Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν: Καμία σχέση με… ειρήνη στην Ουκρανία η ανταλλαγή κρατουμένων με Ρωσία

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν: Καμία σχέση με… ειρήνη στην Ουκρανία η ανταλλαγή κρατουμένων με Ρωσία
Τα δύο αυτά ζητήματα βρίσκονται σε τελείως διαφορετικές ράγες υποστήριξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan
Η ευρείας κλίμακας ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία δεν έχει καμιά σύνδεση με ενδεχόμενες διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία υποστήριξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
«Δεν βλέπουμε σύνδεση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση κρατουμένων και οποιαδήποτε δυνητική διπλωματική πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θεωρούμε ότι αυτά τα δυο ζητήματα βρίσκονται σε διαφορετικές ράγες» υποστήριξε ο Sullivan.
Όπως είπε, η μια διαπραγμάτευση, αυτή για τους κρατούμενους αφορούσε «το πρακτικό ζήτημα του να γίνει αυτή η ανταλλαγή», ενώ η δεύτερη σχετικά με την ειρήνη στην Ουκρανία, είναι «πολύ πιο περίπλοκη», σε αυτήν «θα ηγηθούν οι Ουκρανοί», ενώ «οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν εντατικά με τους συμμάχους» για να υποστηρίξουν το Κίεβο «όταν είναι έτοιμο να κάνει βήμα εμπρός και να εμπλακεί σε αυτού του είδους τη διπλωματία».

Biden: Καλωσήρθατε σπίτι…

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικάνοι που κρατούνταν στη Ρωσία και αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχουν ήδη προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Andrews.
Τους κρατούμενους, ανάμεσα τους ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Evan Gershkovich, o πρώην πεζοναύτης, Paul Whelan, υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν ο πρόεδρος Biden και η αντιπρόεδρος Kamala Harris.
Η συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.
H ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα περίπλοκης διαδικασίας, καθώς αεροπλάνα κατέφταναν και αναχωρούσαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ο πρόεδρος Biden ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Σλοβενία για τη συνδρομή τους στο να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, καθώς όπως είπε, συμφώνησαν σε δύσκολα πράγματα που ήταν ακόμα και κατά … των συμφερόντων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης