Τελευταία Νέα
Gun Room

Ημιαυτόματο GOAT-15: Το AR-15 κατηγορίας «φτερού»

Ημιαυτόματο GOAT-15: Το AR-15 κατηγορίας «φτερού»
Παρόλο που το όπλο ακολουθεί τη μορφολογία του AR-15, είναι επανασχεδιασμένο σε μια κλίμακα ογδόντα τοις εκατό
Οι εφευρέτες του GOAT-15 (αυτολεξεί ΓΙΔΙ-15) προέρχονται από τη Γιούτα των ΗΠΑ.
Περιγράφουν εαυτούς ως ένα ανδρόγυνο με μία έφηβη κόρη που αγαπούν τις υπαίθριες δραστηριότητες, την πεζοπορία και τη σκοποβολή.
Το 2023 ξεκίνησαν μια start up εταιρεία που πλασάρεται με το ευφάνταστο ονομα Mountain Billy Gun Labs (MBGL) που μεταφράζεται ως “Εργαστήριο Όπλων του Βουνίσιου Τράγου”. Αν μη τι άλλο, οι ιδιοκτήτες διαθέτουν χιούμορ και θάρρος, το οποίο υποστηρίζουν με το αντίστοιχο λογότυπο.
g2_56.JPG
Συνταγή απώλειας βάρους

Αυτό που πέτυχαν όμως, κάθε άλλο παρά αστείο είναι. Με ελάχιστα κεφάλαια, αλλά με πολλές γνώσεις και πειραματισμούς κατάφεραν σε ένα χρόνο να δημιουργήσουν το ελαφρότερο ημιαυτόματο τυφέκιο της αγοράς.
Ζυγίζει μόλις 1.360 γραμμάρια, πλήρες με 5 φυσίγγια. Το επιτυγχάνουν για δύο λόγους.
Πρώτον, παρόλο που το όπλο ακολουθεί τη μορφολογία του AR- 15, είναι επανασχεδιασμένο σε μια κλίμακα ογδόντα τοις εκατό (80%) του αρχικού σχεδίου. Αυτό είναι εφικτό αφού χρησιμοποιεί το μικρό φυσίγγιο περιφερειακής πυροδότησης .22 Long Rifle αντί του ογκωδέστερου .223 Remington. Ως επακόλουθο, κανένα απάρτιο δεν είναι εναλλάξιμο με τα “κανονικού” μεγέθους AR.
Η δεύτερη αιτία του χαμηλού βάρους είναι η χρήση πολυμερικού πλαστικού αντί για εξελασμένο αλουμίνιο. Τα μεταλλικά κομμάτια περιορίζονται στην κάνη και το συγκρότημα του κλείστρου. Οτιδήποτε άλλο έχει υποκατασταθεί από ελαφρό συνθετικό. Παρά το ελάχιστο βάρος, η ανάκρουση παραμένει αμελητέα λόγω του φυσιγγίου.
Η κάνη μήκους 40cm ταλαντώνεται ελεύθερα εντός του συνθετικού χειροφυλακτήρα. Στο στόμιο υπάρχει σπείρωμα για σιγαστήρα, ενώ στερείται σκοπευτικής ακίδας. Αντί σκόπευτρων, υπάρχει μια ράγα Picatinny για ανάρτηση διόπτρας ή ηλεκτροπτικού red dot.
g3_50.JPG
Όλα διαφορετικά, αλλά ίδια

Φυσικά δε μπορεί κανείς να συρρικνώσει ένα μηχανολογικό σχέδιο εύκολα και το πρώτο πρόβλημα είναι πως κανένα ανταλλακτικό από το AR-15 δεν ταιριάζει στο GOAT-15.
Όλα τα απάρτια είναι φτιαγμένα στη μικρότερη κλίμακα και αυτό ισχύει και για τους γεμιστήρες που έρχονται σε τρείς χωρητικότητες: ένα, πέντε και δέκα φυσίγγια.
Αν αναρωτιέστε “γιατί ένα φυσίγγιο;”,η απάντηση είναι πως στη διδασκαλία παιδιών, συχνά προτιμούνται μονόσφαιρα τυφέκια. Έτσι δίνεται έμφαση στη σκόπευση και υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά το χειρισμό.
Ένα “φυσιολογικό” AR-15 θα λειτουργούσε με τη μέθοδο των αερίων.
Όμως αυτό είναι αδύνατο για το διαμέτρημα .22LR γιατί δεν υπάρχει επαρκής πίεση. Έτσι το ελαφρό κλείστρο απλά οπισθοδρομεί λόγω της κρούσης του κάλυκα.
Μια επιπλέον λεπτομέρεια του GOAT-15 είναι ο μοχλός ασφαλείας. Η αριστερή πλευρά του είναι τυπική με δύο θέσεις: “Πυρ” και “Ασφαλές”.
Στη δεξιά όμως εξέχει μία καστάνια. Περιστρέφοντας τη, ο μοχλός κλειδώνει στην ασφαλή θέση. Ο σχεδιαστής δικαιολογεί την ύπαρξη του εξηγώντας πως όταν μετέφερε οπλισμένα τυφέκια AR σε σακίδιο, έβρισκε κάποιες φορές ότι ο η ασφάλεια μετακινούνταν ακούσια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τυχαία πυροδότηση, οπότε το διόρθωσε.
Παρόλες τις διαφορές, το GOAT-15 ακολουθεί την ίδια μορφολογία και εργονομία με τα κανονικού μεγέθους AR. Όπλιση, σκόπευση, χειρισμοί είναι κοινοί, συντελώντας στην εύκολη προσαρμογή. Ακόμη και ο κορμός χωρίζεται με ίδιο τρόπο για συντήρηση.
Το πτυσσόμενο κοντάκιο επιτρέπει την αυξομείωση του συνολικού μήκους μεταξύ 71 και 78cm. Αυτό το καθιστά εύκολα διαχειρίσιμο από μικρόσωμα άτομα και φορητό κατά την πεζοπορεία.
g4_42.JPG

Χρήσεις και σκοπός

Η εξοικείωση νέων και άπειρων χρηστών στα όπλα είναι ο πρωταρχικός σκοπός ύπαρξης του GOAT-15.
Ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από την ανάγκη να διδάξει στην κόρη του σκοποβολή, χωρίς το θόρυβο και το λάκτισμα των συνηθισμένων όπλων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ενσωμάτωση σιγαστήρα ήταν σημαντική. Και ας μη ξεχνάμε την απλή ψυχαγωγία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διασκεδάσει κανείς στο ύπαιθρο, διδάσκοντας ταυτόχρονα τη νεώτερη γενιά υπευθυνότητα και αυτάρκεια. Ένα ημιαυτόματο .22LR είναι το κατάλληλο εργαλείο.
Στη Γιούτα όπου ζουν απολαμβάνοντας τη Φύση με κατασκηνώσεις και πεζοπορίες, το ελαφρό τουφέκι είναι ταυτόχρονα και εύκολα διαθέσιμο μέσο προστασίας από αρπακτικά.
Μια άλλη χρήση είναι οι αγώνες πρακτικής σκοποβολής μικρών διαμετρημάτων που καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια. Τα υπάρχοντα όπλα είναι μετατροπές τυφεκίων διαμετρήματος 5,56 (.223 Rem) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο, την αξιοπιστία και το κόστος. Το πολυμερικό όπλο κοστίζει στην πατρίδα του 470 δολλάρια, μια ελκυστικότατη τιμή.
Κανείς δε γνωρίζει αν το επιχειρηματικό εγχείρημα της MBGL θα πετύχει, η ύπαρξη της όμως δείχνει πως όπου υπάρχει ελευθερία, ακολουθεί η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα. Δε χρειάζεται πλέον μια μεγάλη βιομηχανία για να φέρει στην αγορά νέες ιδέες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης