Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ουρά σέρνει… τον σκύλο - Το Ισραήλ θέλει να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η ουρά σέρνει… τον σκύλο - Το Ισραήλ θέλει να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Η Ουάσιγκτον δεν είναι προετοιμασμένη για έναν πόλεμο με το Ιράν
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Και ενώ όλος ο κόσμος περιμένει το πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στις δολοφονίες του Fuad Shukr και του Ismail Haniya, η Ουάσιγκτον δεν χάνει χρόνο.
Ή, τουλάχιστον, προσπαθεί επιμελώς να πείσει τους πάντες για αυτό, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Τεράστια δύναμη πυρός

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα κρούσης στο Στενό του Ορμούζ, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο συνοδεύεται από άλλα έξι πλοία - μεταφέρθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες των Houthis της Υεμένης να μπλοκάρουν τους ναυτικούς εμπορικούς δρόμους.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι με απόφαση του επικεφαλής του Πενταγώνου, στην περιοχή αποστέλλεται και το USS Abraham Lincoln.
Επιπλέον, η ομάδα μάχης USS Wasp με τρεις δωδεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα επί του σκάφους βρίσκεται σε υπηρεσία στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σε αυτό βρίσκονται περίπου 4.500 Αμερικανούς πεζοναύτες.
Όμως το θέμα δεν τελείωσε ούτε εκεί.
Ο Lloyd Austin διέταξε μια επιπλέον μοίρα F-22 να σταλεί στην περιοχή και ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα που έδειχναν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-2 να προσγειώνεται στο Κατάρ.

Το Ισραήλ προκαλεί

Κρυμμένη πίσω από ένα… βουνό ξένων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, η ισραηλινή κυβέρνηση αρχίζει να δοκιμάζει τη δύναμη των πιθανών αντιπάλων της.
Έτσι, την προηγούμενη μέρα, τέσσερα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εισέβαλαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, μετά την οποία, όπως το περιέγραψε λακωνικά η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της αραβικής χώρας, «εκτέλεσαν ελιγμούς πάνω από τη Βηρυτό».
Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να ονομαστεί πρόκληση, αλλά για αυτό θα έπρεπε να ξεχάσουμε, τουλάχιστον, όλα τα γεγονότα των τελευταίων δέκα μηνών, τονίζει το δημοσίευμα.
Αμέσως μετά την επίθεση στο Majdal Shams, η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε την Ουάσιγκτον να πιέσει το Ισραήλ έτσι ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Επιπλέον, οι Αμερικάνοι ζήτησαν ακόμη και από το Τελ Αβίβ να μην επιτεθεί στη Βηρυτό.
Όλος ο κόσμος έμαθε πόσο προσεκτικά ανταποκρίθηκε το Ισραήλ στα αιτήματα του στρατηγικού του εταίρου λίγες μέρες αργότερα, όταν η αεροπορία του εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ο υψηλόβαθμος διοικητής της Hezbollah, Fuad Shukr και 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εξαθλιωμένος ηγεμόνας

Ο ηγεμόνας, φυσικά, είναι εξαθλιωμένος, αλλά μια τέτοια περιφρόνηση για τις επιθυμίες του προστάτη θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από ένα πράγμα: το ίδιο το Ισραήλ θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η εξήγηση, με την πρώτη ματιά, είναι λογική, αλλά εδώ όλα είναι κάπως πιο περίπλοκα.
Ακόμη και μια άμεση σύγκρουση με τη Hezbollah μετά από δέκα μήνες πολέμου στη Γάζα φαίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη για το Τελ Αβίβ.
Επιπλέον, η ισραηλινή κοινωνία απαιτεί ολοένα και περισσότερο από την κυβέρνηση κάποια αποτελέσματα από την εισβολή στη Γάζα και τον πρόωρο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Τα αποθέματα των εφέδρων δεν είναι επίσης ατελείωτα ενώ και η οικονομία επιβαρύνεται.
Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ο Netanyahu πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την παραίτηση και όχι στο μακρινό μέλλον, θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου λόγω ενός σωρού κατηγοριών διαφθοράς.

Δεν μπορεί μόνο του το Ισραήλ

Αλλά ο Bibi (σ.σ. ο Benjamin Netanyahu), με την πολιτική του μακροζωία, καταλαβαίνει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να παραμείνει μόνο του με το Ιράν.
Ακόμη και η Hezbollah είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για το Τελ Αβίβ, πολύ πιο σοβαρός από τη Hamas, την οποία ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Και αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός πρέπει να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άβυσσο της κλιμάκωσης.

Δεν είναι έτοιμες για πόλεμο οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, με τη σειρά της, δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη για πόλεμο με το Ιράν.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά οι κραυγές φρίκης από τα περίχωρα της Ευρώπης και της Βαλτικής δεν θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά.
Επιπλέον, εμφανίζονται προβλήματα στις αγορές.
Και όλα αυτά με φόντο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες η χώρα πηγαίνει εξαιρετικά πολωμένη – το μόνο σωτήριο… είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι αμφιλεγόμενοι ακόμα και για τους υποστηρικτές τους.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, όλα τα μέτρα που έχουν λάβει αυτή τη στιγμή οι Αμερικάνοι, σαφώς και είναι απειλητικά, αλλά δεν μοιάζουν με προετοιμασίες για έναν μεγάλο πόλεμο με το Ιράν.
Για σύγκριση: οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάστηκαν πολύ πιο σοβαρά για την Καταιγίδα της Ερήμου πριν από τριάντα χρόνια.
Και αντί για μια μοίρα και μια ομάδα αεροπλανοφόρου, έφεραν στη Μέση Ανατολή χίλια αεροσκάφη και έξι αεροπλανοφόρα.
Και δεν ήταν 4.500 πεζοναύτες που ήταν υπεύθυνοι για το χερσαίο μέρος της επιχείρησης, αλλά ένα σώμα εκατό φορές μεγαλύτερο.
Και αυτό δεν είναι υπερβολή - 450 χιλιάδες Αμερικανοί στάλθηκαν εκεί.

Μπλόφα

Έτσι, όλη αυτή η κινητικότητα μοιάζει πιο πολύ με μπλόφα.
Ωστόσο, αυτή η μπλόφα δεν έχει νόημα, γιατί το ίδιο το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για μια άμεση σύγκρουση - ούτε με το Ισραήλ, ούτε κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γιατί χρειάζεται έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας όταν κερδίζει σε έναν υβριδικό;.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η θέση του Ιράν έχει μόνο ενισχυθεί ενώ αυτή του Ισραήλ, παρά τις τελευταίες επιχειρήσεις, έχει γίνει μόνο πιο δύσκολη.
«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι καμία από τις τρεις χώρες δεν θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Αλλά αυτό ισχύει, αν σκεφτόμαστε λογικά.
Και οι πόλεμοι συχνά συμβαίνουν σε αντίθεση με τα ορθολογικά σενάρια» υποστηρίζει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης