Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κλοιό από τον Άξονα της Αντίστασης, το Ισραήλ ετοιμάζεται για 5 μέτωπα με Ιράν και αιματοχυσία - Κόλαση πυρός, χιλιάδες επιθέσεις

Σε  κλοιό από τον Άξονα της Αντίστασης, το Ισραήλ ετοιμάζεται για 5 μέτωπα με Ιράν και αιματοχυσία - Κόλαση πυρός, χιλιάδες επιθέσεις
Η ηγεσία του Ισραήλ εξατάζει την πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου ενώ ανησυχεί ότι η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να γίνει σε «πολλά μέτωπα» - Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της CENTCOM
Το Ισραήλ καθώς τελεί υπό πολιορκία από τον Άξονα της Αντίστασης δηλώνει τρομοκρατημένο αλλά προετοιμασμένο για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τη Hezbollah τις επόμενες ημέρες ενώ εκτιμά ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε πολλά μέτωπα και να προκαλέσουν αιματηρό όλεθρο, ανέφεραν την Κυριακή 4 Αυγούστου τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.
Οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα, καθώς δεν επιθυμούν μια γενικότερη περιφερειακή ανάφλεξη, προσπαθούν να αναβιώσουν έναν περιφερειακό συνασπισμό που νωρίτερα φέτος πέτυχε - όπως διατείνονται -  σχεδόν εξ ολοκλήρου να αποτρέψει μια προηγούμενη άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ανέφεραν αναφορές.
Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το Απρίλιο η αντιπαράθεση είχε συμβολικό χαρακτήρα ενώ αυτή τη φορά η υπόθεση μπορεί να καταλήξει σε αιματοχυσία και εκατοντάδες θύματα και σημαντικές ζημιές σε ζωτικές υποδομές του Ισραήλ.
Μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα τη Δευτέρα 5 Αυγούστου σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» καθώς και τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των συμμαχικών αραβικών κρατών.
Στόχος του κοινού σχεδιασμού που λαμβάνει χώρα είναι να αποτραπούν ιρανικές επιθέσεις σε «πολλά μέτωπα» και σχεδιάζονται κοινές επιχειρήσεις αναχαίτισης και αποτροπής σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12.
Μεταξύ των επιχειρησιακών μέτρων που ελήφθησαν είναι οι περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών στην περιοχή,
Η ηγεσία του Ισραήλ διεξήγαγε συζητήσεις για το πώς θα απαντούσε η χώρα σε τέτοιες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού που το δίκτυο περιέγραψε ως «ετοιμότητα για είσοδο σε έναν γενικευμένο πόλεμο σε αυτό το πλαίσιο».

Προετοιμασία για αιματοχυσία


Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet κατάγραψε έναν γύρο συναντήσεων των ηπηρεσιών ασφαλείας στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο (3-4/7)  για να προετοιμαστεί για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση που όπως περιγράφεται από τους αναλυτές θα διαξευχθεί σε «πέντε μέτωπα» - ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν παρουσιάστει.
Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα σεναρίων ακόμη και ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να περιλαμβάνει «χιλιάδες» στόχους, ανέφερε η δημοσίευμα.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στους Times of Israel ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγωνιστούν για να σταματήσουν μια επίθεση από πολλά μέτωπα και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για «πολλά θύματα».
Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε επίσης στο Ισραήλ να απαντήσει πιο δυνατά και θα έβλεπε τον κόσμο να συσπειρώνεται γύρω από το Ισραήλ, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.
Το Channel 12 σημείωσε ότι η  φιλοκαθεστωτική εφημερίδα Kayhan του Ιράν, στο κύριο άρθρο της, προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την σχεδόν τελείως αποτυχημένη επίθεση του Ιράν στον Απρίλιο στο Ισραήλ, η επίθεσή του αυτή τη φορά θα στόχευε περιοχές βαθιά μέσα στο Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, στρατηγικά κέντρα και τα σπίτια Ισραηλινών αξιωματούχων.

Το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ απειλούν να χτυπήσουν στόχους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.
Το Channel 12 είπε ότι η δολοφονία του Haniyeh, ηγέτη της Hamas σε έναν ξενώνα που  φυλασσόταν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην καρδιά της Τεχεράνης άφησε το καθεστώς να αισθάνεται «βαθιά εκτεθειμένο» στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Επίσης σημαιώνεται ότι το Ιράν είχε ήδη επηρεάσει το Ισραήλ προκαλώντας την ακύρωση πτήσεων από πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες και προκαλώντας ανησυχία στους Ισραηλινούς για μια επικείμενη επίθεση.
Το Ynet επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο ασφαλείας που είπε ότι η στρατηγική της μη έκδοσης συγκεκριμένων νέων οδηγιών στο κοινό βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αντιπαράθεση του Απριλίου με το Ιράν.
«Ένα από τα πράγματα που καταλάβαμε από τον Απρίλιο είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη ρουτίνα.
«Οι οδηγίες στη συνέχεια έκαναν το Ιράν να εντείνει την επίθεση», είπε η πηγή.
Αν χρειαστεί, είπαν, «οι οδηγίες θα κυκλοφορήσουν γρήγορα».


Η επίθεση του Απριλίου


Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία δύο ανώτερων στρατηγών του στρατού σε επίθεση στη Δαμασκό για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.
Το κύμα αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα μαζί με έναν σημαντικό συνασπισμό περιφερειακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιλάμβανε βρετανικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές πληροφοριών και ραντάρ από ορισμένα αραβικά έθνη.
Μερικοί πύραυλοι διέσχισαν το περίφημο Iron Dome προκαλώντας πολύ μικρές ζημιές σε μια αεροπορική βάση.
Oι ΗΠΑ, ελπίζουν τώρα να δημιουργήσουν μια παρόμοια συντονισμένη ομάδα δυνάμεων για να αναχαιτίσουν μια ιρανική επίθεση.
Ο ιστότοπος Axios την Κυριακή 4/8 επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να γίνει μέχρι τη Δευτέρα (5/8).
Ο στρατηγός Erik Kurilla, διοικητής της αμερικανικής CENTCOM, αναμενόταν να φτάσει στο Ισραήλ στην περιοχή τη Δευτέρα 5 Aυγούστου, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το ταξίδι στην περιοχή, όπου βρισκόταν από το Σάββατο 3/8, είχε προγραμματιστεί πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις που πυροδότησαν την απειλή πολέμου, αλλά τώρα αναμένεται να συνδυάσει τον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που βοήθησε στην αποτροπή της προηγούμενης άμεσης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Kurilla θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε πολλές χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και στην Ιορδανία και το Ισραήλ.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θέλουν και πάλι η Ιορδανία να επιτρέψει αμερικανικά και ισραηλινά αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της για να αναχαιτίσουν εισερχόμενα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί η ίδια συνεργασία από τις περιφερειακές χώρες εν μέσω αντι-ισραηλινών συναισθημάτων για τη δολοφονία του Haniyeh.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια ιρανική απάντηση θα είναι παρόμοια με την επίθεση του Απριλίου, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να περιλαμβάνει επίσης πυρά της Hezbollah από τον Λίβανο.
To δίκτο Axios σημείωσε ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν η Hezbollah θα συμμετάσχει σε μια ιρανική επίθεση ή θα επιδιώξει εκδίκηση σε μια ξεχωριστή δική της επίθεση.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τόσο το Ιράν όσο και η Hezbollah δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις προετοιμασίες για την επίθεση ούτε έχουν λάβει την τελική έγκριση σε πολιτικό επίπεδο.

Περιφερειακή σύγκρουση 

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν περισσότερα αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ιρανική επίθεση.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στον Axios ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η ανακοίνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του Ιράν και της Hezbollah και ως εκ τούτου να τους κάνει να αλλάξουν τα σχέδια επίθεσης.
Στο δημοσίευμά του το Ynet επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο ασφαλείας του Ισραήλ ότι είπε ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και του συνασπισμού που προσπαθεί να οικοδομήσει είχε πραγματικό αντίκτυπο στους Ιρανούς και στα σχέδια που διατυπώνουν.
Ερωτηθείς το Σάββατο 3 Αυγούστου από δημοσιογράφους εάν το Ιράν θα παραιτηθεί από την πρόθεσή του να αναλάβει ισχυρή στρατιωτική δράση για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είπε: «Το ελπίζω. Δεν γνωρίζω».
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» για να αποτρέψουν μια περιφερειακή σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης