Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο σενάριο χάους στη Μέση Ανατολή: Επίθεση σοκ του Ιράν την πιο ιερή μέρα του Ισραήλ - Δαχτυλίδι πυρός με Hezbollah και Houthis

Νέο σενάριο χάους στη Μέση Ανατολή: Επίθεση σοκ του Ιράν την πιο ιερή μέρα του Ισραήλ - Δαχτυλίδι πυρός με Hezbollah και Houthis
Το Ιράν φέρεται τώρα, όχι μόνο να επιλέγει ένα δόγμα τακτικής υπομονής, αλλά και να σχεδιάζει ένα πλήγμα ύψιστου συμβολισμού
Όλοι οι οιωνοί της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή θέλουν το Ιράν να επιτίθεται στο Ισραήλ εντός των επόμενων 24ωρων ή ακόμα και ωρών, μετά τη δολοφονία - μήνυμα του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης.
Ωστόσο, οι Ιρανοί φέρονται τώρα, όχι μόνο να επιλέγουν ένα δόγμα τακτικής υπομονής και αιφνιδιασμού, αλλά και να σχεδιάζουν ένα μήνυμα ύψιστου συμβολισμού απέναντι στο Ισραήλ.
Μάλιστα σε αυτό συνηγορούν και οι πληροφορίες των ξένων μυστικών υπηρεσιών και, κυρίως, των αραβικών δικτύων, που βλέπουν αλλαγή στα σχέδια της Τεχεράνης, η οποία σχεδιάζει τώρα να επιτεθεί κατά την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Αυτή η μέρα φέρει υψηλούς συμβολισμούς ... τρόμου, διότι στο Ισραήλ σηματοδοτεί την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. 

fewwefefwewe.JPG

Φυσικά κάτι τέτοιο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ιρανικό πλήγμα να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Προκύπτουν, επίσης, πληροφορίες ότι η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah μετακινεί τον προσωπικό της αλλά και στρατιωτικά εφόδια από τη Βηρυτό για να μην πληγεί σε περίπτωση που υπάρχει χτύπημα από το Ισραήλ.
Σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι δυνάμεις των Houthis, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη τους, αλλά και φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ.

Ισραήλ: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια»

Από την πλευρά του το Ισραήλ, το οποίο μέρα με την ημέρα ανακοινώσει σημαντικά πλήγματα κατά της Hamas και της Hezbollah – μέσα σε 72 ώρες ανακοίνωσε την εξόντωση του Ismail Haniyeh, του Mohamed Deif εκ των εμπνευστών της εισβολής της Hamas στο Ισραήλ και του Fuad Shukr του νο2 της Hezbollah – αναγνωρίζει ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, αν και υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.
Και ενώ εκτιμάται ότι επίκειται άμεσα η σφοδρή επίθεση του Ιράν – πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο έκαναν λόγο την 1η Αυγούστου ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων 72 ωρών, κάτι που σημαίνει πως αυτή θα πρέπει να αναμένεται εντός ...48 ωρών – οι ΗΠΑ σπεύδουν να διαμηνύσουν πως είναι δεσμευμένες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Λιβάνου, αρκετές κυβερνήσεις έχουν συστήσει στους πολίτες τους να φύγουν εσπευσμένα από τις χώρες αυτές, φοβούμενες περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων ενώ οι Ισραηλινοί καλούνται να καθαρίσουν και να ετοιμάσουν τα καταφύγια τους.

Ολοκληρωτικός πόλεμος… με έγκριση ΗΠΑ

Οι δολοφονίες του Ismail Haniyeh, ο οποίος πρόκειται σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου να ταφεί στο Κατάρ, και του Fuad Shukr υποδηλώνουν την επιθυμία του Ισραήλ να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία.

2221_2_1.jpg

222_6_1.jpg
Χαρακτηριστικά πλάνα από την κηδεία του Ismail Haniyeh στο Κατάρ

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Francis Boyle, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, υπογράμμισε πως το Ισραήλ θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Προφανώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα έλαβε το πράσινο φως από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και το Κογκρέσο για να δημιουργήσουν όλο αυτό το χάος» τόνισε ο Boyle, αναφέροντας πως πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση.
«Ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πάρει φωτιά», τόνισε ο Αμερικάνος καθηγητής.
Σημειώνεται πως ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στη δολοφονία του Haniyeh αν και ήδη οι ΗΠΑ έχουν στείλει 12 πολεμικά πλοία και 4.000 πεζοναύτες σε Μεσόγειο και Περσικό κόλπο.

Έτοιμες για νέα αιματηρή επέμβαση στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ - Αναδιάταξη δυνάμεων υπόσχεται το Πεντάγωνο στο Ισραήλ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα ανασυντάξει τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, διαμηνύει η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Singh είπε ότι το Πεντάγωνο «έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί σε απειλές για την εθνική ασφάλεια».

1000w_q95_1.webp
Η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh

«Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θα διατάξει ορισμένες αλλαγές στη στάση της δύναμης για να ενισχύσει την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, να αυξήσει την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια εξελισσόμενη κρίση», εξήγησε η εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΑΜ.
Σύμφωνα με την Singh, ο ΥΠΑΜ Austin, σε συνομιλία με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, τον ενημέρωσε για πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της ισορροπίας δυνάμεων τώρα και στο μέλλον».
Επιπλέον, ο Austin, σε συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόνισε ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή «δεν είναι αναπόφευκτη» και ότι τα κράτη της περιοχής «θα ωφεληθούν από την αποκλιμάκωση» των εντάσεων.

Που θα χτυπήσει το Ιράν – Τα σενάρια τρόμου

Μέσα σε όλη αυτήν την πολεμική προετοιμασία, είναι προφανές πως κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και εκτιμήσεις για το που και πώς θα επιχειρήσει το Ιράν να πλήξει στο Ισραήλ.
Το Ιράν πιθανότατα θα πλήξει μια μεγάλη πόλη του Ισραήλ υποστηρίζει ο Ιρανός αναλυτής, Amir Hossein Vazirian.
«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ή ακόμα και τη Χάιφα» λέει μιλώντας στο Newsweek ο Vazirian, υποστηρίζοντας πως είναι «συμβολικά σημαντικό για την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ και στο λιμάνι της».

1_752.JPG

Σύμφωνα με τον Vazirian, το Ιράν έχει τρεις πιθανές απαντήσεις στη δολοφονία της Haniyeh.
Η πρώτη περιλαμβάνει μια «άμεση επιχείρηση» κατά του Ισραήλ, η οποία θα θυμίζει τη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο έδαφος του εβραϊκού κράτους ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό. 

e_1.JPG

Εναλλακτικά, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Hezbollah και τους Houthis για να πραγματοποιήσει μια «έμμεση επιχείρηση».
Η τρίτη επιλογή είναι μια «υβριδική επιχείρηση», η οποία θα περιλαμβάνει τόσο άμεση επίθεση στο Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από τον «Άξονα αντίστασης». 
Ωστόσο, το πλέον τρομακτικό σενάριο, θέλει τους συμμάχους του Ιράν να πραγματοποιούν χτυπήματα αντιπερισπασμού, προκειμένου η Τεχεράνη να έρχετα εκ των υστέρων, μέσα στη γενικευμένη αναταραχή και να δίδει το κομβικό πλήγμα στην καρδιά του αντιπάλου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης