Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Yermak το τελευταίο εμπόδιο για ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιος είναι ο… γκρίζος καρδινάλιος που θέλει να ανατρέψει τον Zelensky

Ο Yermak το τελευταίο εμπόδιο για ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιος είναι ο… γκρίζος καρδινάλιος που θέλει να ανατρέψει τον Zelensky
Ο γκρίζος καρδινάλιος της Ουκρανίας όπως περιγράφεται έχει λόγο για τα πάντα από την εξωτερική πολιτική μέχρι τον στρατιωτικό σχεδιασμό
Η Δύση ανησυχεί έντονα για την ισχύ που έχει αποκτήσει ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Andrey Yermak, τον οποίο μάλιστα θεωρεί ως το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg «οι Σύμμαχοι της Ουκρανίας ανησυχούν για τη δύναμη του κορυφαίου συνεργάτη του Zelensky».
Ο Andrey Yermak, έγινε το δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ίσως ακόμη πιο ισχυρό από τον Zelensky σύμφωνα με πολλές πηγές.
Ένα κοινό αστείο μεταξύ των Ουκρανών για τον Yermak αναφέρει πως «δεν είναι το νούμερο ένα αλλά δεν είναι και το νούμερο δύο».
Ο γκρίζος καρδινάλιος της Ουκρανίας όπως περιγράφεται έχει λόγο για τα πάντα από την εξωτερική πολιτική μέχρι τον στρατιωτικό σχεδιασμό.
Επιπλέον, «η άνοδος του Yermak συνοδεύτηκε από την πτώση πολλών άλλων κοντά στην κορυφή - ενός προέδρου του κοινοβουλίου, ενός διοικητή κεντρικής τράπεζας και του προκατόχου του ως επικεφαλής του γραφείου του προέδρου».

Φωτογραφίες με παγκόσμιους ηγέτες αλλά ο Zelensky...πουθενά

Φαίνεται επίσης να χαίρεται που είναι η δύναμη πίσω από τον θρόνο και θέλει να το γνωρίζουν όλοι
γράφει ο αναλυτής Andrew Korybko στο substack.
Όπως παρατηρεί το Bloomberg «το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτο με φωτογραφίες του Yermak με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και άλλους ενώ ο Zelensky δεν φαίνεται πουθενά.
Μια ανάρτηση της 7ης Ιουνίου στο κανάλι του στο Telegram έδειξε τον Yermak να χαιρετίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ενώ ο Zelensky τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, μια εντυπωσιακή ανατροπή του πρωτοκόλλου που προκάλεσε επιθετικά σχόλια στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, «η δυναμική εξουσίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους διεθνείς εταίρους- συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - που έχουν θέσει τη διαφάνεια ως προϋπόθεση τη μεταφορά κεφαλαίων στην Ουκρανία», επισημαίνει ο Korybko.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ειλικρινής ανησυχία για τη διαφάνεια και τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία αλλά το όλο ζήτημα αποτελεί απλώς το πρόσχημα για να πιεστεί ο Zelensky να μη δέχεται πια τις συμβουλές του Yermak.
Ωστόσο, αυτό θα είναι μια πρόκληση, καθώς o Yermak «ήταν κεντρικό πρόσωπο σε κάθε καίρια απόφαση εν καιρώ πολέμου: αντικατάσταση του κορυφαίου στρατηγού του Zelensky (Zaluzhny), προμήθεια όπλων, διαπραγμάτευση εγγυήσεων ασφαλείας, επίβλεψη ανταλλαγής κρατουμένων και —στην ελβετική σύνοδο κορυφής— προσπάθεια να κερδίσει τον Παγκόσμιο Νότο για την υπόθεση του Κιέβου.
yermak_macron.jpeg
Κατά των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ο αδιάλλακτος Yermak

Η Δύση θέλει να μπει σφήνα μεταξύ αυτών των δύο, των οποίων η σχέση συγκρίθηκε από ανώνυμους αξιωματούχους με διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο, με τον Yermak να παίζει τον πρώτο ρόλο και τον Zelensky τον δεύτερο.
Η Δύση δείχνει να θέλει πραγματικά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για να βγει από την ουκρανική παγίδα.
Εξάλλου η ουκρανική ηγεσία μιλά πλέον ανοικτά για διαπραγματεύσεις και δημοψηφίσματα.
Την αρχή έκανε ο Ουκρανός υπουργός Dmitry Kuleba από την Κίνα ενώ ακολούθησε μέσω Le Monde η δήλωση Zelesnky για δημοψήφισμα.
Αλλά δεν είναι όλη η ουκρανική ηγεσία υπέρ των διαπραγματεύσεων.
Ο Yermak είναι αντίθετος.
Φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου ειρήνης της Ουκρανίας, «το οποίο στοχεύει να συμβιβάσει τους συμμάχους εκτός Δύσης με τις απαιτήσεις του Κιέβου για τερματισμό του πολέμου πριν από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με μια πιο απομονωμένη Ρωσία», γράφει το Bloomberg.
yermak_pope.jpeg

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για εδαφικούς συμβιβασμούς με τη Ρωσία και στη συνέχεια η επίσημη αναγνώριση της εκχώρησης της ουκρανικής γης εάν εγκριθεί, θα αντιπροσώπευε την αποτυχία όλων για όσα εργάστηκε, υποστηρίζει ο Korybko.
«Οι συναντήσεις με αξιωματούχους του Κρεμλίνου (κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας στη διαδικασία του Μινσκ) έδωσαν στον Yermak τη φήμη ότι πήρε αδιάλλακτες θέσεις στη διπλωματική διαδικασία», σημειώνει το Bloomberg.
yermak_bloomberg.jpg
Σχεδιάζει να ανατρέψει τον Zelensky με εξέγερση;

Με απλά λόγια ο Yermak είναι ένας ακραίος αξιωματούχος και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς με τέτοιους ανθρώπους.
Δεδομένου του τεράστιου εγωισμού του, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που μοιράζεται με παγκόσμιους ηγέτες, «συχνά με τον Zelensky πουθενά», όπως υπενθύμισε σε όλους το Bloomberg, είναι πιθανό να προσπαθήσει να υπονομεύσει αυτή τη διαδικασία μέχρι σε σημείο να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ανεξάρτητα από το αν το επιχειρήσει ή όχι, είναι απίθανο να αφήσει την κληρονομιά του να χαθεί χωρίς να πολεμήσει και θα μπορούσε να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα αν το θέλει πραγματικά, όπως να ενθαρρύνει μια εξέγερση των Ουκρανών Ναζί για παράδειγμα.
yermak_biden.JPG
Οι ΗΠΑ θέλουν να εξουδετερώσουν τον Yermak για να αρχίσουν συνομιλίες με τη Ρωσία

Έχοντας αυτό κατά νου, εάν οι ΗΠΑ ενστερνίζονται τελικά το σενάριο της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία όπως φαίνεται να συμβαίνει, τότε θα ήθελαν να εξουδετερώσουν προληπτικά την ικανότητα παρέμβασης του Yermak.
Για τον σκοπό αυτό, είναι λογικό οι ανώνυμες επίσημες πηγές να συνεισφέρουν σε ένα χτύπημα εναντίον του σε συνεργασία με το Bloomberg, ώστε να πιέσουν τον Zelensky να μη δέχεται πια τις συμβουλές του, ιδιαίτερα όσον αφορά τυχόν δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχει για δημοψήφισμα, επισημαίνει ο Korybko.
Ως «ο μοναδικός θυρωρός του προέδρου», ο οποίος είναι τόσο κοντά στον Zelensky οι απόψεις του για το θέμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσει με αυτό, καθώς είναι «ο αρχιτέκτονας του σχεδίου ειρήνης της Ουκρανίας» και γι' αυτό οι ΗΠΑ κάνουν απαλά την κίνησή τους νωρίτερα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τον χώρο πληροφοριών με εικασίες για τις πραγματικές του προθέσεις.
Αυτό περιλαμβάνει το να υπονοείται ότι θέλει να αντικαταστήσει τον Zelensky ή ήδη πιστεύει ότι το έχει κάνει.
Εάν ο Zelensky σταματήσει να μιλάει για δημοψήφισμα ή αρχίσει επιθετικά να πιέζει εναντίον τέτοιων προτάσεων, τότε αυτό θα είναι απόδειξη της καταστροφικής επιρροής του Yermak πόσο μάλλον, αν αυτό συμπέσει με μια άλλη εκκαθάριση ρεαλιστών από τη διοίκηση που ενισχύει τη θέση του ακόμη περισσότερο.
Όπως υπαινίσσεται το Bloomberg, αυτό θα μπορούσε η Δύση να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στον Zelensky ότι δήθεν δημιουργεί ένα μη φιλικό περιβάλλον για διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις.
Μοχλός πίεσης θα είναι και το χρέος της Ουκρανίας και ενώ ο Zelensky μόλις ψήφισε νόμο που αναστέλλει τις πληρωμές στους δυτικούς πιστωτές για δύο μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση υποχρεώσεων.
Εν κατακλείδι οι ΗΠΑ θέλουν τουλάχιστον να μειώσουν την επιρροή του Yermak στον Zelensky, πιθανότατα με σκοπό τη διευκόλυνση της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, στις οποίες ο γκρίζος καρδινάλιος της Ουκρανίας αντιτίθεται σθεναρά


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης