Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σινικό τείχος για γιουάν - Πώς η Κίνα ετοιμάζεται για τη χρυσή εποχή και την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία

Σινικό τείχος για γιουάν - Πώς η Κίνα ετοιμάζεται για τη χρυσή εποχή και την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία
Οι πιο σημαντικές κινήσεις για την παγκόσμια νομισματική κοινότητα γίνονται στο Πεκίνο
Ξεχάστε τη Fed και την BOJ. H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) κρατά όλους τους νομισματικούς άσους στο μανίκι…
Πράγματι, το βλέμμα των επενδυτών τον τελευταίο καιρό έχουν μονοπωλήσει τόσο η FED όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, οι πιο σημαντικές κινήσεις για την παγκόσμια νομισματική κοινότητα γίνονται στο Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προανήγγειλε σημαντικές ενέργειες, δίνοντας ουσιαστικά σήμα για επιτοκιακές περικοπές στο ύψος του 0,25%, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πάντα υπό την προϋπόθεση πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν κατά τον στόχο… ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Bank of Japan, Kazuo Ueda, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,15%...
Ωστόσο, και τα δύο αυτά αφηγήματα αφορούν περισσότερο το τι θα συμβεί στο μέλλον, χωρίς να παρέχουν σαφήνεια για το τι πρόκειται να κάνουν η No 1 και η Νο 3 οικονομία του κόσμου.
Απεναντίας, ο τρόπος με τον οποίο ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Pan Gongsheng, παίζει τα νομισματικά του χαρτιά στο Πεκίνο, πιθανότατα θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, δεδομένου του εντεινόμενου αντίθετου ανέμου που επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Παρά τις προκλήσεις, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες κρίσεις όπως η Χώρα του Δράκου, που παλεύει με την αγορά ακινήτων, τις αδύναμες δαπάνες των νοικοκυριών και τις αποπληθωριστικές πιέσεις…
Επίσης, καμία από τις ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν ανεργία ρεκόρ στους νέους, όπως η Κίνα, ούτε παλεύουν με χρέη σε οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησής τους (LGFV), ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα αυτά εξηγούν γιατί η PBOC εξέπληξε τις παγκόσμιες αγορές μειώνοντας τα επιτόκιά της στις 25 Ιουλίου, περιορίζοντας το επιτόκια δανεισμού κατά 20 μονάδες βάσης στο 2,3%, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κίνησή της από τον Απρίλιο του 2020.
Αυτό έγινε λίγες μέρες αφότου η PBOC μείωσε ένα βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο.

Μεταποίηση

Τον Ιούλιο, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες.
Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της Caixin υποχώρησε στο 49,8 τον Ιούλιο από 51,8 τον Ιούνιο.
Η πτώση υποδηλώνει ότι η κινεζική εξαγωγική μηχανή χάνει τη δυναμική της, κάτι που δυσχεραίνει τις προοπτικές της οικονομίας.
«Τα πιο σημαντικά ζητήματα εξακολουθούν να είναι η ανεπαρκής αποτελεσματική εγχώρια ζήτηση και η ασθενής αισιοδοξία της αγοράς», λέει ο Wang Zhe, οικονομολόγος στην Caixin Insight Group.
Ωστόσο, παρά την αναταραχή στην οικονομία της Κίνας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η PBOC μπορεί να μειώσει τα επιτόκια για λίγο.
Οι κινήσεις της «αντανακλούν τη συνεχιζόμενη αποπληθωριστική πίεση και θα πρέπει να υποστηρίξουν μέτρια την ανάπτυξη» λέει ο Duncan Innes-Ker, αναλυτής της Fitch Ratings.
«Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων περιορίζονται από την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης να ασκήσει πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία του renmibi».
Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι οι έμποροι νομισμάτων δείχνουν ξαφνικά να ενδιαφέρονται περισσότερο να προετοιμαστούν για ένα ανερχόμενο γουάν παρά για ένα πτωτικό γιουάν.
Οι τάσεις αντιστάθμισης δείχνουν ότι το premium των put options για στοιχήματα σε ασθενέστερο δολάριο-γιουάν σε σχέση με στοιχήματα σε υψηλότερο επιτόκιο είναι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 13 χρόνια.
Ούτε οι δείκτες της αναμενόμενης μεταβλητότητας φαίνονται να εκτινάσσονται καθώς η Fed και η BOJ τελικά κινούνται προς τις πολυαναμενόμενες κινήσεις των επιτοκίων.
Εν μέρει, η σταθερότητα του γιουάν οφείλεται σε ένα γιεν που τώρα έχει αυξηθεί.
Η άνοδός του μετά τις επιτοκιακές αυξήσεις εκ μέρους της Bank of Japan (οι περισσότερες από το 2008) έχει οδηγήσει το γιουάν να τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε υψηλά δύο μηνών.
Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες ενισχύουν την κίνηση και αξιοποιούν σωστά τη δυναμική πουλώντας δολάρια – ενέργεια που συνάδει με την κορυφαία προτεραιότητα του Προέδρου Xi Jinping για το γιουάν.
Τα τελευταία χρόνια, ο στενός κύκλος του Xi ανησυχούσε ότι ένα ασθενέστερο γιουάν θα μπορούσε να δυσκολέψει τους γιγαντιαίους κατασκευαστές ακινήτων να κάνουν πληρωμές για υπεράκτια χρέη, αυξάνοντας τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων.
Πιο πρόσφατα, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Xi προσπάθησε να αποφύγει να μπει στα χείλη των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ…
Σημειώνεται πως ο Donald Trump έχει κάνει σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του το ότι θα κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, ανεβάζοντας τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Ίσως η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Xi, ωστόσο, είναι η πολιτική διεθνοποίησης του γιουάν.
Από το 2016, η ομάδα του σημειώνει σταθερή και σημαντική πρόοδο προς την αντικατάσταση του δολαρίου ως ακρογωνιαίου λίθου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εκείνο το έτος, το Πεκίνο εξασφάλισε μια θέση στο πρόγραμμα «ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Κίνα έβαλε το γιουάν σε μια πολύ ιδιαίτερη λέσχη νομισμάτων, στις τάξεις της οποίας ανήκουν το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και η στερλίνα.
Καθώς το παιχνίδι «γιουανοποίησης» του Xi εντείνεται, ξεχωρίζει ως μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες του.
Τον Μάρτιο, το γιουάν έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 47% επί των παγκόσμιων πληρωμών ανά αξία.
Σύμφωνα με την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, το 2023, το γιουάν ξεπέρασε το γιεν ως το νόμισμα με το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς πληρωμές.
Επίσης, ξεπέρασε το δολάριο ως η πιο χρησιμοποιούμενη διασυνοριακή νομισματική μονάδα, για πρώτη φορά.
Αυτή δε η στρατηγική θα λάβει σημαντική ώθηση εάν η BOJ μπορέσει να συνεχίσει τα επιτόκια πεζοπορίας και η Fed μειώσει τα επιτόκια.

Υποτονική οικονομία

Και οι δύο αυτές δυναμικές είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Η BOJ, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει μια υποτονική οικονομία, χλιαρή αύξηση των μισθών και την πολιτική παράλυση στο Τόκιο.
«Η αύξηση των επιτοκίων κάθεται άβολα με την κακή πορεία των οικονομικών δεδομένων και την έλλειψη πληθωρισμού ζήτησης» αναφέρει σε σημείωμα η Moody's Analytics.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, προσθέτει η Moody's, «υποχωρεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Και ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρά τις αλματώδεις αναγνώσεις των τίτλων και του βασικού ΔΤΚ».
Επιπλέον, «οι διαπραγματεύσεις για τους ανοιξιάτικους μισθούς «shunto» παρήγαγαν ένα αποτέλεσμα ρεκόρ τριών δεκαετιών, αλλά τα πραγματικά κέρδη στους μισθούς απογοήτευσαν, σημειώνει η Moody’s.
Επίσης, «η βιομηχανική παραγωγή σταμάτησε το δεύτερο τρίμηνο και τα μισθολογικά κέρδη στερούνται έξαρσης.
Και τα δύο οδηγούν αυτά απομακρύνουν την ανάκαμψη».
Η Moody's καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ueda της BOJ «αδυνατίζει την ιαπωνική οικονομία.
Πράγματι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η απόφαση της Τετάρτης να μείνει στη μνήμη ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες της BOJ».
Η Fed αντιμετωπίζει μυριάδες δικές της αβεβαιότητες.
Η ομάδα του Powell είναι αντιμέτωπη με το φάντασμα μιας νέας διακυβέρνησης Trump, ο οποίος φαίνεται έτοιμος για μάχη με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη του θητεία από το 2017 έως το 2021, ο Trump εκβίασε μείωση επιτοκίων σε μια εποχή που οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν νέα νομισματικά κίνητρα.
Ο Trump έφτασε στο σημείο να απειλήσει με απόλυση τον Powell.
Εάν ο Trump κερδίσει άλλη μια θητεία στις 5 Νοεμβρίου, ενδέχεται να εφαρμόσει το σχέδιο «Project 2025», που προβλέπει την εξάλειψη του συστήματος της Fed.
Ο Trump πιστεύεται επίσης ότι ευνοεί την υποτίμηση του δολαρίου.
Το Τόκιο ανησυχεί ότι τα αδύναμα ασιατικά νομίσματα - συμπεριλαμβανομένου του γεν - ενδέχεται να γίνουν σημείο συζήτησης πριν από τον Νοέμβριο.
Αυτός ο φόβος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας εργάζεται για να στηρίξει το γιεν.
Το Τόκιο ξόδεψε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα για να θέσει ένα κατώτατο όριο στο νόμισμα.
Το γεν σημείωσε άνοδο την Τετάρτη μετά τη μικρή αύξηση των επιτοκίων της Ueda, εν μέρει επειδή άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν βήματα περαιτέρω αυστηροποίησης.
«Τα επιθετικά σχόλια του Ueda και το περιεχόμενο της δήλωσης πολιτικής δείχνουν νέα αύξηση, ανάλογα πάντα με τα επερχόμενα δεδομένα», λέει ο Takeshi Yamaguchi, οικονομολόγος της Morgan Stanley MUFG.
Αλλά είναι ο Pan του PBOC που αντιμετωπίζει τον πιο δύσκολο δρόμο για το 2025. Ένας λόγος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων του Xi να ενισχύσει τα κυβερνητικά κίνητρα.
«Το Πολιτικό Γραφείο σηματοδοτεί μια ανανεωμένη έμφαση στη στήριξη της εγχώριας οικονομίας μέσω πολιτικών που επικεντρώνονται στον καταναλωτή, καθώς η Κίνα κινείται προς τα αντίθετα οικονομικά προβλήματα» λέει ο Carlos Casanova, οικονομολόγος στην Union Bancaire Privée.
«Ωστόσο, οι επενδυτές ήλπιζαν να δουν να προκύψουν δραστικά μέτρα από τη συνάντηση του Ιουλίου.
Αντίθετα, οι ανακοινώσεις έμοιαζαν να μην έχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες», λέει ο Casanova.
Μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, λέει, «η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Κίνα είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα στήριξης πολιτικής».
Το μόνο που μπορεί να κάνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι να ελπίζει ότι ο Pan θα επιλέξει τον σωστό χρόνο, μέγεθος και σειρά των μειώσεων επιτοκίων.
Τίποτα δεν θα ενθουσίαζε περισσότερο τους παγκόσμιους επενδυτές από την είδηση ότι το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο ξεπέρασε τον στόχο ανάπτυξης του 5% φέτος σε μεγάλο βαθμό και νίκησε τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιο σημαντικές κλήσεις για τη νομισματική πολιτική του τρέχοντος έτους δεν θα είναι στην Ουάσιγκτον ή στο Τόκιο, αλλά στο γραφείο του Pan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης