Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναγνωρίζουν νίκη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα οι ΗΠΑ - Machado στην WSJ: «Φοβάμαι για τη ζωή μου

Αναγνωρίζουν νίκη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα οι ΗΠΑ - Machado στην WSJ: «Φοβάμαι για τη ζωή μου
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Machado τονίζει πως «κρύβεται» και «φοβάται για τη ζωή της» σε άρθρο της στη Wall Street Journal
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, η Maria Corina Machado, σε άρθρο της στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 1/8, αναφέρει πως «κρύβεται» και «φοβάται για τη ζωή της» μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 28/7, στις οποίες ο αρχηγός του κράτους Nikolas Maduro εξασφάλισε τρίτη θητεία, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που όμως αμφισβητούν οι αντίπαλοί του, υποστηρίζοντας πως επικράτησε ο δικός τους υποψήφιος.
«Γράφω αυτές τις γραμμές κρυμμένη, με φόβο για τη ζωή μου, την ελευθερία μου κι αυτή των συμπατριωτών μου», αναφέρει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Η κυρία Machado, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, παραχώρησε τη θέση της στον διπλωμάτη Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.
«Μπορεί να συλληφθώ τη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις», επιμένει.

Σε ασφαλή τοποθεσία

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αντιπολίτευση πάντως διαβεβαίωσε πως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «ασφαλή» τοποθεσία και θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας της εντός ωρών.
«Έπειτα από αυτή τη φάρσα», συνεχίζει η πολιτικός, αναφερόμενη στην ανακήρυξη της εκλογικής νίκης του κ. Maduro, «ξέσπασαν αμέσως αυθόρμητες διαδηλώσεις σε φτωχούς τομείς του Καράκας και άλλων πόλεων».
«Ο κ. Maduro αντέδρασε με βάρβαρη καταστολή. Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 20 πολίτες της Βενεζουέλας, φυλάκισαν πάνω από 1.000 και έκαναν 11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλει η κυρία Machado.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν λόγο για 11 πολίτες νεκρούς και περίπου 700 συλληφθέντες.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, έγιναν 1.000 συλλήψεις και σκοτώθηκε στρατιώτης.

Τέλος στην καταστολή

«Η καταστολή πρέπει να τερματιστεί αμέσως για να μπορέσει να συναφθεί συμφωνία για την διευκόλυνση της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία (...)
Δεν θα αναπαυτούμε προτού να αποκτήσουμε την ελευθερία μας», καταλήγει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο άρθρο της που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα.
Προχθές Τετάρτη, η κυρία Machado κάλεσε σε μαζικές κινητοποιήσεις.
Κατά τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που η αντιπολίτευση ερίζει πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κ. Maduro, 61 ετών, πολιτικός κληρονόμος του προέδρου Hugo Chaves (1999-2013), επανεξελέγη για τρίτη συναπτή θητεία με το 51,2%, ή 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε 44,2%.
Το CNE, κάνοντας λόγο για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα.
Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως με βάση δική της καταμέτρηση, ο κ. Gonzalez Urutia επικράτησε με το 67% των ψήφων.
Αρχικά, η κυρία Machado δήλωνε πως έλαβε το 73%.

Για τις ΗΠΑ, οι «αποδείξεις» της νίκης της αντιπολίτευσης είναι «αδιαμφισβήτητες» (ΥΠΕΞ Blinken)

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken έκρινε χθες Πέμπτη πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Edmundo Gonzalez Urutia, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα τον πρόεδρο Nikolas Maduro, η ανακήρυξη της νίκης του οποίου πυροδότησε πολύνεκρες διαδηλώσεις στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
«Λαμβανομένων υπόψη των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων, είναι σαφές για τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, για τον λαό της Βενεζουέλας, ότι ο Edmundo Gonzalez Urutia κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο State Department.

Η Machado καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις αύριο


Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Maria Corina Machado —που έκανε γνωστό μέσω Wall Street Journal πως πλέον «κρύβεται», επειδή «φοβάται για τη ζωή της» και πως θα στερηθεί «την ελευθερία της»—, κάλεσε χθες Πέμπτη σε διαδηλώσεις το Σάββατο 3/8 σε «όλες» τις πόλεις της χώρας, για να καταγγελθεί η νοθεία χάρη στην οποία, κατ’ αυτήν, επανεξελέγη ο πρόεδρος Nikolas Maduro στις εκλογές της Κυριακής.
«Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί, οργανωμένοι και να κινητοποιηθούμε με υπερηφάνεια επειδή καταγάγαμε ιστορική νίκη την 28η Ιουλίου», ανέφερε η κυρία Machado σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενη πως θα συνεχίσει τον αγώνα «μέχρις εσχάτων».
«Ο κόσμος θα δει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα μιας κοινωνίας αποφασισμένης να ζήσει ελεύθερα», πρόσθεσε η πολιτικός.

Η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό καλούν να γίνει «αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν χθες Πέμπτη, με κοινή ανακοίνωσή τους, να διεξαχθεί «ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, που αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας.
«Η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει να γίνει σεβαστή μέσω αμερόληπτης επαλήθευσης των αποτελεσμάτων», κρίνουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, που καλούν τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν «γρήγορα» αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ανά εκλογικό τμήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης