισσότερα από τα ίδια – και πολύ περισσότερα αν αρχίσουν να πετούν πύραυλοι.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα, ας ληφθεί υπόψη η πρόσφατη καταστροφή του λιμανιού των Houthi και των αποθεμάτων πετρελαίου στη Χοντέιντα… - το πιο σημαντικό πλήγμα που έχει επιφέρει η Δύση μέσω της Επιχείρησης Prosperity Guardian και των αεροπορικών επιδρομών της.
Με άλλα λόγια, επίκειται προσπάθεια καταστροφής εκ μέρους των Ισραήλ των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από το1,0 - 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο μηδέν.
Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι ανοδική για το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, και ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να επιμένει σε περικοπές για να στηρίξει τις τιμές.
Θα μπορούσε, αν χρειαστεί, σίγουρα να καλύψει οποιοδήποτε κενό προσφοράς πολύ εύκολα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι εκτοξεύσεις στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να μην διατηρηθούν για πολύ σε υψηλά επίπεδα – εκτός και αν η Δύση δεν χτυπήσει μόνο την ιρανική ενέργεια, λέει η Rabobank.
Η Hezbollah, από τη μεριά της, σίγουρα θα προσπαθούσε να χτυπήσει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, κάτι το οποίο θα είχε μέτριες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, δεδομένων των όσων είδαμε πρόσφατα.
Πολύ πιο σημαντικό θα ήταν εάν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του βάλουν στο στόχαστρό τους τις εγκαταστάσεις πετρελαίου ή τη ναυτιλία της Σαουδικής Αραβίας, όπως στο παρελθόν.
Βέβαια, αυτό είναι λιγότερο πιθανό αρχικά, δεδομένης της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Ωστόσο, οποιαδήποτε βοήθεια των ΗΠΑ ή της Σαουδικής Αραβίας/Κόλπου προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια επίθεσης του Άξονα της Αντίστασης, όπως τον Απρίλιο, ειδικά εάν οι ΗΠΑ όντως επιτεθούν στο Ιράν, μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.
Εκ μέρους της Τεχεράνης μπορεί να υπάρξει επιτακτική στρατηγική λογική… δηλαδή οι Ιρανοί να ενεργήσουν με καταστροφικό τρόπο αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να απομακρυνθούν από το Ισραήλ και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός με καλύτερους όρους.
Αυτό δεν είναι άμεση πιθανότητα, αλλά δεν πρέπει να απορριφθεί εάν τα πράγματα κλιμακωθούν.
Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να ρίξει πυρηνικά, παρά τις αφελείς ελπίδες όσων υποστήριξαν το JCPOA του 2015, καθώς το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο.
Εάν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή του Ισραήλ επισήμαναν ότι αυτή η σημαντική ανακάλυψη πλησιάζει, ή αν γινόταν με κάποιο τρόπο μια δημόσια επίδειξη, η παγκόσμια κοινότητα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τεράστια κλιμάκωση ή μια εξίσου μαζική παγκόσμια συνθηκολόγηση.
Σε αυτήν την περίπτωση, «άλλοι θα κρατούσαν σημειώσεις και θα έκαναν σχέδια.
Οπότε, ναι, έρχονται δύσκολες μέρες και θα πρέπει να είστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.
Ακόμη και όταν τα επιτόκια δεν μειώνονται τόσο πολύ…» καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης