Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Hamas για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία στη Γάζα – Προτείνουν αλλαγές που καταργούν το σχέδιο

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Hamas για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία στη Γάζα – Προτείνουν αλλαγές που καταργούν το σχέδιο
Ο Dmitry Gendelman, σύμβουλος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υποβλήθηκαν νέες απαιτήσεις από το Ισραήλ στις συνομιλίες [στο Κάιρο] - Η έλλειψη προόδου είναι αποκλειστικά ευθύνη της Hamas
 Η ευθύνη για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της Λωρίδας της Γάζας στο Κάιρο βαρύνει το κίνημα της Hamas, το Ισραήλ δεν έχει διατυπώσει νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο Dmitry Gendelman, σύμβουλος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε: «Δεν υποβλήθηκαν νέες απαιτήσεις από το Ισραήλ στις συνομιλίες [στο Κάιρο].
Η έλλειψη προόδου είναι αποκλειστικά ευθύνη της Hamas», είπε.
Το Σάββατο 3 Αυγούστου, ο Gendelman επισήμανε στο TASS ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή πληροφοριών της Mossad David Barnea και τον αρχηγό της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ronen Bar επέστρεψαν από το Κάιρο, όπου συζήτησαν με μεσάζοντες την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu εξέδωσε ανακοίνωση μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας ότι το κίνημα προσπαθεί να κάνει δεκάδες αλλαγές στο προσχέδιο της συμφωνίας για τη Γάζα που παρουσιάστηκε τον Μάιο, «οι οποίες de facto ακυρώνουν αυτό το σχέδιο».
«Η Hamas συνεχίζει να απαιτεί το τέλος του πολέμου [στον θύλακα] με την απελευθέρωση ενός ελάχιστου αριθμού ομήρων και αναζητά την ευκαιρία να πλημμυρίσει τη Λωρίδα της Γάζας με όπλα, να ανακτήσει τον έλεγχό της και να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου [2023 ]», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το γραφείο σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε τίποτα στο σχέδιο» της συμφωνίας και «συνεχίζει να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», οι οποίες συνίστανται στην «απελευθέρωση του μέγιστου αριθμού ζωντανών ομήρων» δη στο πρώτο στάδιο», «διατήρηση του ελέγχου του Διαδρόμου» στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο και «αποτροπή της επιστροφής τρομοκρατών στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας».
«Όσοι προσφέρονται να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Hamas για να δεχτούν χειροκροτήματα μειώνουν τις πιθανότητες απελευθέρωσης των ομήρων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το γραφείο συνέστησε να αγνοηθεί ο μεγάλος αριθμός διαρροών πληροφοριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
«Διαρροές και ψευδείς δηλώσεις αγνώστων στα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση για το τι συμβαίνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Gendelman δήλωσε στο TASS ότι το εβραϊκό κράτος ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή όλων των ομήρων.
Το ιστορικό
Στις 28 Ιουλίου, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ William Burns συναντήθηκε στη Ρώμη με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για να προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.
Ο Barnea επέστρεψε στο Ισραήλ την ίδια μέρα και το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε τους όρους ενός νέου σχεδίου συμφωνίας για μια σταδιακή ειρηνευτική διευθέτηση στη Γάζα, η οποία έχει σχεδιαστεί για έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Hamas με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης