Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Dragon» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών - Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τους πιστωτές κάνουν ότι θέλουν

«Dragon» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών - Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τους πιστωτές κάνουν ότι θέλουν
Τι λένε τα επίσημα στοιχεία - Βροχή οι ρυθμίσεις που απορρίπτονται
«Ψιλό γαζί ράβουν» τους οφειλέτες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών με την κα Θεώνη Αλαμπάση μετά την ανανέωση της θητείας της ως Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ως επιβράβευση για την …αποτελεσματικότητα του νέου Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ο οποίος «γέρνει» προς την πλευρά των πιστωτών.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που προσέφυγαν στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών τελικά τους …χορεύουν στο ταψί οι πιστωτές με την άδεια την πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. 
Η έκθεση προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού του Ιουνίου 2024 μεταξύ των πολλών …θετικών στοιχείων που σημειώθηκαν έχει και αρνητικά  τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι πιστωτές  δηλαδή οι servicers θα προσδιορίζουν το ύψος της μηνιαίας δόσης για την εξόφληση του δανείου ενώ η πρόταση του Μηχανισμού πάει στο κάλαθο των αχρήστων.

Τι λένε τα επίσημα στοιχεία - Βροχή οι ρυθμίσεις που απορρίπτονται

Τον Ιούνιο του 2024 στην κατηγορία Πολυμερείς διαπραγματεύσεις το 62,58% των προτεινόμενων ρυθμίσεων απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες. Το 21,57% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε "αδυναμία εξυπηρέτησης" .
Ανάμεσα στους λόγους που δεν υπήρχε  συμφωνία ήταν η Αδυναμία εξυπηρέτησης της πρότασης ρύθμισης , η Μη συμφέρουσα πρόταση, η Πολύ σύντομη διάρκεια αποπληρωμής  όπως και η Πολύ μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.  

Ρύθμιση οφειλής με servicers

Η αιτιολόγηση απορρίψεων Χρηματοπιστωτικών Φορέων (τράπεζες, servicers) βασίζεται στα στοιχεία του οφειλέτη που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν διότι τα εισοδήματα αντιπροσωπεύουν τα δηλωθέντα.
Όμως το 21,73% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
Το 16,84% αφορά "άλλο" ως αιτιολόγηση. Το 10,16% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (OCW) δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.

Συμπεράσματα: Dragon οι συμφωνίες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Τα στοιχεία του δανειολήπτη με την αίτηση ρύθμισης ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και προέρχονται από την ΑΑΔΕ. Αναγράφονται τα ετήσια εισοδήματα όπως και οι οφειλές προς το Δημόσιο και σε χρηματοπιστωτικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ρύθμιση αποπληρωμής  είναι αποτέλεσμα του πιστωτή και τις περισσότερες φορές δεν δικαιολογείται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Η μονομερής απόφαση των πιστωτών αφορά το σύνολο των δανειοληπτών  που προσφύγουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για μια ικανοποιητική ρύθμιση, αλλά δεν χαρακτηρίζονται ευάλωτοι.
Με την «άδεια» της πολιτείας o Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών θυμίζει  την τηλεοπτική παραγωγή Dragon’s με τις γνωστές συμφωνίες.  
 
Οι ευάλωτοι δανειολήπτες ως προστατευόμενοι - Και εδώ απορρίψεις

Τον Ιούνιο του 2024 έγιναν 2528 αιτήσεις ευάλωτων με 1014 ολοκληρωμένες (621 επιτυχείς και 393 μη-επιτυχείς) Η πλειοψηφία των μη-επιτυχών είναι απορρίψεις οφειλετών, καθώς οι Χρηματοπιστωτικοί Φορείς ( τράπεζες και servicers) και το Δημόσιο απορρίπτουν μόνο σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής.

To υπουργείο Οικονομικών χαίρεται για τις εξελίξεις

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο ανοδικός ρυθμός του εξωδικαστικού μηχανισμού συνεχίστηκε, οδηγώντας στο νέο ρεκόρ των 1.952 ρυθμίσεων για το μήνα Ιούλιο, αριθμός που αντιστοιχεί σε οφειλές 518 εκατ. ευρώ. Συνολικά, καταγράφονται 21.176 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,2 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης) για αιτήσεις με οφειλές έως 250.000 ευρώ, με τις Intrum, QQuant και Veraltis να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά και για τον μήνα Ιούλιο. 
Επιπρόσθετα, προσφέρονται στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο, ύψους 357 εκατ. ευρώ για 6.218 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων, τέσσερις εκ των οποίων (DoValue, Cepal, Intrum, QQuant) πραγματοποίησαν συνολικά απευθείας ρυθμίσεις για 5.200 οφειλέτες στα 337 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και για τις τέσσερις εταιρείες οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν σε στεγαστικά δάνεια.

Οι ρυθμίσεις δανείων με προκαταβολή το 30% της οφειλής

Πρόκειται για πρόσφατη νομοθετική  παρέμβαση που προσδιορίζει το ποσοστό στο 30% σε σχέση με το σύνολο της οφειλής ενώ πριν  τη ρύθμιση το ποσοστό της προκαταβολής ήταν προνόμιο του πιστωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, υπήρξαν συνολικά 144 αιτήσεις, σε διάφορα στάδια, με χρήση του μέτρου της προκαταβολής  Οι 65 έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο και οι 35 είχαν θετική έκβαση (σ.σ. αναστολή πλειστηριασμού). Στην έκβαση της διαδικασίας οι 30 έχουν κόκκινη σήμανση και 35 με πράσινη επισήμανση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης