Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Η μεγαλύτερη «απόβαση» αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, βομβαρδιστικά Β-2 στο Κατάρ

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Η μεγαλύτερη «απόβαση» αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, βομβαρδιστικά Β-2 στο Κατάρ
Eίναι ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσόγειο από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα
«Eίναι η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσόγειο από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων προς τη Μέση Ανατολή σε μια ανοιχτή προειδοποίηση προς τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην υπάρξει κλιμάκωση», αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, για την μαζική μετακίνηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η οποίες έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ, όταν το Τελ Αβίβ κατέρριψε με επιτυχία σχεδόν όλα τα περίπου 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων.
Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Hezbollah από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ, επισημαίνουν CNN και Reuters.

Ανασύνταξη δυνάμεων ΗΠΑ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανασυντάσσει τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν,
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού που μπορούν να καταρρίψουν και βαλλιστικούς πυραύλους, στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Στέλνει επίσης μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή ενώ βομβαρδιστικά Β-2 προσγειώθηκαν ήδη στο Κατάρ.
«Ο Austin διέταξε προσαρμογές στη στάση του στρατού των ΗΠΑ που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσουν την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Υπήρχαν εικασίες ότι το Πεντάγωνο θα αντικαθιστούσε το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή μόλις ολοκληρώσει την εν εξελίξει ανάπτυξή του.
Αλλά ο Austin αποφάσισε να εναλλάσσεται στην ομάδα κρούσης USS Abraham Lincoln Carrier για να την αντικαταστήσει.
Η δήλωση του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι θα αυξήσει την ετοιμότητα για ανάπτυξη περισσότερων χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων άμυνας.

Συστάσεις στους Αμερικανούς πολίτες εξέδωσε η πρεσβεία ΗΠΑ στο Ισραήλ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προσεκτικοί σε πιθανές αιφνίδιες αεροπορικές επιθέσεις λόγω «αυξημένων περιφερειακών εντάσεων» σε ένα  περιβάλλον ασφαλείας πολύπλοκο που μπορεί να αλλάξει γρήγορα.
«Λόγω της αύξησης των περιφερειακών εντάσεων, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε η Πρεσβεία την Παρασκευή.
«Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες των ΗΠΑ τη συνεχιζόμενη ανάγκη για προσοχή και αυξημένη προσωπική ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια, καθώς συμβάντα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των όλμων και των ρουκετών και του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS), λαμβάνουν χώρα συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση».

Έτοιμο το Ιράν για τα σκληρά αντίποινα, αλλά... τηρεί στάση αναμονής


Ο Ιρανός αναλυτής, Amir Hossein Vazirian μιλώντας στο Newsweek, υποστήριξε ότι το Ιράν πιθανότατα θα πλήξει μια μεγάλη πόλη του Ισραήλ.
«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ή ακόμα και τη Χάιφα» καθώς είναι «συμβολικά σημαντικό για την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ και στο λιμάνι της» και μάλιστα με τρεις εκδοχές.
Πρώτη: μια «άμεση επιχείρηση» κατά του Ισραήλ, η οποία θα θυμίζει τη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο έδαφος του εβραϊκού κράτους ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό. 
Δεύτερη: η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Hezbollah και τους Houthis για να πραγματοποιήσει μια «έμμεση επιχείρηση».
Τρίτη εκδοχή, είναι μια «υβριδική επιχείρηση», η οποία θα περιλαμβάνει τόσο άμεση επίθεση στο Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από τον «Άξονα αντίστασης». 
Ωστόσο, το πλέον τρομακτικό σενάριο, θέλει τους συμμάχους του Ιράν να πραγματοποιούν χτυπήματα αντιπερισπασμού, προκειμένου η Τεχεράνη να έρχετα εκ των υστέρων, μέσα στη γενικευμένη αναταραχή και να δίδει το κομβικό πλήγμα στην καρδιά του αντιπάλου της.
Για την ώρα όμως, οι Ιρανοί φέρονται να επιλέγουν ένα δόγμα τακτικής υπομονής ώστε τόσο το χτύπημα να είναι καίριο όσο και αιφνιδιαστικό.

Την ιερή μέρα Tisha B’Av η επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η επίθεση του Ιράν, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniya σε ιραβικό έδαφος, θα ξεκινήσει την ιερή μέρα των Εβραίων, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν, τα οποία θέλουν  την Τεχεράνη να επιτίθετα στο Ιράν σε συνεργασία με τη Hezbollah, από το έδαφος του Λιβάνου.

Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»

Από την πλευρά του το Ισραήλ, υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια γνωρίζοντας ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.
Και ενώ εκτιμάται ότι επίκειται άμεσα η σφοδρή επίθεση του Ιράν – πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο έκαναν λόγο την 1η Αυγούστου ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων 72 ωρών, κάτι που σημαίνει πως αυτή θα πρέπει να αναμένεται εντός ...48 ωρών – οι ΗΠΑ σπεύδουν να διαμηνύσουν πως είναι δεσμευμένες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Λιβάνου, αρκετές κυβερνήσεις έχουν συστήσει στους πολίτες τους να φύγουν εσπευσμένα από τις χώρες αυτές, φοβούμενες περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων ενώ οι Ισραηλινοί καλούνται να καθαρίσουν και να ετοιμάσουν τα καταφύγια τους.

Συλλήψεις για τον θάνατο Ismail Haniyeh

Το Ιράν έχει συλλάβει περισσότερα από είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και εργαζόμενους σε στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη, ως απάντηση στα κενά ασφάλειας που επέτρεψαν τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται δύο Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης