Διεθνή

Οι ΗΠΑ υποτίμησαν θανάσιμα το υποβρύχιο ... θηρίο Yasen-M - Το μοναδικό στον κόσμο με υπερηχητική ισχύ

Οι ΗΠΑ υποτίμησαν θανάσιμα το υποβρύχιο ... θηρίο Yasen-M - Το μοναδικό στον κόσμο με υπερηχητική ισχύ
Πρόκειται για το μοναδικό επιχειρησιακό υποβρύχιο στον κόσμο ικανό να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους...
Το ρωσικό ναυτικό μπορεί να κατασκευάσει αρκετά αξιόλογα υποβρύχια συστήματα, ενώ οι ΗΠΑ υποτιμούν συστηματικά αυτά τα οπλικά επιτεύγματα, όπως το υποβρύχιο Yasen-M, μεταδίδει το National Interest.
«Η κλάση Yasen-M είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Οι Ρώσοι πρόσφατα μετέτρεψαν αυτήν την κατηγορία "cool" ρωσικών υποβρυχίων (όπως τα αποκαλούσε το Business Insider το 2023) σε υπερηχητικοά, καθώς φέρουν τους ανάλογους πυραύλους», τονίζει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δημοσίευμα.
Σημειώθηκε ότι μετά από αυτό, το Yasen-M έγινε το μοναδικό επιχειρησιακό υποβρύχιο στον κόσμο ικανό να αναπτύξει τέτοια όπλα υψηλού επιπέδου.
Η δημοσίευση υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο, η Ρωσία ανέπτυξε ένα από αυτά τα σκάφη ως μέρος ενός στολίσκου στην Κούβα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό λιμενικό στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
«Συνολικά, οι Ρώσοι έχουν μια από τις πιο γρήγορες και πιο θανατηφόρες υποβρύχιες πλατφόρμες που υπάρχουν σήμερα. Οι Αμερικανοί υποτιμούν το Yasen-M με δικό τους κίνδυνο», κατέληξε το δημοσίευμα.
Όπως ανέφερε ο ιστότοπος της Pravda στις 6 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι ένα απόσπασμα πολεμικών πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θα έφτανε για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας της Κούβας στις 12 Ιουνίου.
Μετά την είσοδο των ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι, οι Κουβανοί μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια: τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.
Ας θυμηθούμε ότι τον Δεκέμβριο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συμμετείχε σε τελετή έπαρσης της σημαίας πάνω από νέα πυρηνικά υποβρύχια στο Severodvinsk.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι πέντε ακόμη υποβρύχια κλάσης Yasen-M βρίσκονται υπό κατασκευή, καθώς και το πυρηνικό καταδρομικό Arkhangelsk.

Για πρώτη φορά στην Αζοφική τα ρωσικά υποβρύχια - Τρόμος στο Κίεβο

Για πρώτη φορά, η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ ταυτόχρονα στην περιοχή Azov - Μαύρη Θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχος Dmytro Pletenchuk, ανακοίνωσε αυτόν τον σημαντικό στρατιωτικό ελιγμό σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 29 Ιουλίου.
«Για πρώτη φορά, ο εχθρός εκτόξευσε τρία υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ ταυτόχρονα.
Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι διαθέσιμα στην περιοχή της Αζοφικής - Μαύρης Θάλασσας.
Μερικές φορές, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ονομάζεται στόλος υποβρυχίων.
Τώρα είναι αλήθεια», δήλωσε ο Pletenchuk.
Ωστόσο, δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την ανάπτυξη.
Η Maria Drutska, που προσδιορίστηκε στο Twitter ότι εργάζεται στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας, πρότεινε ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικείμενη επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία.
Το χρονοδιάγραμμα αυτής της κίνησης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, μόλις λίγες ημέρες αφότου το Ουκρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απέσυρε όλα τα πολεμικά της πλοία από την Αζοφική Θάλασσα εν μέσω κλιμάκωσης των ουκρανικών επιθέσεων.
«Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα», παρατήρησε ο Pletenchuk την περασμένη εβδομάδα στο Facebook.
«Φαίνεται ότι οι Ρώσοι άρχισαν να υποψιάζονται κάτι».
Ο Pletenchuk επανέλαβε τον Μάρτιο ότι ο «απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι η πλήρης απουσία στρατιωτικών πλοίων της λεγόμενης Ρωσικής Ομοσπονδίας στις περιοχές του Azov και της Μαύρης Θάλασσας».
Που προφανώς δεν δείχνουν να πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης