Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαστούκι από Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Κανόνας η ατιμωρησία στην Ελλάδα - Βέλη για δολοφονία Καραϊβάζ και υποκλοπές

Χαστούκι από Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Κανόνας η ατιμωρησία στην Ελλάδα - Βέλη για δολοφονία Καραϊβάζ και υποκλοπές
«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζουν οι δημοσιογράφοι
«Δίκοπο μαχαίρι» είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), καθώς θίγει σε σκληρή γλώσσα το πόρισμα του Αρείου Πάγου που ουσιαστικά αθωώνει την κυβέρνηση και την ΕΥΠ για τις υποκλοπές αλλά και την ατιμωρησία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Χαρακτηριστική δε είναι η φράση της διεθνούς ένωσης, σύμφωνα με την οποία «η ατιμωρησία στην Ελλάδα είναι κανόνας».
«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, είναι σαν η Δικαιοσύνη να έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποκρύψει την εμπλοκή των ελληνικών δημοσίων αρχών», συμπληρώνει η ανακοίνωση για το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, σχετικά με τις υποκλοπές.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων - IFJ

Στις 31 Ιουλίου, ελληνικό δικαστήριο αθώωσε τους δύο υπόπτους που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα, στις 9 Απριλίου 2021. Την προηγούμενη ημέρα, στις 30 Ιουλίου, το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε κάθε πιθανότητα δίωξης κατά του κράτους και της υπηρεσίας ασφαλείας του σε σχέση με το σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών «Predatorgate».
Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ-EFJ) καλούν τις αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τη δίωξη των δολοφόνων του Καραϊβάζ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν το έγκλημα.
Αυτή είναι μια μαύρη εβδομάδα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας.
Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε δύο άνδρες που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τη δολοφονία ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου εγκληματιών. Στις 9 Απριλίου 2021, ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε σπίτι από μια εκπομπή του STAR TV όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του στον Άλιμο από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανάκι. Οι ύποπτοι, δύο αδέρφια, συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023, ένας από τους οποίους φέρεται να συνδέεται με κύκλωμα προστασίας από την ελληνική μαφία.
Με απόφαση της πλειοψηφίας, ένα ποινικό δικαστήριο με επτά δικαστές αποφάσισε ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ενοχή των δύο κατηγορουμένων. Οι δύο κατηγορούμενοι, αδέρφια 49 και 41 ετών, είχαν δηλώσει αθώοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο θάνατος του Καραϊβάζ σχετιζόταν με αποκαλύψεις που αναμενόταν να κάνει ο δημοσιογράφος σχετικά με τη λειτουργία δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.
Η πρόεδρος της EFJ Maja Sever παρευρέθηκε στην έναρξη της δίκης, στις 5 Ιουλίου, στην Αθήνα. Κάλεσε το δικαστήριο: «να διασφαλίσει ότι αυτή η τρομερή δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη διώκοντας τους υπεύθυνους για τον φόνο του Καραϊβάζ και αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία του Καραϊβάζ». Η IFJ και η EFJ ενώνονται με τις ελληνικές οργανώσεις μέλη τους, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ, εκφράζοντας τη λύπη τους για μια αθώωση που αφήνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.
Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία παρατείνει την ατιμωρησία των δραστών και των υποκινητών της δολοφονίας του δημοσιογράφου, έρχεται μετά από άλλη μια ανησυχητική δικαστική απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών Predatorgate: την Τρίτη, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανακοίνωσε ότι καμία ελληνική κρατική υπηρεσία δεν είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό Predator για την παρακολούθηση πολλών υπουργών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, μεταξύ άλλων.
Η IFJ και η EFJ εκπλήσσονται με τέτοιους ισχυρισμούς, παρόλο που παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες, ξεκινώντας από την αποτυχία να ακούσουν σημαντικές μαρτυρίες όπως αυτές των προγραμματιστών λογισμικού και των μαρτύρων από το Meta και το Citizen Lab. «Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, είναι σαν η Δικαιοσύνη να έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποκρύψει την εμπλοκή των ελληνικών δημοσίων αρχών», σχολίασε ο Ρικάρντο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας της EFJ.
Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ Anthony Bellanger δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την ετυμηγορία του δικαστηρίου και την απόφασή του να αθωώσει την ΕΥΠ για το σκάνδαλο Predatorgate. Η IFJ στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ και δεν θα σταματήσει να αναζητά δικαιοσύνη μέχρι να εξιχνιαστεί η άγρια ​​δολοφονία του συναδέλφου μας και να διωχθούν οι δράστες και οι εγκέφαλοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης