Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Εντός 24ωρου η επίθεση Ιράν, Hezbollah λένε οι ΗΠΑ - Προληπτικό χτύπημα εξετάζει το Ισραήλ

Έρχεται Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Εντός 24ωρου η επίθεση Ιράν, Hezbollah λένε οι ΗΠΑ - Προληπτικό χτύπημα εξετάζει το Ισραήλ
«Προθέρμανση» Hezbollah με 50 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ - Έτοιμο υπόγειο καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ για την κυβέρνηση Netanyahu
(upd6) Σε πραγματική… Κόλαση αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η Μέση Ανατολή καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την επίθεση του Ιράν και των υπόλοιπων δυνάμεων του Άξονα της Αντίστασης (Hezbollah, Hamas, Houthis) να εκδηλώνεται ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken υποστήριξε μιλώντας στους ομολόγους του από τη G7 ότι η ιρανική επίθεση είναι θέμα χρόνου και ότι μπορεί να εξαπολυθεί ακόμα και μέσα στο επόμενο 24ωρο.
Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής 4 Αυγούστου, εξέτασε ακόμα και το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν εάν πράγματι είναι βέβαιο πως μια επίθεση του Ιράν είναι αναπόφευκτη.
Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα – ΗΠΑ, Γαλλία, Ιορδανία, κα – έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση, αν και όλοι μάλλον προετοιμάζονται… για το χειρότερο σενάριο.
Οι Αμερικάνοι έχουν ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με δεκάδες πλοία και αεροσκάφη ενώ χάος επικρατεί στο Λίβανο, τον οποίο εκκενώνουν μαζικά χιλιάδες ξένοι πολίτες υπό τον φόβο γενικευμένου πολέμου.
Πλέον ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον συμβολικό χαρακτήρα που είχε η μαζική επίθεση με πυραύλους και drones τον περασμένο Απρίλιο, εκτιμώντας ότι αυτήν την φορά οι Ιρανοί, γνωρίζοντας και τις αδυναμίες των Ισραηλινών, θα είναι πολύ πιο τολμηροί και αποφασιστικοί, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε έναν ακόμα μεγάλο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή.
Ήδη πάντως, η Hezbollah έχει αρχίσει … την «προθέρμανση» καθώς εξαπέλυσε μια ακόμα επίθεση χθες το βράδυ – η δεύτερη μέσα σε λίγα 24ωρα – εκτοξεύοντας τουλάχιστον 50 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, και συγκεκριμένα σε 5 διαφορετικές τοποθεσίες στη συνοριακή γραμμή, μεταξύ άλλων και κατά υποδομών του ισραηλινού στρατού.
665.JPG
Times of Israel: Το Ισραήλ εξετάζει προληπτικό χτύπημα

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν, εάν κριθεί ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι αναπόφευκτη.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα The Times of Israel, η οποία επισημαίνει ότι το σενάριο αυτό εξετάστηκε το βράδυ της 4ης Αυγούστου, όταν και ο Ισραηλινός Benjamin Netanyahu είχε συνάντηση με την ηγεσία του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Yoav Galant, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Herzi Halevi, ο αρχηγός πληροφοριών της Mossad, David Barnea και ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (αντικατασκοπίας) Ronen Bar.
Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε ότι η προληπτική δράση μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν είναι σωστές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Εντός 24ώρου η επίθεση του Ιράν

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τους ομολόγους του από τη G7 ότι το Ιράν και η Hezbollah θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την επίθεση τους κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων 24 ωρών.
Την είδηση αυτή μετέφερε το πρακτορείο Axios, το οποίο μετέδωσε ότι ο Blinken άσκησε πίεση στους ομολόγους του προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δύναμη του χτυπήματος του Ιράν και των συμμάχων του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Blinken φέρεται να υποστήριξε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός περιφερειακός πόλεμος θα ήταν να μετριαστούν οι συνέπειες στο Ισραήλ από μια πιθανή επίθεση του Ιράν, δηλώσεις που υποδηλώνουν πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συγκρότηση και πάλι ενός διεθνούς συνασπισμού, μιας διεθνούς ασπίδας προστασίας του Ισραήλ.
Αν και ο Blinken εμφανίστηκε βέβαιος για την ιρανική επίθεση καθώς και για το πότε αυτή θα εκδηλωθεί, υπογράμμισε πως δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς θα είναι το βήμα που θα κάνει το Ιράν, δηλαδή που και πώς θα χτυπήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ στοχεύουν στο να μετριάσουν τις συνέπειες από την ιρανική επίθεση και στη συνέχεια να αμβλύνουν πιθανά αντίποινα από το Ισραήλ.

Austin (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Ακλόνητη η στήριξη μας στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ πάντως διαμηνύουν πως η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε ιρανική απειλή παραμένει ακλόνητη.
Αυτό άλλωστε μετέφερε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin στον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες Κυριακή 4 Αυγούστου.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «κινήσεις» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον στέλνει πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη για την προστασία των στρατευμάτων των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Walla (ισραηλινό ΜΜΕ): Υπόγειο καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ για την κυβέρνηση

Ενδεικτικό πάντως των ανησυχιών που υπάρχουν για το επικείμενο χτύπημα του Ιράν είναι ότι η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ έχει προετοιμάσει τη λειτουργία ενός υπόγειου καταφυγίου στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, στο οποίο η ισραηλινή ηγεσία μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυβερνώντας τη χώρα από εκεί.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη Walla, το καταφύγιο έχει τεθεί σε λειτουργία υπό το φως της αναμενόμενης επίθεσης από τη Hezbollah και το Ιράν.
Σύμφωνα με την πύλη Ynet, η απόφαση να δημιουργηθεί ένα υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή της Ιερουσαλήμ ελήφθη μετά τα αποτελέσματα του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2007.
Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, όπως ονομάζεται επίσημα αυτό το καταφύγιο, προστατεύεται από πυραυλικές απειλές και διάφορα είδη όπλων, η θέση και το βάθος του είναι ταξινομημένα.
Είναι γνωστό ότι το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για αρκετές εκατοντάδες άτομα.
Περιλαμβάνει χώρους διαμονής, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης που συνδέεται με το συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.
Το καταφύγιο στην περιοχή της Ιερουσαλήμ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά στους 10 μήνες από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ σημειώνει η εφημερίδα The Times of Israel.
Σύμφωνα με το Ynet, το καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τον προορισμό του «για τον έλεγχο ορισμένων δραστηριοτήτων» κατά τη διάρκεια της 50ήμερης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού Protective Edge στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2014.
Μετά από αυτό, πολλές φορές έγιναν εκεί συνεδριάσεις του στρατιωτικού-πολιτικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Εκκενώνουν μαζικά τον Λίβανο

Και ενώ όλοι έχουν πάρει θέσεις πολέμου, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου συνεχίζονται.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah ζήτησαν να αποφευχθεί πάση θυσία η κλιμάκωση.
Παρόλο αυτά, χιλιάδες ξένοι πολίτες εκκενώνουν μαζικά τον Λίβανο υπό τον φόβου γενικευμένου πολέμου.

Προθέρμανση από ... Hezbollah - Εκτόξευσε 50 ρουκέτες

Τη δεύτερη επίθεση της μέσα σε λίγα 24ωρα εξαπέλυσε η Hezbollah κατά του βόρειου Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η Hezbollah εξαπέλυσε χθες Κυριακή 4 Αυγούστου επίθεση με 50 ρουκέτες από το νότιο Λίβανο βάζοντας στο στόχαστρο έναν νέο οικισμό των Ισραηλινών, τον Beit Hillel καθώς και υποδομές του ισραηλινού στρατού.
Όπως αναφέρεται, η Hezbollah επιτέθηκε στις 4 Αυγούστου σε τέσσερις τοποθεσίες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), οι οποίες βρίσκονται όλες κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η οργάνωση είπε ότι οι μαχητές της έπληξαν ένα σύστημα επιτήρησης στην τοποθεσία Ramia με «κατάλληλα όπλα» και βομβάρδισαν τις τοποθεσίες Berkat Richa, al-Manara και al-Malikiyah χρησιμοποιώντας ρουκέτες και πυροβολικό.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα από ισραηλινά ΜΜΕ.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και για την υποστήριξη της γενναίας και έντιμης αντίστασής του» ανακοίνωσε η Hezbollah.

Netanyahu: Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα - Θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στον Άξονα του Κακού

Καθώς το Ισραήλ περιμένει ένα προαναγγελθέν χτύπημα από το Ιράν, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Κυριακή 4 Αυγούστου ότι η χώρα είναι έτοιμη για τα πάντα και ότι θα αντεπιτεθεί σκληρά εάν δεχθεί επίθεση
Το Ισραήλ θα σταθεί όρθιο ενάντια στην απειλή από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του από κοντά και μακριά, δήλωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant την Κυριακή 4 Αυγούστου, καθώς η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να αποτρέψει έναν γενικευμένο πόλεμο Ιράν - Ισραήλ.
«Το Ιράν και οι επικριτές του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο.
. «Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε πεδίο - μακριά και κοντά
», είπε ο Netanyahu .
«Όποιος μας πληγώσει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε πει ο Gallant ώρες νωρίτερα.
«Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή - είτε στο έδαφος είτε στον αέρα», δήλωσε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο – τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», είπε ο Netanyahu κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν», είπε ο Netanyahu.
«Χτυπάμε κάθε από τα μέτωπα με μεγάλη δύναμη».
«Επαναλαμβάνω και λέω στους εχθρούς μας: Θα απαντήσουμε και θα επιβάλουμε βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, από όποια περιοχή κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Netanyahu.
Οι υπηρεσίας ασφάλειας του Ισραήλ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για μια ιρανική απάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να έρθει σε πολλαπλά μέτωπα.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το Ισραήλ είναι «πολύ σθεναρά προετοιμασμένο» και έτοιμο να απαντήσει γρήγορα σε οποιαδήποτε επίθεση.
«Είμαστε πολύ δυνατά προετοιμασμένοι στην άμυνα, στη γη και στον αέρα, και είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα για να επιτεθούμε ή να απαντήσουμε», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε τμήμα τεχνολογίας του Ισραηλινού Στρατού.
«Θα επιβάλουμε ένα μεγάλο τίμημα στον εχθρό, όπως κάναμε τις τελευταίες ημέρες.
Αν τολμήσει να μας επιτεθεί, θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το Ιράν θα αγνοήσει τις «κόκκινες γραμμές» του Ισραήλ στα αντίποινα για τη δολοφονία Haniyeh

Το Ιράν θεωρεί ότι η δολοφονία του μάρτυρα Ismail Haniyeh είναι μια από τις κόκκινες γραμμές του που ξεπεράστηκε, «ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», υποδεικνύοντας ότι θα χειριστεί την απάντηση ανάλογα, ανέφερε ο ανταποκριτής του δικτύου Al Mayadeen στην Τεχεράνη την Κυριακή 4 Αυγούστου, επικαλούμενος ιρανική πηγή.
Γι' αυτό «το Ιράν θα απαντήσει με τρόπο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές που θέτει η ισραηλινή κατοχή», ανέφερε η ενημερωμένη πηγή.
Τόνισαν επίσης ότι «το Ιράν δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και μηνύματα αποκλιμάκωσης γιατί οποιαδήποτε εγκατάλειψη των αντιποίνων θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερες ισραηλινές επιθέσεις».

Θα το μετανιώσουν

O πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Mohammad Bagher Ghalibaf, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν έχει και δεν πρόκειται να αφήσει καμία επίθεση στην κυριαρχία της αναπάντητη», τονίζοντας ότι η ισραηλινή κατοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα μετανιώσουν για τις ενέργειές τους και θα αναγκαστούν να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους».
Νωρίτερα, ο Kazem Gharibabadi, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του Ιρανικού Κοινοβούλιου, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Al Mayadeen ότι η ισραηλινή κατοχή θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις για τις ενέργειές της, ώστε «δεν θα τολμήσει να διαπράξει περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες ή να παραβιάσει την κυριαρχία του Ιράν».
Ο Gharibabadi τόνισε ότι η απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Ηamas, θα είναι «πιο αποφασιστική από την Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση».
Ο Gharibabadi περιέγραψε την ισραηλινή ενέργεια ως «μια τρομοκρατική ενέργεια που αψηφά τα διεθνή ψηφίσματα», υποστηρίζοντας ότι δεν αποκαλύπτει τη ισχύ αλλά την ανικανότητα της ισραηλινής οντότητας

Προετοιμασία για αιματοχυσία

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet κατάγραψε έναν γύρο συναντήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο (3-4/7)  για να προετοιμαστεί για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση που όπως περιγράφεται από τους αναλυτές θα διαξευχθεί σε «πέντε μέτωπα» - ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν παρουσιάστει.
Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα σεναρίων ακόμη και ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να περιλαμβάνει «χιλιάδες» στόχους, ανέφερε η δημοσίευμα.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στους Times of Israel ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγωνιστούν για να σταματήσουν μια επίθεση από πολλά μέτωπα και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για «πολλά θύματα».
Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε επίσης στο Ισραήλ να απαντήσει πιο δυνατά και θα έβλεπε τον κόσμο να συσπειρώνεται γύρω από το Ισραήλ, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.
Το Channel 12 σημείωσε ότι η  φιλοκαθεστωτική εφημερίδα Kayhan του Ιράν, στο κύριο άρθρο της, προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την σχεδόν τελείως αποτυχημένη επίθεση του Ιράν στον Απρίλιο στο Ισραήλ, η επίθεσή του αυτή τη φορά θα στόχευε περιοχές βαθιά μέσα στο Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, στρατηγικά κέντρα και τα σπίτια Ισραηλινών αξιωματούχων.

Το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ απειλούν να χτυπήσουν στόχους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.
Το Channel 12 είπε ότι η δολοφονία του Haniyeh, ηγέτη της Hamas σε έναν ξενώνα που  φυλασσόταν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην καρδιά της Τεχεράνης άφησε το καθεστώς να αισθάνεται «βαθιά εκτεθειμένο» στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Επίσης σημαιώνεται ότι το Ιράν είχε ήδη επηρεάσει το Ισραήλ προκαλώντας την ακύρωση πτήσεων από πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες και προκαλώντας ανησυχία στους Ισραηλινούς για μια επικείμενη επίθεση.
Το Ynet επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο ασφαλείας που είπε ότι η στρατηγική της μη έκδοσης συγκεκριμένων νέων οδηγιών στο κοινό βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αντιπαράθεση του Απριλίου με το Ιράν.
«Ένα από τα πράγματα που καταλάβαμε από τον Απρίλιο είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη ρουτίνα.
«Οι οδηγίες στη συνέχεια έκαναν το Ιράν να εντείνει την επίθεση», είπε η πηγή.
Αν χρειαστεί, είπαν, «οι οδηγίες θα κυκλοφορήσουν γρήγορα».

Η επίθεση του Απριλίου

Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία δύο ανώτερων στρατηγών του στρατού σε επίθεση στη Δαμασκό για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.
Το κύμα αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα μαζί με έναν σημαντικό συνασπισμό περιφερειακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιλάμβανε βρετανικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές πληροφοριών και ραντάρ από ορισμένα αραβικά έθνη.
Μερικοί πύραυλοι διέσχισαν το περίφημο Iron Dome προκαλώντας πολύ μικρές ζημιές σε μια αεροπορική βάση.
Oι ΗΠΑ, ελπίζουν τώρα να δημιουργήσουν μια παρόμοια συντονισμένη ομάδα δυνάμεων για να αναχαιτίσουν μια ιρανική επίθεση.
Ο ιστότοπος Axios την Κυριακή 4/8 επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να γίνει μέχρι τη Δευτέρα (5/8).
Ο στρατηγός Erik Kurilla, διοικητής της αμερικανικής CENTCOM, αναμενόταν να φτάσει στο Ισραήλ στην περιοχή τη Δευτέρα 5 Aυγούστου, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το ταξίδι στην περιοχή, όπου βρισκόταν από το Σάββατο 3/8, είχε προγραμματιστεί πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις που πυροδότησαν την απειλή πολέμου, αλλά τώρα αναμένεται να συνδυάσει τον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που βοήθησε στην αποτροπή της προηγούμενης άμεσης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχος των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης