Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «πόλεμος» των υποβρυχίων - Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο, οι ΗΠΑ υπερέχουν σε τεχνολογία

Ο «πόλεμος» των υποβρυχίων - Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο, οι ΗΠΑ υπερέχουν σε τεχνολογία
Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση με 65 υποβρύχια, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (64) και την Κίνα (61).
Τα υποβρύχια είναι ζωτικής σημασίας για το πολεμικό ναυτικό, επειδή παρέχουν αόρατες, στρατηγικές δυνατότητες για επιτήρηση, αποτροπή και επιθετικές επιχειρήσεις σε υποβρύχια περιβάλλοντα.
Αυτό το γράφημα, μέσω του Bruno Venditti του Visual Capitalist, δείχνει τις 12 κορυφαίες χώρες με βάση τον αριθμό των στρατιωτικών υποβρυχίων τους από τον Ιούλιο του 2024, με βάση τα στοιχεία του GlobalFirepower.com.

Η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο στόλο αλλά οι ΗΠΑ υπερέχουν σε τεχνολογία

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση με 65 υποβρύχια, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (64) και την Κίνα (61).
Συνδυαστικά, οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου στόλου.
Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογία, οι ΗΠΑ προηγούνται.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Samuel Paparo, διοικητή του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, η τεχνολογία των αμερικανικών υποβρυχίων βρίσκεται μια γενιά, δηλαδή 10 έως 20 χρόνια, μπροστά από αντίστοιχες όπως η Κίνα.
Η τελευταία προσθήκη στο αμερικανικό ναυτικό, το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Columbia, είναι το πιο εξελιγμένο σκάφος του είδους του.
Είναι αόρατο και εξοπλισμένο με 16 πυραυλικούς σωλήνες.
Ο αμερικανικός στόλος διαθέτει επίσης την κλάση Seawolf, η οποία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή των σοβιετικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και να αντικαταστήσει τα γηρασμένα υποβρύχια της κλάσης Los Angeles.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας στόλος 29 υποβρυχίων, ο οποίος μειώθηκε σε 12.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με το κόστος κάθε υποβρυχίου να ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρόγραμμα μειώθηκε σε τρεις μόνο μονάδες.
Μεταξύ του ρωσικού στόλου, η κλάση Sierra II, γνωστή και ως Project 945A Kondor Class, παραμένει ένα από τα πιο ακριβά και βαθιά καταδυόμενα υποβρύχια.
Τα σκάφη αυτά αναπτύχθηκαν ρητά για αποστολές έρευνας και καταστροφής κατά των αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων.


Sub_Site_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης