Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κουρέλι η άθλια Συμφωνία των Πρεσπών – «Ζήτω η Μακεδονία» βροντοφώναξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με φόντο… τον Ήλιο της Βεργίνας

Κουρέλι η άθλια Συμφωνία των Πρεσπών –  «Ζήτω η Μακεδονία» βροντοφώναξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με φόντο… τον Ήλιο της Βεργίνας
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristijan Mickoski αναφέρθηκε και πάλι στη χώρα του ως «Μακεδονία» και αυτή τη φορά με υψωμένη την παλιά σημαία της χώρας με τον Ήλιο της Βεργίνας
Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων κουρελιάζει την εκτρωματική Συμφωνία των Πρεσπών με κάθε ευκαιρία.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristijan Mickoski αναφέρθηκε και πάλι στη χώρα του ως «Μακεδονία» και αυτή τη φορά με υψωμένη την παλιά σημαία της χώρας με τον Ήλιο της Βεργίνας.
Στην ανάρτηση που έκανε στο Χ, ο Mickoski, μίλησε για Μακεδονία, ενώ στις φωτογραφίες φαίνεται υψωμένη η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, που η χρήση της υποτίθεται ότι απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παρευρέθηκε σε εκδήλωση για την εξέγερση του Ilinden.
«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τιμούσα τη μνήμη του Ilinden στην Tashmarunishta.
Και τώρα που έχω την τιμή και την υποχρέωση να ηγούμαι της Κυβέρνησης, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά μου, βρήκα χρόνο και επισκέφτηκα αυτό το όμορφο μέρος όπου ο κόσμος γιορτάζει τη μνήμη της μάχης του Ilinden. Το γαϊτανάκι των προκλήσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι προκλήσεις άρχισαν να εντείνονται τον Μάιο 2024 με την ορκωμοσία της πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Η Siljanovska, κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε στο πλαίσιο μιας πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, καλώντας την Siljanovska να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της νέα προέδρου αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά χλιαρά στις προκλήσεις, αν και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Υπογραμμίζεται δε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και, κυρίως, από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης