Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ελάχιστα - Με 4,8 δισ κέρδη το 2024 στηρίζουν τους αδύναμους με μείωση προμηθειών μόλις 40 εκατ

Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ελάχιστα - Με 4,8 δισ κέρδη το 2024 στηρίζουν τους αδύναμους με μείωση προμηθειών μόλις 40 εκατ
Σε τριμηνιαία βάση μια τράπεζα έχει κέρδος από τόκους δανείων, ομολόγων και από την ΕΚΤ συνολικά 750 εκατ ευρώ και τα έξοδα από τόκους στις καταθέσεις είναι μόλις 100 εκατ ευρώ
Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ελάχιστα για να υποστηρίξουν τους αδύναμους που ακόμη σκέφτονται και το ένα ευρώ που δαπανούν.
Δεν μπορεί να επιτυγχάνουν κέρδη 4,8 δισεκ. ευρώ για το 2024 και ταυτόχρονα μέσω της μείωσης των προμηθειών σε ελάχιστες κατηγορίες να επωμίζονται ένα αστείο βάρος μόλις 40 εκατ είναι η εκτίμηση ότι θα χαθούν από τα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες για την μείωση των προμηθειών.
Η στρατηγική μείωσης των προμηθειών είναι λάθος, είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα.
Αυτό που χρειάζεται ώστε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων εκεί που προφανώς οι τράπεζες δεν αγγίζουν με πρόσχημα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ μειώνονται.
Σε τριμηνιαία βάση μια τράπεζα έχει κέρδος από τόκους δανείων, ομολόγων και από την ΕΚΤ συνολικά 750 εκατ ευρώ και τα έξοδα από τόκους στις καταθέσεις είναι μόλις 100 εκατ ευρώ.
Οπότε έχει ένα κέρδος η τράπεζας 650 εκατ ευρώ και αυτός ο μηχανισμός είναι η βάση του banking δεν υπάρχει καμία μαγεία, παίρνει τις καταθέσεις τσάμπα και δανείζει ακριβά… κλασσική συνταγή.
Κατά την άποψη μας καμία μείωση στις προμήθειες δεν πρέπει να υπάρξει, είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Οι τράπεζες εάν ήθελαν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο θα αύξαναν τα επιτόκια καταθέσεων δημιουργώντας έτσι αξία στην κατάθεση.
Σήμερα δεν αξίζει να έχεις τα κεφάλαια σου σε καταθέσεις, είναι ντροπή να μιλάμε για επιτόκια 0,55% και αυτό να θεωρείται απόδοση όταν οι ελληνικές τράπεζες διατυμπανίζουν ότι επιτυγχάνουν απόδοση κεφαλαίου 16% και 18% ή και 20%.
Δεν μπορεί στο δικό τους κεφάλαιο να προσβλέπουν υψηλές αποδόσεις και στο κεφάλαιο των άλλων δηλαδή στους καταθέτες να είναι μηδέν…
Οπότε το συμπέρασμα είναι το εξής…
Όταν ακούτε οι τράπεζες στηρίζουν την κοινωνία μέσω της μείωσης των προμηθειών είναι απλά αέρας κοπανιστός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης