Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκη για πανώλη αιγοπροβάτων: Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων ζώων

Νίκη για πανώλη αιγοπροβάτων: Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων ζώων

Επιτακτική η ανάγκη να  ληφθούν μέτρα πρόληψης ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το άκρως επικίνδυνο και ανησυχητικό φαινόμενο

Σχετικά Άρθρα
Θέση για την ραγδαία εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων πήρε το πολιτικό κόμμα της Νίκης.
Συγκριμένα στην ανακοίνωση τονίστηκε:

Η ανησυχητική εξάπλωση της πανώλης σε αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής της κυβέρνησης στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή.
Η απάθεια που επέδειξε κατά την εκδήλωση του φαινομένου επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα η νόσος να επεκταθεί στην Κόρινθο, στην Αττική και στην Κρήτη ενώ υπάρχουν φόβοι μετάδοσης και σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η ΝΙΚΗ καταγγέλλει τα εξής:

1. Την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στις πρώτες αναφορές για τα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων ζώων.
2. Την ελλιπή ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα πρόληψης.
3. Την ανεπάρκεια πόρων για την έρευνα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.
4. Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των περιφερειακών αρχών και μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των κτηνοτρόφων.
5. Τους ανεπαρκείς ελέγχους στις αγορές, στις μετακινήσεις ζώων και στα τελωνεία για την είσοδο παράνομων ζώων στη χώρα.
Εδώ εδράζεται και η δημιουργία του προβλήματος αφού το μολυσμένο κοπάδι πέρασε τα σύνορα χωρίς τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο.

Επιπλέον η ΝΙΚΗ έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Επαρκεί το προσωπικό όσον αφορά στην πληρότητα των θέσεων, ώστε να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο που εισέρχεται στην Ελλάδα, ειδικά από χώρες που θεωρούνται ύποπτες για την μετάδοση ασθενειών όπως Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.;
2. Υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για αυτούς τους ελέγχους;
3. Δεσμεύεται η κυβέρνηση να δοθεί ικανοποιητική αποζημίωση στους πληγέντες κτηνοτρόφους ή θα τους αφήσει ακόμη μία φορά αβοήθητους;
Η ΝΙΚΗ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία των αιγοπροβάτων και την αποτροπή της εξάπλωσης της πανώλης και σε άλλες περιοχές.
Εκτός από την καταστροφή στην κτηνοτροφία, πλήττεται σοβαρά η τοπική οικονομία και είναι άμεσα ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ζώνης αιγοπρόβειου γάλακτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία.
Ενδέχεται να αυξηθεί η τιμή της ήδη πανάκριβης φέτας και των υπολοίπων γαλακτοκομικών προϊόντων, να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του κρέατος των αιγοπροβάτων λόγω έλλειψης και σοβαρές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.
Επιπλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το άκρως επικίνδυνο και ανησυχητικό φαινόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης