Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν θα αιφνιδιάσει το Ισραήλ - Επίθεση σε δύο κύματα με εμπλοκή Hezbollah - Ρουκέτες στην αμερικάνικη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ με 5 τραυματίες

Το Ιράν θα αιφνιδιάσει το Ισραήλ - Επίθεση σε δύο κύματα με εμπλοκή Hezbollah - Ρουκέτες στην αμερικάνικη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ με 5 τραυματίες
Το Ιράν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ - Netanyahu: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια
(upd12) Αν και δεν επαληθεύτηκε η «προφητεία» του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken – αλλά των αρμόδιων υπηρεσιών του Πενταγώνου – ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο της εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh επρόκειτο να γίνει έως και χθες Δευτέρα 5/8, οι Ιρανοί κάθε άλλο παρά έχουν ματαιώσει τα σχέδια τους για επίθεση στο Ισραήλ.
Η εκδίκηση για τον θάνατο του Haniyeh και η επίθεση στο Ισραήλ είναι αποφάσεις ειλημμένες, αν και η Τεχεράνη φέρεται πως επιθυμεί να παίξει το χαρτί του αιφνιδιασμού.

Πράγματι η Δύση δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για το πότε ούτε για το πώς σκοπεύει αυτή την φορά το Ιράν να εκδηλώσει την εκδίκηση του κατά του Ισραήλ, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν πως η ιρανική επίθεση θα εκδηλωθεί ... μέσα στις επόμενες ώρες.
Ωστόσο, αυτή φαίνεται πως έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, έστω ...και συγκρατημένα.
Η Hezbollah έχει ήδη εξαπολύσει δύο μεγάλες επιθέσεις – η τελευταία εκδηλώθηκε με την εκτόξευση 50 ρουκετών μέσα στο Σαββατοκύριακο – ενώ τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτες κατά της αμερικανικής βάσης Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Αμερικάνοι στρατιώτες.
Πρόκειται για μια επίθεση, την οποία οι ΗΠΑ αποδίδουν ήδη σε φιλοιρανικές οργανώσεις.
Η Τεχεράνη προφανώς και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις συμμαχικές προς αυτήν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (Hezbollah, Houthis, Hamas) για το πώς θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Haniyeh.
Το στοιχείο του αιφνιδιασμού επιβεβαιώνεται και από τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα άλλοι λένε πως θέλουν τον θάνατο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu και άλλοι τονίζουν πως το Ιράν ναι μεν πρέπει να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη αλλά δεν θέλει κλιμάκωση και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Πάντως, οι Αμερικάνοι, οι οποίοι δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ, υποστηρίζουν πως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να κάνουν όλοι ένα βήμα προς τα πίσω έτσι ώστε να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Νέο σενάριο από ΗΠΑ - Επίθεση στο Ισραήλ σε δύο κύματα

Ένα νέο σενάριο σχετικά με την επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξετάζουν τώρα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Βάσει αυτού, η ιρανική επίθεση θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, το οποίο επικαλείται το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε χθες Δευτέρα 5/8 το βράδυ ο πρόεδρος Biden, η αντιπρόεδρος Kamala Harris και η ομάδα εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, η επίθεση στο Ισραήλ θα γίνει σε δύο κύματα: το ένα από το Ιράν και το δεύτερο από τη Hezbollah.
«Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση του Ιράν και της Hezbollah είναι ακόμα «έργο σε εξέλιξη» και ότι αμφότεροι είναι αναποφάσιστοι για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν» μεταδίδει το Axios.
6_99.jpg
Τραυματίες Αμερικάνοι στρατιώτες στο Ιράκ

Και ενώ το πότε και το πώς θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, οι Αμερικάνοι μετρούν ήδη πέντε τραυματίες στρατιώτες ύστερα από την επίθεση με ρουκέτες που εκδηλώθηκε κατά της βάσης τους Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ.
Η επίθεση εκδηλώθηκε με δύο ρουκέτες Katyusha, οι οποίες φέρονται να έπεσαν μέσα στη στρατιωτική βάση.
Όπως αναφέρεται, ένας εκ των 5 Αμερικάνων στρατιωτών, έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εκτιμάται πως αυτή συνδέεται με τις απειλές του Ιράν για αντίποινα στο Ισραήλ και στους συμμάχους του.
Άλλωστε το Ιράν έχει κατηγορήσει και τις ΗΠΑ ότι φέρουν ευθύνη για τη δολοφονία του Haniyeh λόγω της υποστήριξης που παρέχουν στους Ισραηλινούς.

Οι ΗΠΑ φοβούνται νέες επιθέσεις

Η επίθεση αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στις ΗΠΑ, οι οποίες – σύμφωνα με το πρακτορείο Axios – αναμένουν περισσότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει το Axios, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναμένει κλιμάκωση των επιθέσεων από «φιλοιρανούς μαχητές» τις επόμενες ημέρες.
Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει πως οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιτρέπουν σε τέτοιες ομάδες να αισθάνονται «λιγότερο περιορισμένες από το Ιράν».

Μεταφέρουν στρατεύματα από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράκ

Στον απόηχο της επίθεσης στην αμερικανική βάση αλλά και εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν, οι Αμερικάνοι φέρονται να μεταφέρουν δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία προς το Ιράκ.
Το Al Mayadeen μετέδωσε πως αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι εντοπίστηκε στο σημείο ελέγχου Arar ενώ απέδωσε τις μετακινήσεις αυτές, στις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της ιρανικής επίθεσης.

Κλιμάκωση της έντασης

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin και Ισραήλ, Yoav Gallant συμφώνησαν ότι η επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης στο Ιράκ συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι σηματοδοτεί τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν.
Ο Austin φέρεται να διαβεβαίωσε εκ νέου τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι οποιασδήποτε απειλής από το Ιράν, τη Hezbollah και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με τους Ιρανούς.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν συμφέρει κανέναν η κλιμάκωση

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση, διότι αυτή, δεν συμφέρει κανέναν, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν εντατικές διπλωματικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση.
Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.
Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια» είπε ο Bllinken.

Συναγερμός στο Ισραήλ για επίθεση από Λίβανο

Νωρίτερα το σύστημα αεράμυνας των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων ενεργοποιήθηκε και αναχαίτισε «ύποπτο αεροπορικό στόχο» που πέρασε τα σύνορα με τον Λίβανο
Από την επίθεση αυτή δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.
Την ίδια στιγμή, η Jerusalem Post μεταδίδει πως ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πέντε πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
665.JPG
Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Haniyeh για να επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή
υποστήριξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti o Abbas.

Βέβαιη η επίθεση


Ο Israel Katz, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε νωρίτερα χθες Δευτέρα 5/8 πως το Ιράν αποφάσισε να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα του Ιράν παραδόθηκε στο Ισραήλ μέσω του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών του Péter Szijjártó, ο οποίος τηλεφώνησε απευθείας στον Katz για να του εξηγήσει ότι είχε λάβει αυτές τις πληροφορίες από τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Ali Bagheri.
«Το Ιράν μας ενημέρωσε ότι σκοπεύει να επιτεθεί στο Ισραήλ», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Biden «ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα (05/08) ή την Τρίτη (06/08)», αναφέρει η Washington Post.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 5/8, η Τεχεράνη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ - ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών - για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την κίνησή της.

Pezeshkian: Η ηγεμονία των ΗΠΑ έχει παρέλθει - Ρωσία και Ιράν θα εγγυηθούν την ειρήνη στον νέο πολυπολικό κόσμο

Ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην ΥΠΑΜ της Μόσχας Sergei Shoigu, μίλησε για τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ασφάλεια, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει εδώ και καιρό τον ηγετικό της ρόλο σε αυτόν τον τομέα.
«Η εποχή της ηγεμονίας ορισμένων χωρών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει παρέλθει.
Οι κοινές θέσεις και η συνεργασία του Ιράν και της Ρωσίας για τη διάδοση της πολυπολικότητας στον κόσμο σίγουρα θα συμβάλουν στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και ειρήνης σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ιρανός ηγέτης.

«Θέλουμε τον θάνατο του Netanyahu»

Το Ιράν θέλει τον θάνατο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu
ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh υποστήριξε ο Ιρανός βουλευτής Mohammad Qasim Osmani.
«Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια επιχείρηση True Promise (σ.σ. έτσι ονομάστηκε η επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο) ως εκδίκηωση για τον Ismail Haniyeh...
Δεν συμφωνούμε σε τίποτα λιγότερο από τον θάνατο του Netanyahu» υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ιρανικό κοινοβούλιο ο Osmani, όπως μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB.
Ο Osmani είπε ότι το Ισραήλ έχει γίνει «τόσο θρασύ» που «χύνει το αίμα ενός φιλοξενούμενου στην Τεχεράνη», τονίζοντας ότι το Ιράν θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να εκδικηθεί τον θάνατο του Haniyeh.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani υποστήριξε πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας ωστόσο πως είναι αναγκαία η τιμωρία του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να τιμωρήσει το Σιωνιστικό καθεστώς» υποστήριξε ο Kanaani.

Netanyahu: Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα - Θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στον Άξονα του Κακού

Καθώς το Ισραήλ περιμένει το χτύπημα από το Ιράν, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Κυριακή 4 Αυγούστου ότι η χώρα είναι έτοιμη για τα πάντα και ότι θα αντεπιτεθεί σκληρά εάν δεχθεί επίθεση
Το Ισραήλ θα σταθεί όρθιο ενάντια στην απειλή από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του από κοντά και μακριά, δήλωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant την Κυριακή 4 Αυγούστου.
«Το Ιράν και οι επικριτές του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε πεδίο - μακριά και κοντά
», είπε ο Netanyahu .
«Όποιος μας πληγώσει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
«Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή - είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.
Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο – τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», είπε ο Netanyahu.

Νέα επίθεση Erdogan σε Netanyahu: Ψεύδεται όπως ο Hitler

Μία ακόμη σκληρή επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, παρομοιάζοντάς τον εκ νέου με τον Αδόλφο Χίτλερ. 
«Η ιστορία καταγράφει πολύ ξεκάθαρα το πού στάθηκε ο καθένας.
Ακριβώς όπως πέρασαν με ντροπή στην Ιστορία εκείνοι που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την ομιλία του Hilter για τη γενοκτονία στο Reichstag, το ναζιστικό Κοινοβούλιο, πριν από 85 χρόνια, έτσι και τα ψέματα του σύγχρονου Hitler, του Netanyahu, δεν θα μπορέσουν επίσης να ξεπλύνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους αυτή τη μαύρη κηλίδα από τα χέρια τους» είπε ο Erdogan.
«Δεν μπορούμε να “διαβάσουμε” το γεγονός ότι έγινε μάρτυρας ο αδελφός μας Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, ανεξάρτητα από τη σκηνή των χειροκροτημάτων (σσ: στο αμερικανικό Κογκρέσο).
Αυτές οι τρομερές εικόνες όχι μόνο τραυματίζουν βαθιά τον παλαιστινιακό λαό, αλλά χειρότερα, αποθρασύνουν τον Netanyahu
» είπε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προειδοποίηση από Αίγυπτο: Σε κρίσιμη καμπή η Μέση Ανατολή - Κάντε όλοι πίσω

Η Μέση Ανατολή είναι σήμερα μάρτυρας μιας εξαιρετικά επικίνδυνης καμπής στην ιστορία της και για να επιβιώσει, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν σημαντικό αυτοέλεγχου υποστήριξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi.
Σε συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε πως όλα τα κράτη της περιοχής πρέπει να επιδείξουν υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου και να ακούσουν τη φωνή της λογικής.
Όπως είπε, «ένας από τους τρόπους αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή είναι η άμεση καθιέρωση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία με τη σειρά της «θα ανοίξει τον δρόμο για πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση της σύγκρουσης».
«Το Κάιρο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους επέκτασης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, η οποία θα απειλήσει την ασφάλεια όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι αυτή τη στιγμή «εξαιρετικά σοβαρή» και καταδίκασαν «τις ισραηλινές πολιτικές που αποσκοπούν μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης