Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα Maduro: Οι ΗΠΑ, ο Elon Musk, ο Milei και άλλοι δεξιοί φασίστες πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Ξέσπασμα Maduro: Οι ΗΠΑ, ο Elon Musk, ο Milei και άλλοι δεξιοί φασίστες πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Επίθεση στην αμερικανική κυβέρνηση και τον επιχειρηματία Elon Musk εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας
Σχετικά Άρθρα
Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (3/8/2024).
Κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk βρίσκονται πίσω από την «αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα».
«Είναι ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, τον επιχειρηματία Elon Musk, τον πρόεδρο της Αργεντινής Javier Milei και άλλους δεξιούς φασίστες», τόνισε ο Maduro.
«Προσπαθούν να σκηνοθετήσουν μία επανάληψη της «ταινίας Guaido», είπε ο ηγέτης της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στα γεγονότα του 2019, όταν μια σειρά χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αναγνώρισε ως πρόεδρο της χώρας τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης Juan Guaido.

«Μην επιτρέψετε άλλο πραξικόπημα»


«Χρησιμοποίησαν την προεκλογική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νέα δύναμη», σημείωσε ο Maduro καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας να μην επιτρέψουν άλλο πραξικόπημα.
Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα στις 28 Ιουλίου 2024.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 97% των ψηφοδελτίων ότι ο Maduro έλαβε το 51,95% των ψήφων.
Ο αντίπαλός του, Edmundo Gonzalez από την ακροδεξιά αντιπολίτευση, συγκέντρωσε 43,18%.
Ήδη από την ημέρα των εκλογών, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Corina Machado έκανε γνωστό ότι ο Gonzalez δεν θα αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Διαδηλώσεις και αμφισβήτηση της νίκης Maduro

Στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024 ο Maduro επανεξελέγη για τρίτη φορά στην προεδρία της Βενεζουέλας.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πυροδότησε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Καράκας και όχι μόνο, με συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε αρκετές χώρες για ανάμειξη στις εκλογές στον απόηχο των διαδηλώσεων.
Η νίκη του Maduro αμφισβητήθηκε από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού, της Γουατεμάλας, του Παναμά, της Παραγουάης, του Περού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ουρουγουάης εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας την επανακαταμέτρηση των ψήφων από ανεξάρτητους εκλογικούς παρατηρητές.

Πάνω από 12 νεκροί στις διαδηλώσεις

Από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές, που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης Maduro εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι και ότι έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις και προσαγωγές.
Η εισαγγελία μιλά για 77 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και για πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις.
Πάντως, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Machado έκανε λόγο για «16 δολοφονίες» και «11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση της καταστολής από το καθεστώς».

venezuela.JPG
Η κόντρα … με τον Elon Musk

Ο Maduro τις τελευταίες μέρες έχει καταφερθεί έντονα κατά του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ο οποίος προεκλογικά είχε ταχθεί με την αντιπολίτευση.
Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο Musk είχε κάνει λόγο για «ντροπή του δικτάτορα Maduro».
Ο Maduro είπε πως είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον Musk, τον «υποστηρικτή της ακροδεξιάς» σε… ρινγκ πυγμαχίας.
«Έλα στο Poliedro (σ.σ. κλειστό γήπεδο στο Καράκας).
Εσύ κι εγώ.
Αν σε νικήσω, δέχομαι το ταξίδι σου στον Άρη - αλλά θα έρθεις μαζί μου!» είπε ο Maduro.
venezuela_2.jpg
Τα 100 εκατ. δολάρια του Musk για την ανατροπή Maduro

O Elon Musk κλήθηκε να παράσχει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανατροπή του  Maduro.
Το αίτημα προήλθε από κύκλους με επιρροή που ενδιαφέρονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα και δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Την ιδέα της χρηματοδότησης της επιχείρησης για την ανατροπή του Maduro υποστήριξε ο Erik D. Prince, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικής ασφάλειας στον κόσμο, Blackwater.
Ο Prince, γνωστός για τις πολυάριθμες συμβάσεις του με κυβερνήσεις και στρατιωτικές δομές, ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Η Blackwater, που ιδρύθηκε από τον Prince, είναι ευρέως γνωστή για τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση υπερβολικής βίας, κάτι που ωστόσο δεν την εμποδίζει να διατηρήσει τη θέση της στη διεθνή αγορά υπηρεσιών ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης