Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky βλέπει τo τέλος να έρχεται, ενόψει Trump και ευρωπαϊκής... αδυναμίας και στέλνει Kuleba στην Αφρική για βοήθεια

O Zelensky βλέπει τo τέλος να έρχεται, ενόψει Trump και ευρωπαϊκής... αδυναμίας και στέλνει Kuleba στην Αφρική για βοήθεια
Επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού των Εξωτερικών σε τρεις αφρικανικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη στις θέσεις του Κιέβου κατά της Μόσχας
Ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Dmitro Kuleba θα επισκεφτεί τρεις αφρικανικές χώρες αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για τις θέσεις του Κιέβου στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο του.
Πρόκειται για την τέταρτη διπλωματική επίσκεψη του Kuleba στην Αφρική κατά την τελευταία διετία, ενώ θα επισκεφτεί το Μαλάουι, τη Ζάμπια και τον Μαυρίκιο στις 4-8 Αυγούστου ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Από πλευράς Ευρώπης

Υπενθυμίζεται πως από πλευράς Ευρώπης να ενταθεί η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία ζήτησαν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Καθώς η Ουκρανία ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να ενταθεί η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, απαιτούνται επειγόντως συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά και πύραυλοι για την προστασία του πληθυσμού της Ουκρανίας και των ζωτικών ενεργειακών της υποδομών» αναφέρει το ανακοινωθέν.
Επιπλέον, τονίζεται ότι «χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες» όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες σχετικά με τα μέτρα βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για την παροχή περαιτέρω κινήτρων για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που καταγράφουν οι πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών όσον αφορά την παράδοση πυρομαχικών, πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
 
Από πλευράς ΗΠΑ όλα τελειώνουν όταν κερδίσει ο Trump τον Λευκό Οίκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας προβλέπει μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της οικονομικής ανάκαμψης και της μεταρρύθμισης.
Η συμφωνία Ιαπωνίας-Ουκρανίας προβλέπει τη συνεισφορά της Ιαπωνίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2024 και τη συνεχιζόμενη δεκαετή υποστήριξη στην ασφάλεια και την άμυνα, την ανθρωπιστική βοήθεια, την τεχνική και οικονομική συνεργασία, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και τα μέτρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Zelensky επαίνεσε και τις δύο συμφωνίες ως ιστορικές καινοτομίες για τις διμερείς σχέσεις της Ουκρανίας τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.

Μια κυβέρνηση Trump μπορεί να γίνει ταυτόχρονα καταλύτης και ευκαιρία για μια διευθέτηση της Ουκρανίας.

Τόσο ο Trump όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, γερουσιαστής Vance έχουν ζητήσει με συνέπεια μια τέτοια διευθέτηση και έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι η βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία και η οικονομική πίεση στη Ρωσία μπορούν ρεαλιστικά να επιφέρουν τη νίκη του Κιέβου στον πόλεμο.
Και οι δύο ανησυχούν για το επίπεδο της βοήθειας των ΗΠΑ ενώ υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να φέρουν το κυρίαρχο βάρος, καθώς η σύγκρουση είναι «στη γειτονιά τους».
Ο γερουσιαστής Vance προέβαλε ένα επιπλέον επιχείρημα.
Έχει υποστηρίξει ότι δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής τους βάσης, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εστίαση στην απειλή από την Κίνα και πως η προσπάθεια στην Ουκρανία εκτρέπει τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ζωτικής πρόκλησης του Πεκίνου.
Έτσι δεν θα ήταν παράλογο για τον Trump να συμπεράνει πως η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για πολιτική διευθέτηση.
Ή για μία διευθέτηση με συνταγή του Franklin Roosevelt που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal, ο Mike Pompeo, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της CIA, υποστηρίζει ότι ο Donald Trump μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκμίσθωσης – δανεισμού (Lend – Lease) ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσει το σχέδιο του... για την ειρήνη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης