Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Carry trade»... η επενδυτική τακτική που συνέθλιψε τα χρηματιστήρια - Πως λειτουργεί και ο ρόλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

«Carry trade»... η επενδυτική τακτική που συνέθλιψε τα χρηματιστήρια - Πως λειτουργεί και ο ρόλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Τα carry trades, ενισχυμένα από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού
Σχετικά Άρθρα
Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα ιαπωνικά χρηματιστήρια, μετά το sell off των τελευταίων ημερών. Και παρ' όλο, που η πλειοψηφία των επενδυτών απέδωσαν το γεγονός στις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και στον φόβο για αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, κάποιοι αναλυτές επιμένουν ότι ο… ένοχος για την κατάρρευση είναι το carry trade (αρμπιτράζ επιτοκίων). Πρόκειται για μια επενδυτική τακτική που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να ικανοποιήσουν τα στοιχήματά τους, παρά μια σκληρή και γρήγορη αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι εν λόγω αναλυτές υπογραμμίζουν πως αν και τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ο καταλύτης για το sell-off στην αγορά, η έκθεση για την απασχόληση από μόνη της δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων.
«Κατά την εκτίμησή μας, μεγάλο μέρος αυτής (της πώλησης στην αγορά) οφείλεται σε συνθηκολόγηση θέσεων, καθώς ορισμένα μακροοικονομικά κεφάλαια πιάστηκαν σε λάθος δρόμο σε μια συναλλαγή και ενεργοποιήθηκαν τα stop, αρχικά ξεκινώντας με το συνάλλαγμα και το ιαπωνικό γεν» εξηγεί ο Mark Dowding από την BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε προκαθορισμένα επίπεδα που ενεργοποιούν την αγορά ή την πώληση.
Τα carry trades, ενισχυμένα από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού, ανέφερε από την πλευρά της η ING. Κατά συνέπεια, μερικά από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη.

Πως λειτουργεί το carry trade

Στο carry trade, o επενδυτής δανείζεται από μία χώρα με χαμηλά επιτόκια, μέσω ενός φθηνού νομίσματος, και τα επανεπενδύει στο ενεργητικό μίας άλλης χώρας με υψηλότερα επιτόκια, ισχυρότερο νόμισμα και κατά συνέπεια υψηλότερες αποδόσεις.
Όταν το γιεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γιεν και επένδυαν τα χρήματα αυτά σε επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων. Πρακτικά, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%.
Οι επενδυτές κατέφυγαν μαζικά σε αυτή την πρακτική τον τελευταίο 1,5 χρόνο, με μία χαρακτηριστική «ελαφρότητα» και εκτιμώντας ότι ενέχει μηδενικό ρίσκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης