Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν, Λίβανος, Ιράκ, Υεμένη συσπειρώνονται μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ιράν, Λίβανος, Ιράκ, Υεμένη συσπειρώνονται μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ
Η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των εντολοδόχων του
Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων του, από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.
Η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των εντολοδόχων του μετά τη δολοφονία του Ismail Haniye στην Τεχεράνη την Τετάρτη και τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Hezbollah την Τρίτη σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της λιβανέζικης πρωτεύουσας Βηρυτού.
Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών συμμάχων του Ιράν, της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ, καθώς και του υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη κινήματος των Houthi της Υεμένης, της Hezbollah του Λιβάνου και των ιρακινών αντιστασιακών ομάδων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα προβούν σε ενδελεχή αξιολόγηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη για να βρουν τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για αντίποινα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, με άμεση γνώση της συνάντησης.
Ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei και ανώτερα μέλη των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν θα συμμετάσχουν.
«Το πώς θα απαντήσει το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης εξετάζεται επί του παρόντος … Αυτό σίγουρα θα συμβεί και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Mohammad Bagheri, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.
Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε το χτύπημα που σκότωσε τον Haniye λίγες ώρες αφότου συμμετείχε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν στην Τεχεράνη την Τετάρτη.
Αλλά οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε απειλές για εκδίκηση στο Ισραήλ και τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχία ότι η σύγκρουση Ισραήλ- Hamas στη Γάζα μετατρέπεται σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Τόμερ Μπαρ, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών στο Ισραήλ αργά την Τετάρτη, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα δράσει εναντίον οποιουδήποτε σχεδιάζει να βλάψει τους πολίτες του.
«Είμαστε επίσης ισχυρά προετοιμασμένοι στην άμυνα. Εκατοντάδες στρατιώτες της αεράμυνας, μαζί με το προσωπικό εναέριου ελέγχου, είναι σταθμευμένοι σε όλη τη χώρα με τα καλύτερα συστήματα, έτοιμοι να εκτελέσουν την αποστολή τους», δήλωσε ο Μπαρ.
Ο Χανίγια και ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Νακάλα, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του κινήματος Χούτι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν στην Τεχεράνη την Τρίτη.
Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασίμ και ο νομοθέτης Χασάν Φαντλάλα βρέθηκαν στο Ιράν για την ορκωμοσία και παρέμειναν εκεί για την κηδεία και τη συνάντηση, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της Χεζμπολάχ.

Σημαντικές επιπτώσεις

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η δολοφονία του Χανίγια «θα έφερνε τη μάχη σε νέες διαστάσεις και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις». Το Ιράν υποσχόμενο αντίποινα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ.
«Το Ιράν ζήτησε από τους βασικούς διοικητές των ιρακινών αντιστασιακών ομάδων να ταξιδέψουν στην Τεχεράνη την Τετάρτη για να συμμετάσχουν σε επείγουσα συνάντηση για να συζητήσουν τα αντίποινα κατά των πρόσφατων ισραηλινών χτυπημάτων, μεταξύ άλλων στο Λίβανο και το Ιράν και το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράκ», δήλωσε τοπικός διοικητής ιρακινής πολιτοφυλακής.
Μια άλλη πηγή της πολιτοφυλακής δήλωσε ότι οι διοικητές των αντιστασιακών ομάδων αναχώρησαν για να παραστούν στην κηδεία του Χανίγια και επίσης για να συμμετάσχουν σε μια «κορυφαία επείγουσα συνάντηση» για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για αντίποινα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Ιρανοί προσήλθαν για να θρηνήσουν τον Χανίγια την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του.
«Όλα τα μέτωπα της αντίστασης θα πάρουν εκδίκηση για το αίμα του Χανίγια», δήλωσε ο Αλί-Ακμπάρ Αχμαντιάν, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν Άξονας Αντίστασης περιλαμβάνει τη Χαμάς -την παλαιστινιακή ομάδα που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα επιτιθέμενη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου-, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Απριλίου το Ιράν εξαπέλυσε καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα, όπως είπε, για το ύποπτο θανατηφόρο χτύπημα του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, αλλά σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν.
«Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του Μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Εσμαήλ Κοσάρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης