Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης η Elliott Management: H Nvidia είναι «φουσκάρα» και η τεχνητή νοημοσύνη υπερεκτιμένη - To sell off θα συνεχιστεί

Καταπέλτης η Elliott Management: H Nvidia είναι «φουσκάρα» και η τεχνητή νοημοσύνη υπερεκτιμένη - To sell off θα συνεχιστεί
Η Elliot είπε ότι πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι έτοιμες για «prime time»...
Όχι «φούσκα» αλλά «φουσκάρα» χαρακτηρίζει η Elliot Management τη μετοχή της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Nvidia (-4,2%, 104,62 δολ.), της οποίας η κεφαλαιοποίηση έφτασε στο σημείο να ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το hedge fund, η Nvidia (NASDAQ:NVDA) βρίσκεται σε φούσκα καθώς το αφήγημα της τεχνητής νοημοσύνης, που ωθεί την τιμή της μετοχής, είναι διογκωμένο.
Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η Elliott Management είπε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Nidia, βρίσκονται σε έδαφος φούσκας.
Επεσήμανε δε ότι πολλές εφαρμογές AI δεν είναι έτοιμες για «prime time», ενώ πολλές από τις αναμενόμενες χρήσεις «δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν οικονομικά αποδοτικές».
«Δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν σωστά», «θα δαπανήσουν πάρα πολλή ενέργεια και θα αποδειχθούν αναξιόπιστες».

Πριν το sell off

Πριν το sell off η Nvidia ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο…
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης…
Ωστόσο, τα πρόσφατα υψηλά οφείλονταν κυρίως στον ενθουσιασμό των μικροεπενδυτών για το split (10-1).
Οι μικροεπενδυτές δεν πόνταραν πολύ σε μετοχές της NVDA, αλλά και σε μοχλευμένα ETF που παρέχουν διπλάσιες αποδόσεις, π.χ. το NVDA Daily ETF (NVDL).
Αυτή είναι η ξεκάθαρη απόδειξη του κερδοσκοπικού πυρετού ο οποίος έχει καταλάβει τους επενδυτές και που πιθανότατα προκάλεσε μια τεράστια φούσκα η οποία τώρα αρχίζει να σκάει.
Ο ιδιώτης επενδυτής πόνταρε επίσης στην Broadcom Inc. (AVGO), η οποία είναι επίσης μια εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών που σχετίζεται με την GenAI (γενετική τεχνητή νοημοσύνη).
Ακριβώς όπως η Nvidia, η Broadcom ανακοίνωσε επίσης μια διάσπαση μετοχών 10-1 πρόσφατα, η οποία προσείλκυσε ομοίως μεγάλο ενδιαφέρον από τους λιανοπωλητές.
Η Broadcom κατέγραψε μείωση 10% τις τελευταίες πέντε ημέρες, επομένως το sell off στην AVGO είναι επίσης σε εξέλιξη.
Ο ιδιώτης επενδυτής επένδυσε επίσης σε μεγάλο βαθμό στους ημιαγωγούς μέσω του VanEck Semiconductor ETF (SMH) και μέσω του τριπλής μόχλευσης Direxion Daily Semiconductor Bull 3X Shares ETF (SOXL), που έχασε 19% τις τελευταίες πέντε ημέρες, ενώ η μετοχή SMH μειώθηκε κατά 8% την ίδια περίοδο.
Φαίνεται ότι μεταξύ των λιανικών επενδυτών υπήρξε έντονη κερδοσκοπία για τα προϊόντα με μόχλευση φέτος, με βάση μη θεμελιώδεις παράγοντες όπως οι διασπάσεις μετοχών.
Έτσι, δεδομένης της σημασίας των ημιαγωγών και των μεμονωμένων ονομάτων όπως η Nvidia στους βασικούς δείκτες, η φουσκωμένη αγορά αποδεικνύεται ευάλωτη σε σκάσιμο.

Το σκάσιμο

Το σκάσιμο της φούσκας του GenAI πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και οι μεγάλες πτώσεις σε Nvidia και Broadcom.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο της κατάρρευσης, η ευρεία αγορά φαίνεται να είναι σταθερή, για να επιτρέπει στον θεσμικό επενδυτή να εξέλθει.
Το επόμενο στάδιο αποτυχίας πιθανότατα θα πυροδοτηθεί από κάποιο συστηματικό γεγονός, όπως μια επικείμενη ύφεση, ένα πιστωτικό γεγονός ή ένα πολιτικό/γεωπολιτικό γεγονός.
Σε αυτήν την κατάσταση, η συσχέτιση μεταξύ των μετοχών θα αυξηθεί και θα είναι δύσκολο να συγκαλυφθούν οι στοχευμένες πωλήσεις.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα δίνουν πάντα το έναυσμα.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω της γεωπολιτικής κλιμάκωσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άλλο έναυσμα.
Ο S&P 500 συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, με τη στάθμιση μόνο της Nvidia να είναι περίπου 7%.
Ως εκ τούτου, ο S&P 500 (SP500) είναι ευάλωτος και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βαθιά πτώση.
Από την άλλη, θα μπορούσε η NVDA να αντιστρέψει για άλλη μια φορά την πορεία της, με την τιμή να αυξάνεται σε νέα υψηλά;
Ενδεχομένως - θα εξαρτηθεί από την επόμενη αναφορά κερδών.
Η Nvidia θα έπρεπε να έχει άλλο ένα σημαντικό ρυθμό EPS και σημαντική αύξηση στο guidance για άλλη μια φορά.
Ωστόσο, το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον πλησιάζει και όλες οι κερδοσκοπικές συναλλαγές είναι ευάλωτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης