Πολιτική

Δημητροκάλλης (ανεξάρτητος βουλευτής) για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: Η επιδότηση δεν λύνει την ενεργειακή κρίση

Δημητροκάλλης (ανεξάρτητος βουλευτής) για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: Η επιδότηση δεν λύνει την ενεργειακή κρίση

Η επιδότηση δεν είναι λύση για την ενεργειακή κρίση

Σχετικά Άρθρα
Σε μία αιχμηρή δήλωση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Δημητροκάλλης, απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook, αναφορικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η προσωρινή λύση της επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Τόνισε την απουσία εισοδηματικών κριτηρίων και τη γενική εφαρμογή της στήριξης, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει την ανισότητα, καθώς οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές λαμβάνουν ελάχιστη επιπλέον βοήθεια.
Ένα από τα κεντρικά σημεία της δήλωσης του Δημητροκάλλη ήταν η κριτική του στη χρηματοδότηση της επιδότησης μέσω της ειδικής εισφοράς στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στο μέλλον, με τις μονάδες αυτές πιθανόν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Επισήμανε επίσης ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού πως δεν θα ανεχθεί «ουρανοκατέβατα κέρδη» είναι δημαγωγική και δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Δημητροκάλλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ατέλειες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής από την ελληνική κυβέρνηση.
Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ξένες αγορές.
Καταλήγοντας, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Ανατολικής Αττικής κάλεσε την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τις αποσπασματικές ενισχύσεις με μία συνολική στρατηγική που θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια στην ενέργεια για όλους τους πολίτες.
Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για λύσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ελληνικό λαό.

Ακολουθεί η δήλωση:

"Η προσωρινή λύση της επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Η απουσία εισοδηματικών κριτηρίων και η γενική εφαρμογή της στήριξης ενισχύει την ανισότητα, καθώς οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές λαμβάνουν ελάχιστη επιπλέον βοήθεια.
Η χρηματοδότηση της επιδότησης μέσω της ειδικής εισφοράς στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στο μέλλον.
Οι μονάδες αυτές πιθανόν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Η δήλωση ότι δεν θα ανεχθούμε «ουρανοκατέβατα κέρδη» είναι μάλλον δημαγωγική και δεν παρέχει συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.
Επιπλέον, η αναφορά στις ατέλειες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς ενέργειας δεν αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις ξένες αγορές.
Αντί για αποσπασματικές ενισχύσεις, χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική που θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια στην ενέργεια για όλους τους πολίτες.
Ως βουλευτής Ανατολικής, δεσμεύομαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι για λύσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ελληνικό λαό.

Δημητροκάλλης Ιωάννης
Ανεξάρτητος Βουλευτής
Α' Ανατολικής Αττικής"

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης