Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός και στην Ελλάδα για πιθανές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους - ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε επαγρύπνηση

Συναγερμός και στην Ελλάδα για πιθανές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους - ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε επαγρύπνηση
Οι εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια αντεκδίκησης με επίθεση κατά ισραηλινού στόχου όχι στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά σε τρίτη χώρα
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται τις τελευταίες μέρες τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και η Αντιτρομοκρατική, μετά από προειδοποίηση ξένων υπηρεσειών για πιθανή προσπάθεια να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επί ιρανικού εδάφους.
Οι εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια αντεκδίκησης με επίθεση κατά ισραηλινού στόχου όχι στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά σε τρίτη χώρα. Για ορισμένες υπηρεσίες του εξωτερικού, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών, χωρίς πάντως, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, να υπάρχει σαφής πληροφόρηση περί επίθεσης κατά συγκεκριμένου στόχου ή σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους

Το διάστημα 2023-2024, εξάλλου, καταγράφηκαν δύο φορές σχέδια και απόπειρες επίθεσης κατά στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Αθήνα.
Η πρώτη απ’ αυτές ήταν τον Μάρτιο του 2023, όταν η Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την ισραηλινή Μοσάντ συνέλαβαν δύο άτομα, υπηκόους Πακιστάν, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι.
Η δεύτερη υπόθεση καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 με εμπρηστικές επιθέσεις χαμηλής έντασης κατά ενός ισραηλινού ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι, αλλά και της συναγωγής στην ίδια περιοχή. Στα ίχνη των δραστών έφτασε από βίντεο και πειστήρια που εντόπισε στο σημείο της επίθεσης η Αντιτρομοκρατική.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει και νέα προσπάθεια να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος στη χώρα. "Το επίπεδο της επαγρύπνησης έχει αυξηθεί", επιβεβαίωσε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ τη διαβίβαση από το εξωτερικό στοιχείων για πιθανό χτύπημα εντός συνόρων επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα φύλαξης σε σημεία που μπορεί να θεωρηθούν στόχοι, όπως το εβραϊκό μουσείο και σχολείο της πόλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης