Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποβιομηχάνιση της Γερμανίας - Η ενεργειακή πολιτική της συντρίβει τις επιχειρήσεις και οδηγεί τους κατασκευαστές στο εξωτερικό

Αποβιομηχάνιση της Γερμανίας - Η ενεργειακή πολιτική της συντρίβει τις επιχειρήσεις και οδηγεί τους κατασκευαστές στο εξωτερικό

Ο αριθμός των κατασκευαστών που σχεδιάζουν να μειώσουν ή να μετακομίσουν από τη Γερμανία στο εξωτερικό αυξάνεται

Σχετικά Άρθρα
Η γερμανική ενεργειακή πολιτική γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας κίνδυνος για τους τοπικούς κατασκευαστές, καθώς όλο και περισσότεροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή και να μετακινηθούν στο εξωτερικό.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Γερμανικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) μεταξύ περίπου 3.300 εταιρειών - μελών επιβεβαιώνει αυτή τη γραμμή τάσης.
Το φετινό «Energy Turnaround Barometer» δείχνει επίσης πόσο δραματική είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβερνώσα αριστερή - φιλελεύθερη κυβέρνηση.
«Η εμπιστοσύνη της γερμανικής οικονομίας στην ενεργειακή πολιτική έχει πληγεί σοβαρά», δήλωσε ο Achim Dercks, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Ενώ πολλές εταιρείες είδαν επίσης ευκαιρίες στην ενεργειακή μετάβαση για τη δική τους επιχείρηση τα χρόνια πριν από το 2023, οι κίνδυνοι πλέον ξεπερνούν σαφώς τις ευκαιρίες από τη δική τους οπτική γωνία».

Βιώσιμες λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Η Γερμανία φημίζεται για τη βαριά βιομηχανία της, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της βαριάς βιομηχανίας απαιτεί φθηνή ενέργεια για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χάλυβα, οχημάτων και χημικών.
Αυτές είναι επίσης οι εταιρείες που είναι πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ή περικοπής της παραγωγής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το 45% όλων των εταιρειών με υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας «σχεδιάζουν ή εφαρμόζουν» μέτρα για περικοπή ή μετεγκατάσταση — 7% περισσότερο από πέρυσι.
Στην έρευνα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται «υψηλό» εάν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 14% των εσόδων.
Τα βιομηχανικά μεγαθήρια της Γερμανίας είναι αυτά με τη μεγαλύτερη δύναμη να μετεγκατασταθούν, λόγω του ήδη ισχυρού διεθνούς τους αποτυπώματος.
Μεταξύ των βιομηχανικών εταιρειών με περισσότερους από 500 εργαζομένους, το 51% σχεδιάζει ήδη να μειώσει την παραγωγή ή να απομακρυνθεί σε σύγκριση με πέρυσι, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 43%.
Εν κατακλείδι, η Γερμανία αντιμετωπίζει επίπεδα ρεκόρ χρέους και απότομη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία θα μπορούσε να έχει πολιτικές συνέπειες για την κυβερνώσα παράταξη.
Η γερμανική κυβέρνηση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει αυτές τις τάσεις και πρόσφατα δημοσίευσε ένα σχέδιο «πρωτοβουλίας ανάπτυξης».
Ωστόσο, η Dercks δεν το αγοράζει, λέγοντας ότι «παρέλειψε εντελώς τις βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα του ενεργειακού εφοδιασμού και των τιμών της ενέργειας».
Ο αντιπρόεδρος του DIHK προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.
«Όποιος δεν το έχει αυτό στο ραντάρ του θα παρακολουθήσει κάποια στιγμή την αποβιομηχάνιση της χώρας μας», προειδοποίησε.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έγινε και έδειξε τα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι οι ανησυχίες των ΜΜΕ δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με τον αντιπρόεδρο να αναφέρεται ευθέως στον καγκελάριο Scholz, ο οποίος δείχνει να αδιαφορεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης