Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοβαρή διασπορά των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα - Συνεχείς οι συσκέψεις στις Περιφέρειες

Σοβαρή διασπορά των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα - Συνεχείς οι συσκέψεις στις Περιφέρειες
Από την πλευρά της πολιτείας ήδη έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις ανά περιφέρεια, τόσο για την καταγραφή των περιστατικών, αλλά και για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι.
Ανησυχία επικρατεί στην ελληνική επικράτεια καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στη χώρα.
Μέχρι χθες είχαν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Ωστόσο από την πλευρά της πολιτείας ήδη έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις ανά περιφέρεια, τόσο για την καταγραφή των περιστατικών, αλλά και για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι.

Ηλεία

Νέα κρούσματα της πανώλης στα αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν στο Βαρθολομιό και στη Νεμούτα Ηλείας, καθώς και στη Βόνιτσα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής.
Μετά τον εντοπισμό και των νέων κρουσμάτων, πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στη σύσκεψη που συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, συμμετέχουν η Πολιτική Προστασία του νομού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία και οι υπηρεσίες υγείας του νομού, ώστε να αποφασιστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της ζωονόσου.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα γίνει καταγραφή των ζώων στις δύο κτηνοτροφικές μονάδες της Ηλείας όπου διαπιστώθηκαν τα κρούσματα και στη συνέχεια η θανάτωση και η υγειονομική ταφή τους.

Ροδόπη

Θετική στον ιό της πανώλης βρέθηκε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας, Νίκος Φωτεινιάς, δήλωσε πως θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.
Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της ΑΜ-Θ.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε χθες πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, ενώ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους, αξιοποιώντας κάθε εθνικό και ενωσιακό πόρο.
Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

Αποζημιώσεις

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους.
"Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης