Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδεολόγοι του... κέρδους γίνονται πράκτορες – Tα hedge fund - κατάσκοποι που «οργιάζουν» και ο trader του Putin

Ιδεολόγοι του... κέρδους γίνονται πράκτορες – Tα hedge fund - κατάσκοποι που «οργιάζουν» και ο trader του Putin
Κοινό μυστικό στα οικονομικά λόμπι… οι κατάσκοποι
Πώς χρηματοδοτούνται, στην πραγματικότητα, οι κατάσκοποι και οι υπηρεσίες πληροφοριών;
Yπό το φως της ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία, η Izabella Kaminska, πρώην συντάκτρια των Financial Times και νυν εκδότρια του Politico Europe, έθεσε το παραπάνω ερώτημα στο X.
Όπως είπε, η απάντηση «κρύβεται» σε μυστικές συμφωνίες με hedge funds…
Με άλλα λόγια, οι κατάσκοποι παρέχουν εμπορεύσιμα δεδομένα, με αντάλλαγμα μερίδιο από τα κέρδη των hedge funds.
Ποιοι διάσημοι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές hedge fund μπορεί να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συμφωνίες;

Ο trader του Putin

Η ανταλλαγή Ρώσων και Αμερικανών έφερε στο προσκήνιο τον Vladislav Klyushin (Ρώσος επιχειρηματίας και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της M-13, μιας ρωσικής εταιρείας που προσέφερε υπηρεσίες παρακολούθησης μέσων και κυβερνοασφάλειας)…
«Αποκαλύπτει», δε, το πώς κατάσκοποι και υπηρεσίες κατασκοπείας χρηματοδοτούνται.
Η επίσημη γραμμή είναι ότι ο Klyushin συμμετείχε σε προγράμματα «hack-to-trade» που του έδιναν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.
Αλλά γιατί κάτι τέτοιο να ενδιαφέρει το Κρεμλίνο;
Για να καταλάβετε, δείτε το παρακάτω ύποπτα καλά παραγόμενο (δεδομένου του χρόνου ολοκλήρωσης) μίνι ντοκιμαντέρ του CNBC σχετικά με τον «trader του Putin».
Το ντοκιμαντέρ τυγχάνει να είναι εξαιρετικά καλό για κάτι που θεωρητικά έγινε γνωστό μόλις χθες, ενώ υποδηλώνει ότι εξυπηρετεί μια ευρύτερη ατζέντα.
Βέβαια, διαρροές… γίνονται και με άλλες τακτικές: για παράδειγμα, πληροφορία συνδέει ρεπόρτερ με πρώην Ρώσο κατάσκοπο ο οποίος ζει με ψεύτικη ταυτότητα αφού αυτομόλησε από τη Ρωσία με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Αυτό δεν είναι το είδος της πηγής που απλώς αποκαλύπτεται μέσω έρευνας.
Έχουμε, λοιπόν, έναν πρώην Ρώσο κατάσκοπο που μας λέει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την κατασκοπευτική της δύναμη (τόσο ανθρώπινη όσο και κυβερνοχώρο) για να αποκτήσει, αφενός, πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες για να κερδίσει χρήματα τα οποία, κατόπιν, θα δοθούν σε μάνατζερ-πράκτορες.
Γιατί ο Putin θα επέτρεπε σε αυτά τα άτομα να γίνουν σούπερ πλούσιοι;
Πιθανότατα επειδή είναι η τέλεια πηγή χρηματοδότησης και επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση κατασκόπων και πρακτόρων με ταυτόχρονη παράκαμψη κυρώσεων.

Αλλά δεν είναι μόνο οι κυρώσεις

Στις αγορές, η πληροφόρηση σημαίνει δύναμη, οπότε είναι λογικό ότι οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες παρουσιάζουν πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.
Άνετα χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πληροφορίες για να προπορεύονται των αγορών και να συγκεντρώνουν χρήματα για κάθε είδους μαύρες επιχειρήσεις;
Εφόσον λειτουργούν παράνομα, θα ήταν ανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο.
Επομένως, το επόμενο ερώτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: πότε η απόδοση ενός hedge fund είναι πραγματικά γνήσια και πότε είναι το προϊόν από traders που τροφοδοτούνται με πληροφορίες από κατασκοπευτικές υπηρεσίες;
Σε αυτή την περίπτωση, τα έσοδα μοιράζονται μεταξύ των κατασκόπων και των εταιρειών του ανθρώπου που χρησιμοποιείται ως «μπροστινός».
Σημειώστε πως ο Klyushin είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι σαν αυτόν ενσωματωμένοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Και σε αντίθεση με τον Klyushin, αυτοί οι τύποι είναι επαγγελματίες και διακριτικοί.
Δεν κινούν υποψίες αγοράζοντας Lamborghini ή γούνινα παλτά για τις γυναίκες τους. Διατηρούν χαμηλό προφίλ.
[Ίσως δίνουν ανώνυμα μερικές από τις περιουσίες τους σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών;]
Τι άλλο μαθαίνουμε από το ντοκιμαντέρ; Λοιπόν, ομοσπονδιακοί κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες τους.
Συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών που προηγουμένως θεωρούνταν ότι δεν μπορούσαν να παραβιαστούν, όπως το Threema. Είναι αυτό καύχημα των ΗΠΑ ή προειδοποίηση;
Αν η μικρή επιχείρηση του Klyushin δημιούργησε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια, φανταστείτε πόσα περισσότερα εξάγονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά από όλα τα κράτη που χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές...

Η φόρμουλα

Η φόρμουλα είναι απλή και με μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής.

1) Εντοπίστε και στρατολογήστε έναν καλό μπροστινό που του υπόσχεστε να τον κάνετε πολύ πλούσιο. Ιδανικά πρέπει να είναι κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε ή που γνωρίζετε ότι μπορείτε να ελέγξετε.
2) παρέχετε σε αυτόν και στην ομάδα του πληροφορίες εμπιστευτικές που του επιτρέπουν να έχει καλύτερη απόδοση από την αγορά.
3) Συμφωνήστε ότι μπορεί να κρατήσει ένα μερίδιο του πλούτου, αρκεί να προωθήσει το υπόλοιπο όπου μπορεί να χρειαστεί.
Ίσως τον ενθαρρύνετε να είναι αποτελεσματικός αλτρουιστής από την αρχή.
Για μέγιστη επιρροή, ζητήστε τον να «δωρίσει» σε κάθε είδους οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ή πολιτικούς σκοπούς που θέλετε να επηρεάσετε.
4) αν γίνει απρόσεκτος, πετάχτε τον κάτω από το λεωφορείο. Εάν αρνηθεί να συμμορφωθεί (και συνειδητοποιήσετε ότι κατά λάθος δημιουργήσατε ένα ανεξέλεγκτο τέρας), εξουδετερώστε τον…

Όλα αυτά απλά σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσοι από τους δισεκατομμυριούχους σε αυτόν τον χώρο μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνονται, ε;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης