Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχηγός Αεροπορίας Ινδίας: Το μαγικό χάπι, λυπάμαι δεν υπάρχει... Τα F-16 της Ουκρανίας θα γίνουν σκόνη από ρωσικούς πυραύλους

Αρχηγός Αεροπορίας Ινδίας: Το μαγικό χάπι, λυπάμαι δεν υπάρχει... Τα F-16 της Ουκρανίας θα γίνουν σκόνη από ρωσικούς πυραύλους
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είναι λαβωμένη σκληρά στη μάχη - Άστοχες οι μεγάλες φανφάρες και οι μεγάλες ελπίδες από τα F16...
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μήνες αναμονής, τα πολυπόθητα και πολυδιαφημισμένα F-16 Fighting Falcon έφτασαν επιτέλους στην Ουκρανία και ολοκλήρωσαν την εναρκτήρια αποστολή.
Ωστόσο, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της και γίνεται «βαλλιστική», εντείνονται οι ανησυχίες των Δυτικών για τη μη αποτελεσματικότητα των F-16.
Αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης στις 31 Ιουλίου ανακοίνωσαν ότι η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών F-16 είχε φτάσει στην Ουκρανία και πιθανότατα είχε ήδη πραγματοποιήσει αποστολές «αεράμυνας».
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργότερα την είδηση.
Έπειτα, εικόνες με pixel του αεροσκάφους εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στρατιωτικούς μπλόγκερ να ισχυρίζονται ότι ένα F-16 φάνηκε να πετά πάνω από το Lviv, σηματοδοτώντας την πρώτη οπτική απόδειξη πτήσης του.
Η εξέλιξη έρχεται εβδομάδες αφότου ο διεθνής συνασπισμός για τον οπλισμό της Ουκρανίας με F-16 και την εκπαίδευση των πιλότων του είχε δεσμευτεί ότι η Ουκρανία θα λάβει τα πρώτα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, λαβωμένη σκληρά στη μάχη, πρόκειται να παραλάβει 79 F-16 από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Παρόλο που πρόκειται για παλαιότερες παραλλαγές του F-16 που έχουν παροπλιστεί από τις αντίστοιχες αεροπορικές δυνάμεις τους προς όφελος νεότερων και πιο προηγμένων μαχητικών, η Ουκρανία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι θα εξακολουθούσε να ενισχύει την αεροπορική της ισχύ αυξάνοντας τον σημερινό της στόλο που αποτελείται από ξεπερασμένα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη.

Για πολύ καιρό, οι σκεπτικιστές έλεγαν ότι  η ικανότητα μάχης ενός F-16 εναντίον μιας πολύ ανώτερης ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εξαρτηθεί από τα όπλα του.
Οι ΗΠΑ  
υποσχέθηκαν πρόσφατα προηγμένους πυραύλους για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου πυραύλου αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120, γνωστό ως AMRAAM, ο πύραυλος AIM-9X, AGM-88 HARM anti -βλήματα ακτινοβολίας και βόμβες εκτεταμένου βεληνεκούς και μικρής διαμέτρου JDAM.

Άνθρακας ο χρυσός....

Ενώ φιλο-Ουκρανοί χρήστες του Διαδικτύου πανηγύριζαν με την άφιξη του αεροσκάφους, ορισμένοι σκεπτικιστές και φιλορώσοι μπλόγκερ προειδοποίησαν ότι το αεροσκάφος μπορεί να έχει την ίδια μοίρα με τα Κύρια Άρματα μάχης Abrams (MBT).
Παρά τα άρματα μάχης Abrams που έφτασαν στο Κίεβο με μεγάλες φανφάρες και μεγάλες ελπίδες να αλλάξουν τη δυναμική του πεδίου μάχης, οι δυνάμεις της Μόσχας κατάφεραν να κάνουν σκόνη τα περισσότερα εξ αυτών.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε τη μεταφορά των F-16, η Ρωσία προειδοποίησε ότι το αεροσκάφος θα μετατραπεί σε κόλαφος για την Ουκρανία και, τους τελευταίους μήνες, άρχισε επίσης να εντείνει τις προσπάθειες για να δώσει κίνητρα στις δυνάμεις της να στοχεύσουν αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη.
Τον περασμένο μήνα, η Fores, μια ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στον εξοπλισμό γεώτρησης πετρελαίου, επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει 15 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 170.000 δολάρια) σε οποιοδήποτε ρωσικό μαχητικό που καταρρίπτει επιτυχώς το πρώτο F-16.
Επιπλέον, καθώς ξέσπασαν τα νέα για την άφιξη του F-16 στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο εξέδωσε νέα προειδοποίηση λέγοντας ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 που προμηθεύονταν στην Ουκρανία θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις και ο αντίκτυπός τους στην το αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν ελάχιστο.
Όταν ερωτήθηκε για τα F-16, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peksov είπε: «Αν δεν κάνω λάθος, έχουν ήδη προσφερθεί ανταμοιβές (για τις ρωσικές δυνάμεις να τα καταρρίψουν).
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προέβλεψε ότι τα αεροπλάνα δεν θα είναι ένα «μαγικό χάπι» για τις δυνάμεις του Κιέβου».
Αυτά τα αεροπλάνα θα εμφανιστούν και σταδιακά ο αριθμός τους θα μειωθεί, θα καταρριφθούν και θα καταστραφούν», είπε. «Oι παραδόσεις δεν θα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δυναμική των γεγονότων στο μέτωπο».

F-16 στην Ουκρανία, αλλά τι μετά;

Αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων στη Δύση, έχουν προειδοποιήσει ότι το αεροσκάφος δεν θα είναι σανίδα σωτηρίας για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ένας βετεράνος πιλότος δοκιμής μαχητικών της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αεροπορικής Ισχύος, ο Αρχηγός Αεροπορίας Anil Chopra, μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του στους EurAsian Times: «Τα F-16 της Ουκρανίας δεν θα άλλαζαν δραματικά το παιχνίδι, δεδομένου ότι έρχονται σε μικρό αριθμό.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί πιλότοι δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να πετούν αυτά τα τζετ, πράγμα που σημαίνει ότι η μάχη με έμπειρους Ρώσους πιλότους θα ήταν δύσκολη.
Ο μόνος ρόλος που αυτά τα αεροσκάφη πιθανότατα θα έπαιζαν είναι η αεράμυνα επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίγεια συστήματα όπως το πυροβολικό για να χτυπήσουν τη Ρωσία».
Ο Στρατάρχης δήλωσε επίσης ότι τα ρωσικά τζετ και τα ουκρανικά F-16 δεν θα συμμετείχαν σε αερομαχίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι τα F-16 της Ουκρανίας μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν τα ρωσικά MiG-31 Foxhounds οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς RM-37M, τα οποία όπως απέδειξαν ήδη τη δύναμή τους καταρρίπτοντας πολλά ουκρανικά αεροσκάφη.
Ο Ινδός στρατηγός εξέφρασε με ωμή ειλικρίνεια ότι οι Ουκρανοί πιλότοι ελπίζουν χωρίς νόημα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-120 AMRAAM θα ​​χρησιμεύσουν ως άμυνα, ένα σημείο που ενίσχυσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με αυτόν τον ανταποκριτή.
Μάλιστα, ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο Mykhailo Zhyrokhov, είχε υποστηρίξει τις ίδιες απόψεις. Όταν ρωτήθηκε για την απόκτηση των F-16 από την Ουκρανία, ο Zhtrokov είπε ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν ήταν εξελιγμένα και ότι «θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε συστήματα αεράμυνας για την καταστροφή πυραύλων κρουζ και drones». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για όπλα ακριβείας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης