Διεθνή

Sell off στη Wall, λόγω ύφεσης, Μέσης Ανατολής και αρμπιτράζ στα επιτόκια – Στο -2,4% ο S&P 500, o Nasdaq -2,55% - Ο DAX στο -1,95%

Sell off στη Wall, λόγω ύφεσης, Μέσης Ανατολής και αρμπιτράζ στα επιτόκια – Στο -2,4% ο S&P 500, o Nasdaq -2,55% - Ο DAX στο -1,95%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Σχετικά Άρθρα
Μαζικά στην πόρτα της εξόδου συσσωρεύονται οι επενδυτές στη Wall Street, κατευθυνόμενοι σε ασφαλή καταφύγια, στον απόηχο των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω ενίσχυσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή.
Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσαν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας – όχι τόσο η αύξηση της ανεργίας, αλλά το γεγονός πως είχαμε άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό ακυρώνει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης και προοιωνίζεται οικονομική συρρίκνωση…
Την ίδια ώρα, αρνητικά συμβάλλει το carry trade στο γεν ή αρμπιτράζ επιτοκίων…
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αποφάσισε να αυξήσει τα κεντρικά της επιτόκια, από το 0% και 0,10% στο 0,25%, oδηγώντας τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, όπου βρίσκονταν στο 0,30%.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι μέχρι πριν από μία εβδομάδα κάναμε λόγο για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, πλέον οι αγορές δηλώνουν απογοητευμένες με τη Fed που δεν μείωσε τα επιτόκια και προεξοφλούν περικοπή τους έως 0,5% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο εύρος του 4,75% - 5,00%.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -2,4% στις 38.788 μον.,
ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 2,4% στις 5.218 μον.,
ενώ ο δείκτης Nasdsaq κατακρημνίζεται -2,55%, στις 16.348 μον.
Επίσης, ο δείκτης φόβου / VΙΧ εκτινάχθηκε στις 36 μον.
fsdasafdsfadafsddsa.JPG
Ενδεικτικά, στο ταμπλό η Nvidia διολισθαίνει 9%, ούσα -23% από τα ιστορικά υψηλά της.
Η Apple γκρεμίζεται 8%, καθώς η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό τις μετοχές του.
Άλλοι μεγάλοι χαμένοι ήταν η Tesla με πτώση 7% και η Broadcom και η Super Micro Computer με πτώση άνω του 9% η καθεμία.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Ειδικότερα, το yield του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,76%, έναντι 4,20% πριν από έναν χρόνο.

Το Bitcoin υποχώρησε από σχεδόν 62.000 δολάρια την Παρασκευή 2 Αυγούστου σε περίπου 52.000 δολάρια τη Δευτέρα 5 Aυγούστου.

Μήνυμα για παρέμβαση από τη Fed, απηύθυνε ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee, εν μέσω sell off στις διεθνείς αγορές λόγω ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Goolsbee δεσμεύθηκε ότι η Fed θα αντιδράσει στα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας και ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι πολύ περιοριστικά τώρα.
Ερωτηθείς εάν η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και του μεταποιητικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Fed, ο Goolsbee δεν δεσμεύτηκε για μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να διατηρηθεί μια «περιοριστική» πολιτική στάση εάν η οικονομία αποδυναμώνεται.
«Η δουλειά της Fed είναι πολύ απλή, μεγιστοποίηση της απασχόλησης, σταθεροποίηση των τιμών και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Αυτό πρόκειται να κάνουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο CNBC.
«Είμαστε προνοητικοί ως προς αυτό» τόνισε και υπογράμμισε πως η Fed θα «διορθώσει» την οικονομία αν αρχίσει να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα είναι στο τραπέζι, πάντα», συμπεριλαμβανομένων τόσο των αυξήσεων όσο και των μειώσεων επιτοκίων.

Στα μάκρο της ημέρας, ανάκαμψη σημείωσαν οι υπηρεσίες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση.
Ειδικότερα, ο ISM ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 51,4 τον Ιούλιο από 48,8 τον Ιούνιο που ήταν το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ κάτω από το 50 συρρίκνωση.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη PMI στο 51,0. 

Κατάρρευση στις ευρωαγορές

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 195,1% στις 17.317 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.148 μον. με πτώση 1,42%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε στις 31.293 μονάδες με απώλειες 2,27%.
Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.
Capture_210.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης