Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό restart με ζητούμενο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στο βάθος…ΔΕΘ –Τα αγκάθια και το «καλάθι» Μητσοτάκη

Κυβερνητικό restart με ζητούμενο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στο βάθος…ΔΕΘ –Τα αγκάθια και το «καλάθι» Μητσοτάκη
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη
Σχετικά Άρθρα
Μετά τον ανασχηματισμό στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων για την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς... ΔΕΘ.
Από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα διεξαχθεί στις 7-15/9 με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει, όπως είθισται, εξαγγελίες, ενώ θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πάντως, το «καλάθι» παροχών δεν αναμένεται να είναι μεγάλο. Μια… γεύση έχει δώσει ο ίδιος άλλωστε λέγοντας πως θα απογοητευτούν όσοι «περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».
Στο μεταξύ, η επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς να παραδώσουν τις προτάσεις τους και τον προγραμματισμό των υπουργείων τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενόψει της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, το μήνυμα του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό ήταν ξεκάθαρο πως η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού, «διότι η Βουλή μεν μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές».
Με την ακρίβεια να αποτελεί νούμερο πρόβλημα για τους πολίτες, στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως και οι μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες. Πρόκειται για το μείγμα των πολιτικών που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει και στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί και στη Θεσσαλονίκη.
Το κλίμα εν μέσω θέρους με τις πολλές πυρκαγιές και τα προβλήματα των πολιτών να παραμένουν ανοιχτά, δεν φαίνεται να βοηθά στην αλλαγή του κλίματος που αναμένει η κυβέρνηση, η οποία εδώ και καιρό, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Προετοιμασία για ΔΕΘ

Τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, ενόψει ΔΕΘ, επεξεργάζονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εστιάζοντας στην ακρίβεια, στην ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην παιδεία, στα εργασιακά και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, θέτοντας στο επίκεντρο και αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
Μάλιστα, έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς να παραδώσουν τις προτάσεις τους και τον προγραμματισμό των υπουργείων τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να γίνει η σχετική επεξεργασία από το κυβερνητικό επιτελείο και μέρη τους να αποτελέσουν κομμάτια της ομιλίας του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, μετά τον 15Αύγουστο θα ξεκινήσουν και οι συσκέψεις, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ του οδικού χάρτη που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης για το επόμενο έτος.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται από τη ΔΕΘ να στείλει το μήνυμα ότι θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του στις εθνικές εκλογές ώστε η χώρα και οι πολίτες το 2027 να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ στο επίκεντρο της ομιλίας του αναμένεται να βρεθούν θέματα όπως οι μισθοί, οι θεσμοί, η λειτουργία του κράτους, το ΕΣΥ , η εκπαίδευση, η ασφάλεια των πολιτών.
Στο καθιερωμένο «καλάθι» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν προαναγγελθεί, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του 2024 και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, με μέτρα που όμως δεν θα έχουν πιθανότητα  δημοσιονομικό αποτύπωμα, αφού η γραμμή που ακολουθείται είναι αυτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης