Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση από Fed για να καθησυχάσει τις αγορές - Goolsbee (Chicago Fed): Εάν η οικονομία επιδεινωθεί, θα τη διορθώσουμε

Παρέμβαση από Fed για να καθησυχάσει τις αγορές - Goolsbee (Chicago Fed): Εάν η οικονομία επιδεινωθεί, θα τη διορθώσουμε
Ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιδράσει στα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Μήνυμα για παρέμβαση από τη Fed, απηύθυνε ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee, εν μέσω sell off στις διεθνείς αγορές λόγω ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Goolsbee δεσμεύθηκε ότι η Fed θα αντιδράσει στα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας και ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι πολύ περιοριστικά τώρα.
Ερωτηθείς εάν η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και του μεταποιητικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Fed, ο Goolsbee δεν δεσμεύτηκε για μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να διατηρηθεί μια «περιοριστική» πολιτική στάση εάν η οικονομία αποδυναμώνεται.
«Η δουλειά της Fed είναι πολύ απλή, μεγιστοποίηση της απασχόλησης, σταθεροποίηση των τιμών και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό πρόκειται να κάνουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο CNBC. «Είμαστε προνοητικοί ως προς αυτό» τόνισε και υπογράμμισε πως η Fed θα «διορθώσει» την οικονομία αν αρχίσει να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα είναι στο τραπέζι, πάντα», συμπεριλαμβανομένων τόσο των αυξήσεων όσο και των μειώσεων επιτοκίων.

Αναταραχή στις αγορές

Οι δηλώσεις του Goolsbee έγιναν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, κι όταν τα futures του Dow Jones σημείωναν απώλειες σχεδόν 1.300 μονάδες ή σχεδόν 3%, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα. Οι κινήσεις συνέχισαν μια πτωτική πορεία που ξεκίνησε την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την απόφαση της Fed να μην μειώσει τα επιτόκια, εγείροντας ανησυχίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται πίσω από την καμπύλη καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και η οικονομία εξασθενεί. Οι φόβοι εντάθηκαν μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση.
Ωστόσο, ο Goolsbee εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν οδεύουν προς την ύφεση. «Οι αριθμοί για την απασχόληση ήταν ασθενέστεροι από το αναμενόμενο, αλλά δεν μοιάζουν ακόμα με ύφεση» δήλωσε και συνέχισε «νομίζω ότι θέλετε να είστε προνοητικοί ως προς το που κατευθύνεται η οικονομία για τη λήψη των αποφάσεων».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η πολιτική της Fed είναι περιοριστική τώρα, μια θέση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται μόνο αν η οικονομία φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5% από τον Ιούλιο του 2023, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 23 χρόνια.
«Θα πρέπει να χαλαρώσουμε την περιοριστικότητα; Δεν πρόκειται να δέσω τα χέρια μας για το τι θα πρέπει να συμβεί στο μέλλον, διότι θα λάβουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Αλλά αν δεν έχουμε υπερθέρμανση, δεν θα πρέπει να είμαστε αυστηροί ή περιοριστικοί σε πραγματικούς όρους», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης