Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή! Μια έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Fed θα προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό - To «προηγούμενο» του 2020

Προσοχή! Μια έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Fed θα προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό - To «προηγούμενο» του 2020
Τα τελευταία 24ωρα και εν μέσω sell off στις αγορές, στο προσκήνιο ήρθαν σενάρια για έκτακτη παρέμβαση από τη Fed με στόχο τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Οι επαναλαμβανόμενοι φόβοι για μια ύφεση ή επιβράδυνση στις ΗΠΑ έκαναν πολλούς επενδυτές να προετοιμάζονται για κάτι που σπάνια συμβαίνει και απαιτεί υψηλό πήχη για να εφαρμοστεί: Μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Η τελευταία φορά που η αμερικανική κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε μια τέτοια προσαρμογή ήταν τον Μάρτιο του 2020 - κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις ΗΠΑ, όταν η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1%-1,25% σε μια κίνηση μεταξύ των συνεδριάσεων. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε ούτως ή άλλως την ίδια ημέρα, με τους επενδυτές να ταράζονται και να μην καθησυχάζουν. Κι αυτό -σύμφωνα με το MarketWatch- αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς τα πράγματα μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ για τις αγορές, ακόμη και όταν παίρνουν αυτό που επιθυμούν.
Η Fed έχει προβεί σε έκτακτες μειώσεις επιτοκίων μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις στην ιστορία της που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων του 2007-2008, της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και πάλι το 2001 μετά την κατάρρευση της φούσκας των τεχνολογικών μετοχών.

Το sell off και οι εκκλήσεις για παρέμβαση από τη Fed

Το αρνητικό κλίμα ήταν τόσο έντονο τη Δευτέρα (5/8/2024) που οι παγκόσμιες αγορές παραπαίουν, καθώς οι μετοχές πωλούνταν από την Ασία έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και οι επενδυτές κατέφευγαν στην ασφάλεια των σταθερών εισοδημάτων κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού της Νέας Υόρκης. Κάποια στιγμή, η αγορά swap απέδιδε πιθανότητα άνω του 50% για έκτακτη περικοπή την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Και ο διακεκριμένος οικονομολόγος Jeremy Siegel ζήτησε μια επιθετική έκτακτη μείωση 75 μονάδων βάσης από τη Fed, επιπλέον μιας άλλης μείωσης του ίδιου μεγέθους τον Σεπτέμβριο.
Τα σενάρια σχετικά με την ανάγκη παρέμβασης από τη Fed ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες της Wall Street άρχισαν να διατυπώνουν εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων της Fed με πιο επιθετικό τρόπο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο οικονομολόγος της JP Morgan Chase Michael Feroli, για παράδειγμα, επεσήμανε σε σημείωμά του ότι «υπάρχει ισχυρή περίπτωση να δράσουμε» πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου ή την επόμενη ενημέρωση της πολιτικής της Fed.
Οι Αμερικανοί traders και επενδυτές ξύπνησαν τη Δευτέρα με τις ασιατικές αγορές στο κόκκινο. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 12,4%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε μία ημέρα από τις 20 Οκτωβρίου 1987, ήτοι την επομένη του χρηματιστηριακού κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» στις ΗΠΑ. Επιδείνωση των κινήσεων στην Ασία αποτέλεσε η εκκαθάριση μιας δημοφιλούς θέσης γνωστής ως το «carry trade» του γεν, μια στρατηγική που περιλαμβάνει το δανεισμό σε γεν και την επένδυση σε ένα περιουσιακό στοιχείο με υψηλότερη απόδοση.

Η έκτακτη μείωση επιτοκίων θα φέρει πανικό στις αγορές

«Η Fed έχει δύο στόχους, τη σταθερότητα των τιμών και την πλήρη απασχόληση. Έχει επίσης και μια τρίτη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία γίνεται αντιληπτή μόνο όταν λείπει», δήλωσε ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bannockburn Global Forex στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο MarketWatch.
«Αλλά ο πήχης είναι πολύ ψηλά για μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Chandler. «Δεν μπορώ να σκεφτώ μια φορά που έκαναν κάτι τέτοιο όταν δεν υπήρχε κάποιο είδος προβλήματος σταθερότητας. Ακόμα και με την πτώση των αμερικανικών μετοχών, εξακολουθούμε να είμαστε υψηλότερα στο έτος. Και μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων με στόχο την ηρεμία της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της Fed να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς».
Ήταν μόλις την περασμένη Τετάρτη που οι αξιωματούχοι της Fed επέλεξαν να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα μεταξύ 5,25% και 5,5%. Ο πρόεδρος, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη για τον πληθωρισμό πριν μειώσουν τα επιτόκια και ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι.
Ενώ οι πιθανότητες για μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων αυξάνονται, «οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν αλλάξει πολύ, και τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση ήταν μόνο ένα δεδομένο», δήλωσε η Gina Bolvin, πρόεδρος της Bolvin Wealth Management Group στη Βοστώνη, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 380 εκατ. δολαρίων. «Ωστόσο, οι αγορές συναλλάγματος είναι σημαντικές και μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για να παρέμβει η Fed».
Σε ένα email, η Bolvin έγραψε ότι «οι επενδυτές πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα: οι διορθώσεις είναι φυσιολογικές και ενώ η ανεργία αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλή. Η Fed μπορεί ακόμα να κολλήσει αυτή την προσγείωση, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης