Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Μαύρη» πρόβλεψη από UBS: Το να επενδύεις τώρα στην Ιαπωνία είναι σαν να πιάνεις μαχαίρι που πέφτει - Το sell off θα συνεχιστεί

«Μαύρη» πρόβλεψη από UBS: Το να επενδύεις τώρα στην Ιαπωνία είναι σαν να πιάνεις μαχαίρι που πέφτει - Το sell off θα συνεχιστεί

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας έχει διαμηνύσει ότι το επίπεδο επιτοκίου 0,5% -η Ιαπωνία έχει να δει αυτό το επίπεδο από το 2008- δεν αποτελεί εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε ακόμη υψηλότερα

Σχετικά Άρθρα
Συνέχεια στο sell off στο ιαπωνικό χρηματιστήριο «βλέπει» η UBS, απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα προς τους επενδυτές. «Το να μπαίνει κάποιος στο ιαπωνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνει ένα μαχαίρι που πέφτει» προειδοποίησε ο Kelvin Tay από τη UBS Global Wealth Management, μιλώντας στο CNBC. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο Nikkei 225 και ο Topix διεύρυναν την πτώση τους, πέφτοντας πάνω από 7% την ημέρα και κινούμενοι κοντά σε έδαφος bear market.
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά ήταν τόσο ανεβασμένη τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι το ιαπωνικό γεν είναι πολύ, πολύ αδύναμο. Μόλις αντιστραφεί πρέπει να βγεις από την αγορά και νομίζω ότι τώρα όλοι αυτό κάνουν» δήλωσε ο Tay.
Το γεν, που εξασθένισε σε χαμηλό 38 ετών, στο 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέστρεψε την πορεία του λίγο πριν τη συνεδρίαση της κεντρική τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ). Ενισχύθηκε απότομα αφού, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 0,25% και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων. Επί του παρόντος, το γεν διαπραγματευόταν για τελευταία αφορά στα 144,82 δολ. το χαμηλότερο επίπεδο του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Ένα ισχυρότερο γεν πιέζει τα ιαπωνικά χρηματιστήρια, στα οποία κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι εμπορικοί οίκοι και οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, είχε δώσει έναν «γερακίσιο» τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, λέγοντας ότι «αν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει «ακόμα αρκετή απόσταση» μέχρι το επιτόκιο να φτάσει σε ένα ουδέτερο επίπεδο που επηρεάζει την οικονομία.
Παράλληλα, ο Ueda υποστήριξε ότι το επίπεδο επιτοκίου 0,5% -η Ιαπωνία έχει να δει αυτό το επίπεδο από το 2008- δεν αποτελεί εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε ακόμη υψηλότερα.

Βαρόμετρο, το γεν

Ο Tay δήλωσε ότι το γεν μπορεί να δείξει αν η ιαπωνική αγορά θα πάει καλά. Καθώς το γεν έχει ενισχυθεί, οι μετοχές έχουν μειωθεί, «υπάρχει ακόμα πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, δυστυχώς», είπε.
Αν και ο Tay αναγνώρισε ότι ορισμένα κέρδη που σημείωσε η αγορά οφείλονται στις προσπάθειες εταιρικής αναδιάρθρωσης του χρηματιστηρίου του Τόκιο, «ο κύριος μοχλός ήταν το ιαπωνικό γεν».
Ένας παράγοντας για τον οποίο το γεν έχει εμφανιστεί τόσο έντονα στην ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως η εκκαθάριση του «yen carry trade». Όταν το γεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της BOJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γεν και επένδυαν τα έσοδα σε assets με υψηλότερες αποδόσεις.
Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να δανειστεί γεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%.
Τώρα, με τη Fed να σηματοδοτεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι στο τραπέζι και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το «carry trade» λιγότερο ελκυστικό, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του γεν.
Ο Tay αναμένει ότι το γεν θα φτάσει περίπου στα 143 προς το δολάριο, αλλά αν οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αρχίσουν να επαναπατρίζουν περισσότερα γεν πίσω στην Ιαπωνία, το νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει στα 135 έναντι του δολαρίου. «Οπότε, ναι, το γεν μπορεί να βρει ένα επίπεδο, αλλά αυτή τη στιγμή, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ελκυστική για να θέλω πραγματικά να μπω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης