Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky εξόργισε ΗΠΑ, επιχειρήσεις και Ουκρανούς - Φορολογική αφαίμαξη για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο

O Zelensky εξόργισε ΗΠΑ, επιχειρήσεις και Ουκρανούς - Φορολογική αφαίμαξη για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο
Η πίεση για τη μη αύξηση των φόρων ήρθε και πέραν της Ουκρανίας
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις για το σχέδιο πρότασής της να αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια.
Η ιδέα ήταν να επιβληθεί αύξηση των φόρων κατά 120 δισεκατομμύρια γρίβνα (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ) στον ήδη πιεσμένο πληθυσμό.
"Ο πόλεμος συνεχίζεται για τρίτο χρόνο και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην αυξήσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις.
Σήμερα, όλες οι άλλες πηγές για την αύξηση της χρηματοδότησης των αμυντικών δυνάμεων έχουν ήδη εξαντληθεί", δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Sergii Marchenko,  σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις επέκριναν σφοδρά το σχέδιο φορολογικού νόμου που παρουσιάστηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο νωρίτερα τον Ιούλιο.
"Η αναζήτηση πρόσθετων εσόδων μέσω της εισαγωγής νέων φόρων θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις", ανέφερε το Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
"Στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας και της καταστροφής των υποδομών και της μείωσης των αγορών και της εκροής προσωπικού, η πρόσθετη φορολογική πίεση στις ουκρανικές επιχειρήσεις καθιστά αδύνατη την οικονομική σταθερότητα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Η πίεση για τη μη αύξηση των φόρων ήρθε και πέραν της Ουκρανίας.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την ουκρανική κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα κυρίως με τη μεταρρύθμιση των τελωνείων και την καταπολέμηση των γκρίζων αγορών", δήλωσε η Penny Pritzker, ειδική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, σε ενημέρωση στο Κίεβο τη Δευτέρα.
"Υπάρχει επίσης μια τεράστια πηγή κέρδους στις γκρίζες αγορές τσιγάρων, αλκοόλ ή ηλεκτρονικών ειδών που μπορούν να πωληθούν σε μια μεγάλη αγορά. Και γι' αυτό ενθαρρύναμε την ουκρανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε αυτό", πρόσθεσε.
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να μην αποσπάσει πρόσθετους φόρους από τις νομοταγείς επιχειρήσεις και αντ' αυτού να εργαστεί για τη συρρίκνωση της μεγάλης και μη φορολογούμενης παραοικονομίας της Ουκρανίας.
"Το AmCham Ukraine πιστεύει ακράδαντα ότι η πηγή για πρόσθετα φορολογικά έσοδα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση ίσων κανόνων για όλους, όχι η αύξηση των φόρων στους νόμιμους φορολογούμενους που ήδη φέρουν το μεγαλύτερο βάρος", δήλωσε το επιμελητήριο.

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις

Η ουκρανική κυβέρνηση συναντήθηκε με τις επιχειρήσεις την Τετάρτη, αλλά οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα το θέμα να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.
"Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η αρχή ενός διαλόγου", έγραψε ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal μετά τη συνάντηση.
Ο Danylo Hetmantsev, πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η αύξηση της φορολογίας είναι "επώδυνη αλλά αναγκαία".
Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να αυξήσει τα έσοδα κατά 500 δισεκατομμύρια γρίβνα, τα τρία τέταρτα από αυτά από νέο δανεισμό και τα υπόλοιπα από υψηλότερους φόρους.
Μόλις αυξηθούν, το 60% των μετρητών θα πληρώσει τους μισθούς του στρατού και το υπόλοιπο 40% θα δαπανηθεί για όπλα.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα αυξήσει τον πολεμικό φόρο που καταβάλλουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας, καθώς και τους δασμούς και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε προϊόντα όπως τα καύσιμα και ο καπνός.
Τα επιπλέον χρήματα είναι απολύτως απαραίτητα.
Η Ουκρανία διέθεσε περίπου το 37% του ΑΕΠ, ή σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια, για την άμυνα, η οποία καλύφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη φορολογία φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης