Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας με εκτίναξη χρεών στα 482 εκατ – Δημιουργεί έλλειμμα 54 εκατ τον χρόνο

Η ΝΔ στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας με εκτίναξη χρεών στα 482 εκατ – Δημιουργεί έλλειμμα 54 εκατ τον χρόνο
Η εξέλιξη αυτή γεννά ερωτηματικά καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν πραγματοποιείται χρηστή οικονομική διαχείριση
Στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας βρίσκεται η ΝΔ αφού οι υποχρεώσεις της έχουν εκτιναχθεί στα 482 εκατ ευρώ και δημιουργεί έλλειμμα 54 εκατ τον χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή γεννά ερωτηματικά καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν πραγματοποιείται χρηστή οικονομική διαχείριση.
Η ΝΔ δεν μπορεί να επικαλείται ότι είναι σοβαρό κόμμα και το χρέος της να έχει εκτιναχθεί, πρόκειται για εμφανή ανικανότητα διαχείρισης του χρέους ή σκόπιμα αυξάνεται αφού η ΝΔ έχει την ανοχή των τραπεζών που την χρηματοδοτούν.
Ωστόσο γεννώνται τα εξής ερωτήματα.

1)Τα δάνεια της ΝΔ που ανέρχονται στα 482 εκατ ευρώ αφού η πλειοψηφία των υποχρεώσεων αυτών είναι δάνεια, εξυπηρετούνται;

2)Η Τράπεζα της Ελλάδος τι πρόσθετες προβλέψεις έχει ζητήσει και δεν αναφερόμαστε στην εποχή της μεταβίβασης assets από την Αγροτική τράπεζα.
Αναφερόμαστε στο νέο χρέος που δημιουργεί η ΝΔ κάθε χρόνο ύψους 54 εκατ ευρώ όπως δείχνει η λογιστική κατάσταση 2023.

3)Εάν εξυπηρετούνται μπορεί η ΝΔ να ενημερώσει την κοινωνία σε ποια διαπραγμάτευση έχει έρθει η ΝΔ ειδικά με την Πειραιώς στην οποία υπάγονται τα περισσότερα δάνεια και λόγω Αγροτικής Τράπεζας;

4)Τα δάνεια αυτά τα οποία είναι αδύνατο να αποπληρωθούν γιατί δεν μεταφέρθηκαν σε εταιρίες διαχείρισης NPEs όπως – κακώς – των περισσότερων ελλήνων πολιτών;

5)Από το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης μπορεί να μας πει η ΝΔ τι ποσό κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους της που έφθασε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ;

6)Ένα κόμμα που έχει αποτύχει οικονομικά στην πράξη όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία θα σώσει την Ελλάδα;
Στην ίδια ακριβώς αποτυχημένη θέση βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ καθώς αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις

7)Εάν η ΝΔ ήταν τράπεζα η Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ θα είχε επιβάλλει καθεστώς resolution δηλαδή εξυγίανσης, όπως στην Αγροτική τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Θα έσπαγε σε καλή και κακή ΝΔ και θα ενεργοποιείτο η διαδικασία του bail in δηλαδή των καταθετών και στην περίπτωση της ΝΔ των ψηφοφόρων θα πλήρωναν τα χρωστούμενα της χρεοκοπημένης ΝΔ.

8)Το ζήτημα με την ΝΔ δεν είναι μόνο οικονομικό.
Η ΝΔ με οικονομικούς όρους έχει χρεοκοπήσει.
Υπάρχει και το ηθικό ζήτημα.
Μπορεί ένα κόμμα που κυβερνάει να έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση των οικονομικών του και ταυτόχρονα να ευαγγελίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδο της Ελλάδος και να μειώσει το δημόσιο χρέος το οποίο… δεν μειώνεται.

9)Παραπλανούν σκόπιμα όσοι λένε ότι μειώνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Είναι ψέμα.
Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης βρίσκεται στα 405 δισεκ. και αδυνατεί να μειωθεί όπως και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στα 356 δισεκ. αδυνατεί να μειωθεί.
Τα κράτη έχουν εφεύρει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ λέγοντας ότι με σταθερό χρέος αλλά αυξανόμενο ΑΕΠ… ο λόγος αυτός μειώνεται οπότε όλα καλά.
Αυτό είναι εγκληματικό λάθος γιατί κανείς δεν αγγίζει την αδυναμία μείωσης του κρατικού χρέους σε απόλυτα μεγέθη;
Το θέμα είναι η Ελλάδα να μειώνει το χρέος σε απόλυτα μεγέθη… αλλά πως αφού ενώ μειώνονται τα δάνεια στα 300 δισεκ. με τα repos 52 δισεκ. αυξάνονται οι εκδόσεις ομολόγων στα 105 δισεκ. οπότε το τελικό χρέος να παραμένει στάσιμο…
Δηλαδή φαύλος κύκλος
Αυτό δεν ονομάζεται χρηστή διοίκηση…

nea_dhmokratia_xreos_bn.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης