Διεθνή

Πολιτικό χάος στη Βουλγαρία: Νέες πρόωρες εκλογές στην χώρα, οι έβδομες μέσα σε 3 χρόνια

Πολιτικό χάος στη Βουλγαρία: Νέες πρόωρες εκλογές στην χώρα, οι έβδομες μέσα σε 3 χρόνια

Μετά από 6 γενικές εκλογές σε 3 χρόνια, η Βουλγαρία πηγαίνει στις κάλπες για έβδομη φορά

Σχετικά Άρθρα
Η Βουλγαρία οδεύει προς τις έβδομες κοινοβουλευτικές εκλογές από το 2021, βαθύνοντας το πολιτικό αδιέξοδο της βαλκανικής χώρας και θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την πιθανή ένταξή της στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/8/2024) ο πρόεδρος της χώρας.
Η τελευταία ψηφοφορία, που διεξήχθη τον Ιούνιο για να συμπέσει με τις ευρωεκλογές, απέτυχε να βγάλει νικητή και καμία από τις νέες πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, συγκλονίζεται από πολιτική αστάθεια από το 2020, όταν ξέσπασαν πανεθνικές διαδηλώσεις κατά των ηγετών της ολιγαρχικής μαφίας που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των κρατικών θεσμών.
Σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και τη διαρκώς διαδεδομένη παραπληροφόρηση, το πολιτικό αδιέξοδο έχει καθυστερήσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.
Αν και οι πολιτικοί προσπαθούν να φέρουν τη χώρα σε φόρμα για ένταξη το επόμενο καλοκαίρι, αναλυτές είπαν στο POLITICO ότι ο Ιανουάριος του 2026 είναι η πρώτη ρεαλιστική ημερομηνία για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ.
Σε τρία διαφορετικά πολιτικά κόμματα προσφέρθηκε η ευκαιρία να σχηματίσουν συνασπισμό στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου.
Η τριάδα - η κεντροδεξιά «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», η μεταρρυθμιστική «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και η λαϊκιστική «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» - δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης