Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ωμή αλήθεια για την απεγνωσμένη στροφή 180 μοιρών Zelensky - Έξοδος κινδύνου για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το δημοψήφισμα στην Ουκρανία

Η ωμή αλήθεια για την απεγνωσμένη στροφή 180 μοιρών Zelensky - Έξοδος κινδύνου για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το δημοψήφισμα στην Ουκρανία
Ο Zelensky σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Le Monde δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές θα μπορούσαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και οι δυτικοί εταίροι του φαίνεται πως βρίσκονται σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο και για τον λόγο αυτό επιστρατεύθηκε η ιδέα ενός δημοψηφίσματος για τον τερματισμό του πολέμου που θα συνοδεύεται από απώλειες εδαφών για το καθεστώς του Κιέβου.
Ο Zelensky σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Le Monde δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές θα μπορούσαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών του Zelensky, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν δεχόταν απώλειες εδαφών ενώ ισχυριζόταν ότι η στρατιωτική νίκη ήταν εφικτή.
Ο Volodymyr Zelensky  τόνισε ότι η μοίρα των ουκρανικών εδαφών πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο της τον λαό.
Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε στην ερώτηση για την πιθανότητα παράδοσης εδαφών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι κανένα θέμα σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλυθεί από έναν πρόεδρο ή ένα άτομο ή όλους τους προέδρους του κόσμου χωρίς τον ουκρανικό λαό.
Αυτό είναι απλά αδύνατο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Ουκρανίας», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος.

Γιατί ο Zelensky ξαφνικά άρχισε να λέει Ναι σε όλα

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε δύσκολο το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ενώ παραδέχθηκε ότι ολόκληρος ο κόσμος αλλά και ο ίδιος επιθυμούν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη».
Στο ερώτημα γιατί ο Zelensky άρχισε να μιλά για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος και πως η Ρωσία βλέπει μία τέτοια εξέλιξη, απαντά ο πολιτικός αναλυτής Semyon Boykov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο.
Από τη μία βλέπει ότι όλα έχουν χαθεί στο πεδίο της μάχης και από την άλλη, οι δηλώσεις του απηχούν τις εντολές που λαμβάνει από τη Δύση.
«Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή στην Ουκρανία ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.
Αυτή η αποδοχή έχει αυξηθεί στην Ουκρανία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Ο στρατός άρχισε να μιλάει πρώτος για την ήττα και τώρα είναι η κυβέρνηση Zelensky που την παραδέχεται.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή και στη Δύση ότι ο πόλεμος έχει αποδειχθεί ήδη μεγάλος σε χρονική διάρκεια και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τον τερματισμό του», επισημαίνει ο Boykov.

le_monde_1.JPG
Η Δύση έψαχνε μία έξοδο κινδύνου από τον πόλεμο

«Ταυτόχρονα, πρέπει να βρουν μια λύση για να σώσουν τα προσχήματα.
Δεν μπορούν να παραδεχτούν ανοιχτά την ήττα τους.
Προσπαθούν να βρουν διαφορετικούς τρόπους εξόδου από την κρίση και η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία φαίνεται να είναι ένας τέτοιος τρόπος», υποστηρίζει ο ειδικός.
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση προσπαθούν να βρουν μία λύση για «να αναγνωρίσουν τις εδαφικές πραγματικότητες του σήμερα».
Προσπαθούν να βρουν μία λύση που θα είναι ένα είδος απόκρυψης της στρατιωτικής ήττας Ουκρανίας – Δύσης.

G7_zelensky.JPG

Ποντάρουν στην πολεμική κόπωση Ουκρανών – Ευρωπαίων

Δύση και ουκρανικό καθεστώς ποντάρουν στο γεγονός ότι ο ουκρανικός πληθυσμός αισθάνεται κόπωση από τον πόλεμο και είναι έτοιμος για παραχωρήσεις με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα ρωσικά νέα εδάφη αυξάνεται εκθετικά, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για τον πόλεμο Zelensky.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον το 32% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» εδάφη προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη.
Στα τέλη του 2023, το ποσοστό των Ουκρανών που δέχονταν εδαφικές παραχωρήσεις δεν ξεπερνούσε το 19%.
Νωρίτερα, το 2022 τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ποσοστό έγκρισης για την εδαφική αναδιάρθρωση της Ουκρανίας ήταν μικρότερο από 10%.
Στην πράξη, αυτή η αύξηση καθιστά σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, ενδιαφέρονται να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο φαίνεται αποτελεσματικό για τον τερματισμό της βίας.
Προφανώς, η έρευνα διεξήχθη σε περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, γι' αυτό και τα δεδομένα πρέπει να αναλυθούν λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό διώξεων και λογοκρισίας.
Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται στην Ουκρανία για να αποφύγουν τα αντίποινα από το καθεστώς.
Υπό αυτή την έννοια, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της ειρήνης είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν πραγματικά για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Δήλωσαν ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τα εδάφη που έχουν ήδη χαθεί και έτσι να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου και να προκληθούν ακόμη περισσότερες εδαφικές απώλειες για το Κίεβο.
Πολεμική κόπωση όμως αισθάνονται και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επλήγησαν ποικιλοτρόπως από την εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία και τις κυρώσεις που γύρισαν boomerang.

ukraine_mobilisation.JPG

Η Ρωσία δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από τους όρους Putin

Ο Boykov υπογραμμίζει ότι η Ρωσία πιστεύει πως η Δύση θέλει να παγώσει τη σύγκρουση αντί να την επιλύσει.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο με τους όρους της Ρωσίας, που είχε προαναγγείλει ο Vladimir Putin.
Η Ουκρανία θα αναγκαζόταν έτσι να αποσύρει εντελώς τα στρατεύματά της από τα νέα εδάφη της Ρωσίας.
Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και κατά συνέπεια, μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών μπορούν να είναι δυνατές μόνο αφού πραγματοποιηθούν», επισημαίνει.
Στέκεται εξάλλου στο γεγονός πως το πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής επαφής θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για τη Ρωσία.
«Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για να τελειώσει οριστικά η σύγκρουση», υπερτονίζει ο Boykov.

Η Ρωσία έχει θέσει την ατζέντα που την ενδιαφέρει στην Ουκρανία

Για τον λόγο αυτό εξάλλου η Ρωσία δεν αντέδρασε με κάποιου είδους ….ενθουσιασμό στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου.
Καμία ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Πρώτα από όλα, μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Κατά καιρούς, ακούμε τέτοιες σποραδικές σκέψεις για τη συμμετοχή της Ρωσίας, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν ξεκινήσει από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην πρώτη διάσκεψη αυτού του είδους» σημείωσε.
«Και αυτοί οι συμμετέχοντες έλεγαν μάλλον επίμονα αυτό που λέμε συνέχεια ότι δηλαδή δεν έχει νόημα μία σύνοδος για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», συνέχισε.
«Είναι αδύνατο και άσκοπο», υπογράμμισε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν διατυπωθεί απόψεις ότι η Ρωσία μπορεί να προσκληθεί σε μια μελλοντική σύνοδος αυτού του είδους.
«Μία τέτοια διάσκεψη δεν πραγματοποιείται για λόγους κάποιου πρωτοκόλλου ή απλής παρουσίας.
Γίνεται για να συζητηθεί μια συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά δεν έχει κατατεθεί ατζέντα που να μας αφορά.
Τουλάχιστον, δεν διατυπώθηκε τέτοια ατζέντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οποιαδήποτε τέτοιες διασκέψεις», είπε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία κατέθεσε το καλοκαίρι 2024 πρόταση για την επίλυση της κρίσης που περιλαμβάνει τους εξής όρους: Αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson), ρητή δέσμευση της Ουκρανίας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και άρση όλων των αντιρωσικών κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης