Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η εξήγηση της Goldman Sachs για το sell off στο Nikkei: Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν σίγουρα αλλάξει

Η εξήγηση της Goldman Sachs για το sell off στο Nikkei: Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν σίγουρα αλλάξει
Ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 5,81%, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι το ράλι του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έχει φτάσει σε μια «μεταβατική φάση» εκφράζει ο Bruce Kirk, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές της Ιαπωνίας στην Goldman Sachs, σχολιάζοντας το sell off στον Nikkei.
«Οπότε ναι, είναι πολύ επώδυνο. Ναι, υπάρχει μια θεμελιώδης αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην αγορά, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο», δήλωσε ο Kirk, μιλώντας στο CNBC. «Δεν πιστεύουμε ότι η ιστορία [του ράλι] έχει σπάσει, αλλά το αφήγημα σίγουρα εξελίσσεται και αυτό είναι πιθανό να συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και αυτή την αρκετά επιθετική εναλλαγή τομέων που βλέπουμε».
Επισημαίνεται ότι ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 5,81%, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020 και υποχωρώντας κάτω από το όριο των 36.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες 6,14%, σηματοδοτώντας τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων οκτώ ετών.
Ο Kirk εξήγησε ότι το ράλι τα τελευταία δύο χρόνια τροφοδοτήθηκε από τρεις παράγοντες, δηλαδή την αδυναμία του γεν που ωφέλησε τους εξαγωγείς blue-chip και τις τράπεζες, τις προσδοκίες για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τη μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Οι αγορές της Ιαπωνίας ήταν οι κορυφαίες επιδόσεις της Ασίας πέρυσι και μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν [τώρα] σίγουρα αλλάξει, ιδίως γύρω από τα επιτόκια και το συνάλλαγμα», δήλωσε ο Kirk, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές επανεκτιμούν τώρα την τοποθέτηση των τομέων στην αγορά.
Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά σε αυτή την επανατοποθέτηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Kirk της Goldman Sachs υπάρχει ενδιαφέρον των επενδυτών για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρία χρόνια για τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ιαπωνίας λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης έκθεσής τους στην εγχώρια ζήτηση και της μειωμένης ευπάθειας στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. «Νομίζω ότι οι επενδυτές αναζητούν τώρα τομείς που είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στην εγχώρια ζήτηση, και αυτό πραγματικά επαναφέρει το ενδιαφέρον στις μικρές [και] μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις της Ιαπωνίας» δήλωσε ο ίδιος.

Όλοι είναι στην ίδια θέση

Ο Kirk ανέλυσε δύο πιθανούς λόγους πίσω από την τρέχουσα επανεκτίμηση μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.
Ο πρώτος είναι ότι «οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία μπορεί να αντέξει μια [αύξηση] του επιτοκίου πολιτικής κατά 25 ή 50 [μονάδες βάσης] και ότι δεν πιστεύουν ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις μπορούν να βγάλουν χρήματα με το γεν κάτω από 150 [έναντι του δολαρίου]».
Το γεν διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 149,4 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 150 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τετάρτη.
Ο άλλος λόγος για το sell off θα μπορούσε να οφείλεται σε μια πολύ γεμάτη αγορά, όπου οι επενδυτές έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε μια στενή ομάδα εταιρειών, εκ των οποίων όλες είχαν δυναμική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Όλοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά της βάρκας όταν αλλάζουν κάποια από τα θεμελιώδη μεγέθη. Τότε είναι [που] βλέπεις αυτές τις πολύ επιθετικές διορθώσεις και αντιστροφές».
Πόσο μεγάλη και απότομη θα είναι λοιπόν αυτή η διόρθωση;
Ο Kirk σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η αγορά έχει δει περίπου επτά «δυναμικές διορθώσεις», πέφτοντας περίπου 7% έως 8% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, και η αγορά χρειάστηκε συνήθως περίπου δύο μήνες για να ανακάμψει από αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα εικόνα των τιμών μοιάζει πολύ με αυτό που είδε η αγορά τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας τροποποίησε την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης